Kemiklassen Gadolin erbjuder fascinerande upplevelser för skolor och undervisningsinstitutioner och vårt mål är att stöda inlärning och undervisning inom kemi. Vi vill också öka intresset till kemi och medvetenheten om den breda kemibranschen, ge information studier och arbetsmöjligheter inom kemi, samt göra inlärningen av kemi till en upplevelse. Du hittar Kemiklassen Gadolin på Helsingfors universitets avdelning för kemi.
Vår huvudverksamhet är funktionella studiebesök, genom vilka undervisningsgrupper av olika åldrar kan uppleva kemiexperiment i ett genuint universitetslaboratorium, bekanta sig med molekylmodellering i datorklass, möta forskare och besöka deras forskningslaboratorium, samt få kunskap om kemibranschen och kemistudier.
Kemiklassen Gadolin började sin verksamhet hösten 2008 och har fått sitt namn efter den finländska kemisten Johan Gadolin (1760-1852). Kemiklassen Gadolin, Finlands första LUMA-vetenskapsklass, fyllde 10 år 19.9.2018. Till äran av jubileumsåret publicerade vi verket "Yhteisöllistä tiedekasvatusta Helsingin yliopistossa: Kemianluokka Gadolin -tiedeluoka innostavana oppimis-, kehittämis- ja tutkimusympäristönä vuodesta 2009 lähtien."
Kemiklassen Gadolin är en träffpunkt för företag, forskare, lärare samt barn och unga. Vi är en del av LUMA-center Finland och verkställer det nationella uppdraget som LUMA-center Finland fått av undervisnings-och kulturministeriet. Läs mer om oss från e-bok LUMA FINLAND – Tillsammans är vi mera!
Beställ Kemiklassen Gadolins nyhetsbrev (på finska) och få mer information om vår verksamhet. Nyhetsbrevet beställer du här.
Anvisningarna till Kemiklassen Gadolins arbeten hittar du i vår materialbank. I materialbanken hittar du också våra demonstrationer och molekylmodelleringsanvisningar. Anvisningarna är ordnade enligt nyckelord, arbetets längd och målgrupp. Anvisningarna får fritt användas i undervisning, men arbetssäkerheten måste beaktas i utförandet.
Arbeten som erbjuds i Kemiklassen Gadolin under våren 2021 är delade i två huvudteman.
Alla arbeten som kan väljas under vårsäsongen 2021 är kopplade till hållbar utveckling, hållbar kemi och cirkulär ekonomi. Arbeten har två teman:
I verksamhetsplanen 2021 kommer Gadolin rikta sin verksamhet till fyra målgrupper:
I vår materialbank hittar du fortfarande anvisningarna till alla våra arbeten. Tyvärr finns endast en del anvisningar på svenska. Om det inte finns en svenskspråkig översättning av anvisningen du vill använda kan du kontakta oss per e-post och be oss översätta den. Anvisningarna får fritt användas och tillämpas på eget ansvar. Arbetssäkerheten måste beaktas i användningen av våra arbetsanvisningar.
1. Börja förbereda ditt studiebesök i god tid. Bokningen måste göras senast två (2) veckor före besöket. På grund av den stora förfrågan kan vi inte garantera att besöket blir av.
2. Boka tidpunkten för besöket. Du kan göra bokningen med den elektroniska bokningskalendern eller genom att kontakta oss per telefon eller via e-post.
Med feedback-blanketten (på finska) kan du ge feedback för våra arbeten och ge idéer till nya arbeten och experiment.
Märk att du kan också besöka våra andra vetenskapsklasser.
OBS! Om vår kalender är fullbokad kan ni kontakta Aalto Junior som fungerar vid Aalto-universitetet på Campus Otnäs i Esbo, eller Vetenskapscentret Heureka.
Kemiklassen Gadolin ger skolor en ypperlig chans att besöka ett riktigt studentlaboratorium. I vårt laboratorium finns många traditionella laboratorieinstrument och ny laboratorieteknik. Vi har i vårt laboratorium bland annat en FT-IR, gaskromatograf och spektrofotometrar. Dessutom har avdelningen för kemi en masspektrometer och en NMR-spektrometer, som vi gärna presenterar för våra besökare.
Genom att utföra ett experiment och lära sig använda ett laboratorieinstrument får studerande en tydlig grundkunskap om forskningsmetoderna inom kemi och teorin som arbetet grundar sig på. Undervisningen stöder studerandes förståelse och intresse för kemi, samt uppmuntrar studerande till självständigt tänkande och egna insikter. I vår undervisning försöker vi utnyttja forskande inlärning och få studerande att känna sig som forskare.
