Apokalypsi nyt! – tutkimustietoa apokalyptisen uskonnon poliittisesta käytöstä

Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka -teos julkaistaan maanantaina 13.5.2024 klo 14.00–15.00 Helsingin yliopistossa, Metsätalo, Unioninkatu 40, sali 2.
Aikamme on täynnä uhkia: kulkutauteja, sotaa ja luonnonmullistuksia. Aikaamme on sanottu jopa apokalyptiseksi. Poliittisessa puheessa on kaikuja uskonnosta ja sen uhkakuvista.

Apokalyptiikka on uskonnollinen aatevirtaus, jossa maalataan tuhoa ja pelastusta. Pyhät ja pahat, valkeus ja pimeys käyvät suurta kamppailua voitosta. Apokalyptiikan jäljet näkyvät niin juutalaisuudessa, kristinuskossa kuin islamissa. Apokalyptiikasta on myös maallisia versioita.

Uusi julkaisu Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka johdattaa apokalyptiikan uskonnollisilta alkulähteiltä sen nykysovelluksiin Yhdysvalloissa, Venäjällä, islamilaisessa jihadismissa ja ympäristöajattelussa. Kirjanjulkaisutilaisuus järjestetään maanantaina 13.5.2024 klo 14.00–15.00 Helsingin yliopistossa, Metsätalo, Unioninkatu 40, sali 2. Tilaisuutta voi seurata myös Zoomin kautta.

Tilaisuudessa puheenvuorot pitävät Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro. julkaisun toimittajat TT, Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Niko Huttunen ja FT, Venäjän kulttuurihistorian dosentti Elina Kahla. Lopuksi puhuu Yhdysvaltain uskontopolitiikan asiantuntija Markku Ruotsila.

Yhdysvalloissa apokalyptiikka on maan poliittisen teologian perusasetus, joka on historiassa saanut yhä uusia muotoja. Sen kylkeen asemoituvat niin QAnon, salaliittoteoriat kuin teoriat liskokansasta.

Apokalyptinen venäläinen maailma -ideologia saarnaa vääjäämätöntä kärsimystä ja pyhää sotaa, Venäjän erityistä roolia taistella Pahan voimia vastaan maailmanlopun estämiseksi. Jäljet näkyvät Ukrainassa.

Islamilaisessa maailmassa läheisen lopun odotus on erittäin yleistä. Jihadistit hyödyntävät tätä uskoa luodakseen kiireen ja ehdottomuuden ilmapiiriä: nyt on taisteltava, sillä viimeinen tuomio on tulossa.

Ympäristökatastrofin maallistuneesta apokalyptiikasta esimerkin tarjoavat Pentti Linkola ja Günter Anders. Andersin mukaan ”silloinen [kristillinen] sanoma oli iloinen. Se sanoi: ’Tulevaisuus on jo alkanut.’ Nykyinen sanoma on sitä vastoin yksinkertaisesti kammottava. Se kuuluu: ’Tulevaisuudettomuus on jo alkanut.”

Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka -teoksen kirjoittajat: Mika Aaltola, Niko Huttunen, Elina Kahla, Santeri Kytöneva, Marco Nilsson, Vesa Oittinen, Heikki Pesonen, Markku Ruotsila ja Sakari Säynäjoki.

Julkaisu on osa Suomen ev.-lut. kirkon tutkimusjulkaisuja.

Apokalypsi nyt! -kirjan verkkoversio Kirkon julkaisut -palvelussa

Apokalypsi nyt! -kirja tilattavissa Kirkon tutkimuksen ja koulutuksen MyGrano-verkkokaupasta

Lisätietoja:
Elina Kahla, Helsingin yliopisto, elina.kahla@helsinki.fi, p. 050 563 6308
Niko Huttunen, Helsingin yliopisto, niko.huttunen@helsinki.fi