Personal vid HSSH

Forskare och personal vid HSSH.
Personal vid HSSH

Risto Kunelius

Risto Kunelius är direktör för HSSH och professor i Medie- och kommunikationsvetenskap. Han specialiserar sig på forskning om förhållandet mellan media och politik, samt kommunikation kring klimatförändringen. Han ansvarar för utvecklingen av institutet.

Pekka Mäkelä

Pekka Mäkelä är forskningskoordinator vid Institutet för humaniora och samhällsvetenskap (HSSH) vid Helsingfors universitet. Han är ansvarig forskare i forskningsgruppen RADAR (https://radar.cs.helsinki.fi/). Hans forskningsintressen är inom de normativa dimensionerna av kollektivt och socialt handlande, till exempel kollektivt ansvar och förtroende, social ontologi, samhällsvetenskapernas filosofi, och de filosofiska problemen kring social robotik och interaktion mellan människor och robotar.

Mari Siiroinen

Forskningskoordinator Mari Siiroinen har specialiserat sig på fakulteternas frågor kring forskningsdata och infrastruktur vid Centrumcampus. Hon utvecklar för närvarande tjänsten för utlåning av mobil forskningsutrustning för institutet. Siiroinen kan hjälpa dig om du behöver råd eller hjälp med att samla in, lagra, använda eller hantera forskningsdata.

Kustaa Multamäki

Kustaa Multamäkis huvudsakliga ansvarsområden är att förbereda administrativa frågor, ge strategiskt stöd åt institutets direktör och koordinera stöd på plats. Vänligen kontakta honom också i alla praktiska frågor som gäller HSSH.

Päivi Karimäki-Suvanto

Campusutvecklingschefen Päivi Karimäki-Suvanto stöder ledarna för universitetets enheter i strategisk ledning och utveckling av verksamheten. Utvecklingschefen koordinerar verksamheten hos universitetets interna grupper tillsammans med andra sektordirektörer. Tillsammans med sektordirektörerna ansvarar Karimäki-Suvanto för att säkerställa att universitetsenheternas tjänster är användarorienterade och resurseffektiva, och att användarna kan ge respons och påverka tjänsterna.

Anna Jarske-Fransas

Projektplanerare Anna Jarske-Fransas arbetar med HSSH:s kommunikation, evenemang, webbplats och diverse andra uppgifter. Därutöver är hon doktorand vid Helsingfors universitets doktorandprogram i teologi och religionsforskning, där hon inom forskningsprojektet MESSU arbetar med sin doktorsavhandling i gränssnittet mellan forskning om religioner, hållbarhet och medicin.

Samuel Sipola

Samuel Sipola är forskningsassistent vid HSSH som stödjer personalen med diverse pågående aktiviteter och projekten. Han studerar teoretisk filosofi vid Helsingfors universitet.

Sointu Leikas

Sointu Leikas arbetar som universitetsforskare vid HSSH:s metodologiska enhet. Hennes forskningsbakgrund är inom personlighetspsykologi och socialpsykologi, och hon specialiserar sig på beteendets dynamik i vardagen. Leikas fick sin doktorsexamen i personlighetspsykologi år 2010 och har sedan dess arbetat inom flera forskningsprojekt vid Helsingfors universitet. Vid HSSH är hon intresserad av att utveckla metoder för att studera mänsklig interaktion och beteendedynamik. Hon ansvarar för HSSH:s samarbete med forskningsgrupper som bedriver experimentell forskning och forskning som använder sig av metoden experience sampling.

Matti Pohjonen

Matti Pohjonen är universitetsforskare vid HSSH:s metodologiska enhet. Han arbetar i gränssnittet mellan digital antropologi, filosofi och digitala metoder och utvecklar forskningsmetoder för att förstå digitala kulturer och digital politik i en komparativ global kontext. Pohjonen har tidigare arbetat som lektor i globala digitala medier vid School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London, och som forskare för VOX-Pol Network of Excellence och vid University of Oxford.

