Kevyttunnus

Kevyttunnus on tarkoitettu erityisesti yliopiston ulkopuolisille henkilöille, jotka tarvitsevat pääsyn johonkin tunnistautumista vaativaan yliopiston palveluun. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi konsultit ja esittelijät, joille tarvitaan pääsy Wikiin tai Flammaan sekä Moodle-kursseille osallistuvat yliopiston ulkopuoliset oppilaat.

Kevyttunnukset ovat muotoa vuosiluvun_osa + k + numerosarja (esimerkiksi vuonna 2009 myönnetty tunnus voi olla 9k123).

Kevyttunnuksella voi käyttää mm. seuraavia yliopiston palveluita:

Kevyttunnuksella ei pääse kirjautumaan yliopiston työasemille eikä ryhmähakemistoihin, tunnuksella ei voi tulostaa yliopiston tulostimille eikä sillä ole omaa sähköpostiosoitetta tai kotihakemistoa.

Suomalaisen Haka-luottamusverkoston jäsenet voivat kirjautua mm. HUPnet-vierailijaverkkoon, Moodleen ja Wikiin oman korkeakoulunsa käyttäjätunnuksilla. Tällöin vierailijalle ei tarvitse hankkia kevyttunnusta.

Muiden korkeakoulujen vierailijat voivat käyttää langatonta eduroam-vierailijaverkkoa oman korkeakoulunsa käyttäjätunnuksilla, jos korkeakoulu on osa eduroam-verkostoa.

 

Kevyttunnuksen hakeminen

Kevyttunnus haetaan Kevytlupahakemus-lomakkeella yksikön atk-yhdyshenkilön kautta.

Hakemusta täytettäessä kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Unohtuneen salasanan voi vaihtaa verkkopankkitunnuksilla vain silloin, jos tunnuksen tiedoissa on käyttäjän henkilötunnus.
  • Kirjaston e-aineistojen käyttö täytyy sallia erikseen tunnusta myönnettäessä.
  • Moodlen käyttö onnistuu vain, jos tunnuksen tiedoissa on sähköpostiosoite ja hakijan tunnistustapa muu kuin "ei tunnistusta".
  • WebOodi vaatii, että tunnuksen tiedoissa on sekä henkilötunnus että opiskelijanumero.
  • UniSportin varausjärjestelmää varten tunnuksen tiedoissa on oltava syntymäaika sekä sukupuoli.
  • Haka-luottamusverkoston palveluihin kirjautuminen onnistuu vain, jos käyttäjä on tunnusta haettaessa tunnistettu virallisella henkilötodistuksella.

Suositeltavaa on aina tunnistaa kevyttunnuksen hakija virallisella henkilötodistuksella ja merkitä tunnuksen tietoihin henkilötunnus ja tunnistustapa. Tällöin vältytään mahdollisilta tunnistukseen liittyviltä ongelmilta jatkossa.