Vårt laboratorium är rustat med en tillräcklig mängd laboratorierockar, skyddsglasögon samt skyddshandskar. Dessa tillhör forskarnas och kemistudenternas grundutrustning då de jobbar i laboratoriet. Hos oss är arbetet i laboratoriet säkert och intressant.
Tillsvidare arrangerar vi inga vetenskapsfester på campus Gumtäkt. I stället erbjuder vi den avgiftsfria virtuella vetenskapsfesthelheten. Mera information om virtuella vetenskapsfester hittar du här.
År 2022 kan du igen boka tid för en inspirerande vetenskapsfest! Vi erbjuder färdiga vetenskapsfesthelheter med olika teman. Ifall du inte hittar en lämplig helhet kan vi också bygga ihop en unik helhet som tar i beaktande gästernas ålder, önskemål och intressen.
På vetenskapsfesterna lär man sig och får nya insikter. Med hjälp av våra skolade handledare är utförandet av experimenten och lösandet av forskningsutmaningarna framförallt roligt och säkert!
Här finns mera information om vetenskapsfester.
Kemiklassen Gadolin finns på Campus Gumtäkt i Helsingfors. Vårt laboratorium finns på första våningen i Chemicum-byggnaden (A.I. Virtanens plats 1).
E-post: kemianluokkagadolin@helsinki.fi
Telefon: 0294150400
I Kemia-Kemi-tidningen utkommer regelbundet kolumnen Gadolinista kajahtaa. I den finskspråkiga kolumnen kan du läsa om aktuella nyheter och utvecklingsprojekt i Kemiklassen Gadolin.
Bekanta dig med de nyaste materialen och nyheterna från Kemiklassen Gadolin med hjälp av våra nyhetsbrev (på finska).
Nyhetsbrevet kan du beställa här.
Kemiklassen Gadolins verksamhet styrs av näringslivets målsättningar, som fastställts av arbetsgruppen för utvecklingsarbetet i Kemiklassen Gadolin.
Förutom näringslivets målsättningar, beaktar vi också i vår verksamhet målen för det nationella LUMA-uppdraget som utbildnings- och kulturministeriet gett, målen för vetenskapsfostran vid Helsingfors universitet och LUMA-center Finlands målsättningar för vetenskapsfostran. Kemiklassen Gadolin är en av Finlands femton vetenskapsklasser och dess verksamhet genomförs enligt tillgängliga resurser.
Om vetenskapsfostran inom kemi och Kemiklassen Gadolin skriver man varje år en sammanfattande verksamhetsberättelse.
Kemianluokka Gadolinin kehittämistyöryhmä toimii toiminnan suunnittelun tukena.
Professor Maija Aksela
Avdelningen för kemi, den matematisk-naturvetenskapliga fakulteten, Helsingfors universitet
Universitetslektor Johannes Pernaa
Avdelningen för kemi, den matematisk-naturvetenskapliga fakulteten, Helsingfors universitet
Forskare Jaakko Ekman
Kemira Oyj
Ombudsman Carmela Kantor-Aaltonen
Suomen Bioteollisuus ry FIB
Personalchef Marja Ora
Borealis Polymers Oy
Forskare Miikka Pakkala
Neste Oyj
R&D-chef Sirpa Riistamaa-Laari
Thermo Fisher Scientific Oy
Ombudsman Anni Siltanen
Kemianteollisuus ry
Verkställande direktör Tor Stendahl
BASF Oy
Personalchef Mika Talvio
Oy Linde Gas Ab
Projektplanerare Oona Kiviluoto
Avdelningen för kemi, den matematisk-naturvetenskapliga fakulteten, Helsingfors universitet
Doktorand Emmi Vuorio
Avdelningen för kemi, den matematisk-naturvetenskapliga fakulteten, Helsingfors universitet
Bilder från Kemiklassen Gadolin. Bilderna får användas i artiklar om Kemiklassen Gadolin, så länge fotografens namn nämns.
BASF Oy | Borealis Polymers Oy | Kemianteollisuus ry | Kemira Oyj |Oy Linde Gas Ab| Thermo Fisher Scientific Oy
Institutionen för kemi vid matematisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet står för laboratoriet för Kemiklassen Gadolin.
Bruker Nordic AB | IS-Vet Oy | Laskentaväline Oy |Metrohm Nordic Oy | Suomen 3M Oy | VWR International Oy
Helsingfors stad | Kemi-tidningen | Riksförbundet för lärare i matematiska ämnen MAOL rf | Undervisningsstyrelsen | Suomalaisten Kemistien Seura ry, avdelningen för kemiundervisning | Suomen Bioteollisuus ry FIB