Jouni Tuominen

Jouni Tuominen arbetar som universitetsforskare vid metodologiska enheten vid Institutet för humaniora och samhällsvetenskap vid Helsingfors universitet. Han är datavetare inom kunskapsteknik. I sitt arbete använder han sig av beräkningsbaserade metoder för att lösa forskningsfrågor inom digitala humaniora och samhällsvetenskaper, och han har gjort omfattande arbete särskilt med olika kulturarvsinnehåll. Tuominen är även gästforskare vid Aalto-universitetet, där han bedriver samarbete inom utvecklingen av sammanlänkade datainfrastrukturer (https://seco.cs.aalto.fi/u/jwtuomin/).

Mikko Ojanen

Doktor Mikko Ojanen arbetar som informationsspecialist vid datastödet vid Helsingfors universitets bibliotek och som deltidslektor vid Helsingfors universitets forskningslaboratorium för musik och studio för elektronisk musik. Hans forskningsintressen är musikteknologins historia och studier i ljud och teknik – särskilt historien och analysen av elektroakustisk musik i Finland på 1960- och 1970-talen. Ojanen har publicerat sin forskning i nationella och internationella forum såsom Musiikki, Journal of Art Record Production samt hos Rodopi/Brill och genom bokserien Leonardo som getts ut av MIT Press. Ojanen är styrelsemedlem vid Rytmi-instituutti (2018–) och Musikarkivet (2021–). Han är också medlem i HSSH:s utskott för forskningsinfrastruktur. Ojanen uppträder ofta som musiker, ljudtekniker och musikproducent i flera projekt och grupper inom elektronisk musik, experimentell musik och populärmusik.

Visajaani Salonen

Visajaani Salonen arbetar som projektplanerare vid HSSH, där han bland annat arbetar med projekt som använder sig av fysiologisk datainsamling. Han hjälper med att välja, köpa och använda utrustning, samt med att analysera de data som produceras. Han specialiserar sig också på insamling av data med hjälp av metoden experience sampling och på hantering av programvara. Visajaani är filosofie magister i matematik. Han arbetar för tillfället med sin doktorsavhandling i utbildningsvetenskap, och i arbetet använder han olika omfattande modelldataset för att bedöma användbarheten av gamla dataset.

Pentti Henttonen

Filosofiemagister Pentti Henttonen är kognitionsvetare och arbetar som projektkoordinator vid HSSH:s metodologiska enhet. Han specialiserar sig med full stack-kompetens i psykofysiologisk forskningsinfrastruktur och dyadiska statistiska metoder.  Hans tidigare forskning har fokuserat på samtalsrelaterad interaktion i naturliga miljöer och laboratoriemiljöer, under prestationsbedömningar i arbetskontexter, och den har även behandlat neurodiversiva och narcissistiska deltagare. Hans nuvarande forskningsämnen är bland annat emotionella reaktioner till ambivalens i samtal, rollen av prosociala egenskaper i interpersonell synkronism och psykometrin av de nyttiga och skadliga effekterna hos sinnesstyrka, också känd som det finska konceptet ”sisu”.

Juho Pääkkönen

Juho Pääkkönen (politices magister) arbetar som projektkoordinator vid HSSH:s metodologiska enhet, där han koordinerar och utvecklar metodologi, praxis och forskningsinfrastruktur kring nya digitala data. Han är vetenskapssociolog med expertis inom vetenskaps- och teknologistudier, vetenskapsfilosofi och beräkningssamhällsvetenskap. Hans doktorsavhandling undersöker hur samhällsvetare anpassar och återanvänder nya digitala data och analystekniker i sin forskning, med särskilt fokus på storskaliga data från sociala medier och beräkningsbaserad textanalys.

Eetu Mäkelä

Eetu Mäkelä är biträdande professor tenure-track i forskningsgruppen Human Sciences–Computing Interaction vid Helsingfors universitet, och docent i datavetenskap vid Aalto-universitetet. Vid Helsinki Centre for Digital Humanities leder han en forskningsgrupp som försöker utreda de tekniska, processuella och teoretiska grunderna för framgångsrik beräkningsforskning inom humaniora och samhällsvetenskaper. Därutöver är han teknikdirektör vid infrastrukturen DARIAH-FI för komputationella humaniora och en av de tre direktörerna för forskningsinitiativet inom datafiering vid Institutet för humaniora och samhällsvetenskap vid Helsingfors universitet.

