Urvalsprovet våren 2023 ordnas onsdag 24.5.2023 klo 9.00–12.00 samtidigt vid Helsingfors, Östra Finlands, Jyväskylä, Uleåborg, Tammerfors och Åbo universitet. Förhandsmaterialet och anvisningar till deltagarna i urvalsprovet publiceras 26.4.2023 kl. 12.00. Urvalsprovet är ett digitalt prov och ordnas som övervakade provtillfällen i lokaler som bestäms av universitetet.
Du ska ha med dig ett giltigt identitetsbevis och en egen bärbar dator som du deltar i provet med. Du kan inte delta i urvalsprovet utan en bärbar dator och ett identitetsbevis.
Se anvisningar för det digitala urvalsprovet i Vallu-tjänsten på universitetens gemensamma webbplats:
Anvisningar för det digitala urvalsprovet - Vallu-tjänsten för urvalsprov
På sidan finns det allmänna anvisningar för det digitala urvalsprovet och anvisningar för bärbar dator samt krav på utrustningen.
Det digitala urvalsprovets funktionsräknare har följande funktioner:
Ta med dig till urvalsprovet
Dessutom kan du ta med dig till urvalsprovet
Godkända identitetsbevis är giltigt
Ett föråldrat pass eller identitetskort duger också om giltighetstiden löpt ut för högst ett år sedan. Du måste dock kunna identifieras på bilden. Du ska ha med dig ett egentligt identitetsbevis, en bild av identitetsbeviset räcker inte.
Ditt prov bedöms inte om du inte har ett giltigt identitetsbevis med dig.
Läs de övriga anvisningarna för deltagande i urvalsprovet noggrant på sidan Anvisningar för det digitala urvalsprovet – Vallu-tjänsten för urvalsprov (på webbplatsen universitetsantagning.fi).
Du hittar information om din provplats per e-post och sms i den identifierare som skickats till dig. Se närmare anvisningar om hur du kommer till provet på webbplatsen för det universitet vars prov du deltar i.
Anvisningar om hur du kommer till provplatsen:
Ansökan om individuella arrangemang görs med en separat blankett. Det ska framgå av ansökan exakt vilka slags arrangemang ansökan gäller. Ansökan lämnas in till det universitet där du har meddelat att du skriver urvalsprovet.
Urvalsprovet kan ordnas i en separat lokal och man kan använda särskilda material eller hjälpmedel efter behov. Högst 30 minuter extra tid kan beviljas för att skriva provet. Den extra tid som beviljas är densamma för alla sökande som deltar i urvalsprovssamarbetet inom psykologi och logopedi.
Den som ansöker om individuella arrangemang på grund av hälsoskäl måste bifoga ett läkarutlåtande av vilket skadans eller sjukdomens art och behovet av individuella arrangemang framgår. För att visa lässvårigheter eller skrivsvårigheter krävs ett utlåtande från en speciallärare, psykolog eller talterapeut. Som intyg över behovet av individuella arrangemang godkänns också studentexamensnämndens beslut om specialarrangemang, om behovet av specialarrangemang framgår av beslutet.
Ansökan om individuella arrangemang ska vara universitetet tillhanda senast 6.4.2023 före kl.15.00. Ansökningar som kommer in senare kan godkännas endast om den sökande kan visa att behovet av individuella arrangemang har uppstått efter att ansökningstiden gick ut och inte gick att förutse före det.
I universitetets beslut beaktas redogörelsen som den sökande lagt fram samt urvalsprovets längd och karaktär.
Urvalsprovet bedöms i enlighet med universitetets anvisningar och vid bedömningen tillämpas samma principer som på andra sökande. Läkarutlåtanden ska inte fogas till provsvaren och information om den sökandes skada eller sjukdom förmedlas inte till den som bedömer provet.
Ansökningsblanketter enligt universitet:
Samarbete mellan urvalsproven i psykologi och logopedi: förhandsmaterial för urvalsprovet 2023 (publicerat 26.4. kl. 12.00)
Förhandsmaterial till urvalsprovet i psykologi och logopedi våren 2023 består av nio (9) artiklar och en (1) förteckning med centrala termer som stöd för instuderingen. Du kan ladda ner allt material direkt från den här sidan.
Artiklar (1-9):
Förteckning med centrala termer
Det är inte tillåtet att använda materialet under urvalsprovet.
