I ekonomi undersöker man komplexa ekonomifenomen

Inom ekonometrin tillämpas statistik för att studera ekonomifenomen. Ekonometrikerna använder statistikmetoder för att modellera ekonomiska fenomen från samhällets, konsumentens och företagens perspektiv. Målet är att förstå hur ekonomin fungerar och också förutspå framtida utvecklingar.

Vid Helsingfors universitet specialiserar man sig på ekonometri under det tredje studieåret, efter att under de två första åren ha koncentrerat sig på en bred grund av matematik och statistik. Läraren i ekonometri Leena Kalliovirta rekommenderar studierna för dem som har en nyfiken och analytisk inställning.

– Inom ekonometrin – som inom all matematik egentligen – arbetar man med begrundande och djupgående problemlösning.Envetenhet är ett viktigt verktyg för studerandena. Dessa studier kräver att man har viljan att anta ett ihärdigt arbetssätt. Skickligheten utvecklas medan studierna fortskrider, och de studerande upptäcker snart att de har förmågan att lösa komplicerade problem, säger Kalliovirta.

De dagliga studierna består mest av att läsa föreläsningsanteckningar och böcker, samt att lösa räkneuppgifter ensam och i grupp. På Campus Gumtäkt finns det utrymmet som kan användas för många olika arbetsformer, och de studerande har möjlighet att träffa varandra.

– Vi har också mycket undervisning på webben under det första året, men jag tycker att föreläsningarna på campus är en viktig byggsten för arbetsrytmen. Vi vill satsa på att alla får studera på det sätt som bäst stöder deras inlärning. En stor del av våra studerande gillar verkligen att arbeta tillsammans, säger Kalliovirta. 

Belöningen väntar i slutet av de här studierna – med långsiktigt arbete behöver de studerande inte oroa sig för hur de ska få jobb efter utexamineringen.

Anställningsutsikterna är mycket goda för alla som utexamineras från kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper. Stora arbetsgivare är bland annat de statliga forskningsinstitutionerna, statsförvaltningen, forskningsinstitutionerna i EU, och försäkringsbolag i Finland och utomlands. 

– Jag skulle säga att belöningen väntar i slutet av de här studierna – med långsiktigt arbete behöver de studerande inte oroa sig för hur de ska få jobb efter utexamineringen. De har möjlighet till en karriär både i Finland och utomlands, för vårt program är internationellt, säger Kalliovirta. 

Om man är osäker på om sina matematikkunskaper är tillräckligt bra, behöver det inte vara något hinder för att klara av ekonometristudierna. Man kommer in på kandidatprogrammet i matematiska vetenskaper via gymnasiets långa matematik, men grunderna repeteras noggrant under början av studierna.

– De här studierna hänger inte helt på hur man har klarat gymnasiet. Arbetsbördan är rimlig och här klarar man sig och utvecklas. Det viktigaste är att man är villig att arbeta långsiktigt och är fascinerad av matematik och problemlösning, säger Kalliovirta