Gruppguidningar

Med en guide ser du mer! Boka en egen guidning för din grupp.
Gruppguidningar på Observatoriet

Boka en guidning, som också ger dig möjlighet att se de gamla observationstornen och planetarievisningen!

Guidningens innehåll

På Observatoriets guidade turer tar vi oss en titt på astronomins värld och bekantar oss med det år 1834 färdigställda Helingifors observatorium brokiga historia. Under ledning av en guide får gruppen också besöka de gamla stämningsfyllda observationstornen och se en planetarievisning. Under den snabbspolade "natten" under den nordiska natthimlen får besökaren lära sig känna igen de mest berömda stjärnbilderna och se hur himlen rör sig under nattens lopp. Guidningen tar normalt en timme. Om så önskas är det dock möjligt att skräddarsy besöket genom att t.ex. en längre vistelse i den tillfälliga utställningen eller genom att ta med endast några portioner.     

Observera att tornen är ouppvärmda utrymmen och att man måste gå via utsidan för att ta sig till planetariet. Den år 1834 byggda, skyddade byggnaden utgör en utmaning vad det gäller tillgänglighet. Observatoriets hyresutrymmen och utställningarna på huvudvåningen är tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga, men tornen och planetariet är det tyvärr inte. Guidning kan även arrangeras på finska eller engelska.  

OBS! Observatoriet ordnar inte stjärnskådningar i vilka man ser på himlen med teleskop. Till oss kan man boka en guidning vilken årstid som helst, även om det är regnigt väder! Om den riktiga stjärnhimmeln ändå ter sig lockande, lönar det sig att vara i kontakt med den Astronomiska föreningen Ursa. De ordnar stjärnskådningar vid sitt eget torn i Brunnsparken, dock alltid med reservation för vädret.

Prislista:

(utöver huvudvåningens permanenta utställning och den tillfälliga utställningen ingår även tornen och planetariet)

Under öppettiderna (tors 12–20, fre–lör 12–16): 70 euro / timme / guide + inträdesbiljetter (högst 20 personer / guide).

Öppningsavgift 80 euro, läggs till om guidningen äger rum utanför öppettiderna.

Bokning:

02941 242 44 eller liekki@helsinki.fi 
Bokning helst minst en vecka på förhand. 
Vänligen kom till guidningen i tid (Kopernikusvägen 1), guiden är på plats bara under den avtalade tiden!

Gruppguidningar på Vetenskapsmuseet Lågans utställningscentrum

Upplev vår nya kärnutställning!

Prislista:

Under öppettiderna (tis-ons 12–16, tors 12–20, fre–lör 12–16): 70 euro / guide + inträdesbiljetter (högst 15 personer / guide).

Bokning:

liekki@helsinki.fi
Bokning helst minst en vecka på förhand. 
Vänligen kom till guidningen i tid, guiden är på plats bara under den avtalade tiden!