Språkkunskaperna har blivit allt viktigare inom invandrings- och integrationspolitiken (ALTE 2016) och vid integrationen spelar språkkunskaperna en avgörande roll för utbildningen, sysselsättningen och delaktigheten i samhället. På grund av att den formella utbildningen är tidsbegränsad behöver språkinlärare stöd av nya verktyg som möjliggör övning oberoende av tid och plats. Detta är särskilt utmanande när det gäller utvecklingen av muntliga språkkunskaper.
Målet med DTA-projektet är att utveckla en mobilapplikation som automatiskt bedömer tal i finska som andraspråk (S2) och ger respons till den studerande. Applikationen ger inläraren både en holistisk bedömning enligt CEFR-nivåskalan och en analytisk bedömning av samt respons på de muntliga språkkunskapernas centrala delområden. När verktyget har lärt sig en tillräckligt kvalitativ bedömningsmodell från människor, lämpar det sig för självständig övning oberoende av tid och plats för inlärare med olika språkbakgrund.
Mobilapplikationen lämpar sig för alla vuxna med invandrarbakgrund som lär sig finska. Applikationen är oberoende av tid och plats och kan användas för självständig övning utanför undervisningen. Den kan försnabba och effektivisera inlärningen, vilket kan ha en positiv samhällelig inverkan genom bättre integration i det finska samhället. Applikationen kan också användas inom den grundläggande utbildningen, vid gymnasier och högskolor. Den självständiga övningen hjälper också inläraren att förbereda sig inför prov med en muntlig del.
Finlands Akademi finansierar forskningsprojektet 2025–2026. Projektet förenar Helsingfors universitets språkpedagogiska kompetens (bidragsnummer 365232), Aalto-universitets kompetens och erfarenhet inom maskininlärning, talteknologi, automatisk andraspråks (L2)-bedömning och utnyttjande av forskningsresultat (bidragsnummer 365233) och Jyväskylä universitets kompetens inom fonetik och L2-bedömning (bidragsnummer 365234). Forskningsprojektets målspråk är finska som andraspråk (S2).
DigiTala-projektet (finansierat av Finlands Akademi 2019–2023) undersökte automatisk bedömning av andraspråkstal (ASA). Projektet utvecklade ett Moodle-verktyg för automatisk bedömning av muntliga språkkunskaper hos gymnasiestuderanden som studerar finska eller svenska som andra inhemska språk. DigiTala i praktiken-projektet är en fortsättning på det tidigare DigiTala-projektet och har som mål att utveckla Moodle-verktyget till en mobilapplikation. DTA-projektet utnyttjar resultaten och erfarenheterna från DigiTala-projektet för att förbättra den automatiska bedömningen av talad finska samt för att anpassa den automatiska bedömningen till integrationsutbildningen. Samtidigt förbättras verktygets användbarhet och bedömningens tillförlitlighet och taluppgifterna och bedömningskriterierna utvecklas så att de motsvarar behoven hos dem som deltar i integrationsutbildningen.