Urvalsprovet består av endast en del och varar i tre timmar. Urvalsprovet kan innehålla såväl flervalsuppgifter som uppgifter av annan typ.
Uppgifterna förutsätter att man har förmåga att förstå och tillämpa urvalsprovets förhandsmaterial och det material som delas ut vid provet, att man förstår vetenskapligt tänkande och vetenskapliga metoder, kan tolka materialet samt har förmåga att dra slutsatser och föra fram insikter om kunskapsstoffet i förhandsmaterialet och/eller materialet som delas ut vid provet. Urvalsprovet kan dessutom innehålla uppgifter som kräver uträkningar. Dessutom kan tabeller, bilder och formler delas ut vid provet.
Det är möjligt att få uppgifterna på svenska eller finska och du ska besvara uppgifterna på samma språk. Du väljer om du skiver urvalsprovet på svenska eller finska i början av det digitala provet. Du kan inte ändra ditt val mitt i provet. Du kan inte få uppgifterna på båda språken.
Uppgifterna i urvalsprovet har delats in i olika delar. Sökanden får poäng för varje del. Det slutliga antalet poäng för urvalsprovet är det sammanlagda poängantalet för alla delar. För att bli beaktad i urvalet ska sökanden höra till de 30 procent bästa av alla sökanden med beaktande av alla sökanden som deltar i urvalsprovet i urvalsprovssamarbetet i psykologi och logopedi.
Om flera sökande har samma poäng och kvoten för antagna överskrids, avgörs situationen genom följande kriterier:
Om sökandena efter detta fortfarande har lika många poäng, gör Studieinfo en utlottning bland de sökande som har samma antal poäng.
Resultaten från vårens andra gemensamma ansökan publiceras senast 7.7.2023. Dina poäng från urvalsprovet visas i Studieinfo.
Du kan se dina svar i urvalsprovet via tjänsten Urvalsprovspoängen. Anvisningar för att använda tjänsten finns nedan. Anvisningarna för urvalsprovstjänsten uppdateras innan resultaten från urvalet 2023 publiceras.
Urvalsprovspoäng-tjänsten öppnas 8.7.2023 kl 12. Tjänsten är öppen till 31.12.2023.
Om du inte har möjlighet till stark autentisering via tjänsten Suomi.fi, kan du logga in i Urvalsprovspoäng-tjänsten genom den ansökan som du lämnade in i vårens andra gemensamma ansökan:
Om du är missnöjd med resultatet från urvalet kan du skriftligen begära rättelse hos universitetet senast den 21 juli 2023 kl. 15.00 eller minst 14 dygn efter att urvalen publicerats. En begäran om omprövning ska vara motiverad och riktas till det universitet vars antagningsbeslut begäran gäller.
Om du vid urvalsprovssamarbetet i psykologi och logopedi har sökt till flera olika ansökningsmål och vill begära omprövning av flera urvalsbeslut, ska du lämna en separat begäran om omprövning till varje ansökningsmål och universitet.
Närmare anvisningar om hur omprövningsbegäran ska göras och lämnas in till universiteten finns under följande länkar:
Om du är missnöjd med universitetets beslut om behandlingen av din omprövningsbegäran, kan du söka ändring i beslutet genom besvär hos förvaltningsdomstolen på det sätt som föreskrivs i förvaltningsprocesslagen (586/1996 och 433/1999). Besvär ska anföras inom 30 dagar från delgivningen av beslutet.
På grund av en omprövningsbegäran ändras antagningsresultatet inte till nackdel för den som begärt omprövning.
Urvalsprovet 2023 i psykologi och logopedi: uppgifter och svar (uppdaterad 14.6.2023)
Helsingfors universitet, magisteransökan i psykologi 2023: tilläggsuppgift 1 och tilläggsuppgift 2
Urvalsprovet 2022 i psykologi och logopedi: uppgifter och svar
Helsingfors universitet, magisteransökan 2022: uppgift 1 och uppgift 2
(Eftersom alla sökande som kallades till ett muntligt urvalsprov hade valt finska som språk för att avlägga provet, publiceras dokumentena 2020 endast på finska.)
Du kan bekanta dig med urvalsprov och modellsvar från tidigare år på Helsingfors universitets webbplats.