Emilia Palonen

Emilia Palonen är äldre universitetslektor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet. För närvarande är Emilia på forskningsledighet som programdirektör för datafiering vid Institutet för humaniora och samhällsvetenskap och som ledare för forskningsgruppen HEPPsinki. Hon är ansvarig forskare för Finlands Akademis projekt WhiKnow (2019–2022), Konestiftelsens projekt Now-Time Us Space (2020–2024), projektet DRad som finansieras av Europeiska kommissionen (2020–2023), och projektet ENDURE (2022–2014) som finansieras av Finlands Akademi och andra aktörer inom Trans-Atlantic Platform och undersöker resiliens i krissituationer.  Palonen har bedömts som lämplig som ordinarie och biträdande professor (2022). År 2015 fick hon titeln docent (biträdande professor) i statsvetenskap (specialiserad i kulturpolitik) vid Jyväskylä universitet där hon har undervisat ock samarbetat inom forskningsprojekt.

Katja Valaskivi

Katja Valaskivi är professor i religions- och medievetenskap vid Teologiska fakulteten samt en av de tre ledarna för forskningsprogrammet vid HSSH:s datafieringsprogram. Hon leder också Helsinki Research Hub on Religion, Media and Social Change (Heremes), ett gemensamt projekt mellan Teologiska fakulteten, Humanistiska fakulteten och Statsvetenskapliga fakulteten. Valaskivis bakgrund är inom medieforskning. I sin undervisning fokuserar hon på rollen av media och teknologi inom religioner och trossystem, samt på uppkomsten, spridningen och förändringen av kollektiv fantasi i den datafierade median. Valaskivis forskningsintressen innefattar datafieringen av religion, tänkta gemenskaper i datafierade miljöer, blandade metoder för forskning om hybrida medieevenemang, epistemiska gemenskaper och epistemiska tvister, samt ”teknologism” och ”innovationism”. Forskningsprojekten som hon för tillfället leder fokuserar på medialisering och datafiering av bland annat konspirationsteorier och religiös populism.

Anton Berg

Anton Berg är doktorand vid Institutet för humaniora och samhällsvetenskap vid Helsingfors universitet. Han är också med i projektet Mediatized Religious Populism (MERELPO) som finansieras av Finlands Akademi, och den tvärvetenskapliga gruppen Helsinki Social Computing Group. Berg undersöker förhållandena mellan religion och datafiering – särskilt fenomen såsom religiös populism på hybrida medieplattformer. Hans bakgrund är inom religionsvetenskap, digitala humaniora och kognitionsvetenskap. Berg har tidigare arbetat i Helsingfors universitets projekt Image Media (2021–2022), som använde sig av maskininlärning, bildigenkänning och beräkningsbaserad analys. Åren 2019–2021 var han med i forskningsgruppen Moralities of Intelligent Machines som studerade robotikens och den artificella intelligensens morala psykologi genom att använda experimentell socialpsykologi och kognitionsvetenskap.

Kirsikka Grön

Kirsikka Grön är doktorand vid forskningsprogrammet i datafiering vid Institutet för humaniora och samhällsvetenskap vid Helsingfors universitet. Gröns forskning fokuserar på bred front på de sociala effekterna av olika digitala, dataintensiva teknologier. För tillfället studerar Grön de vardagliga effekterna av algoritmiska system och digitala plattformar och fokuserar särskilt på hur människor uppfattar de stora teknologiföretagens ökande makt i datafieringens tid. Gröns bakgrund är inom sociologi samt teknik- och vetenskapsstudier. Innan hon började på institutet arbetade Grön vid Centret för konsumentforskning vid Helsingfors universitet och Institutionen för datateknik vid Aalto-universitetet.

Dayei Oh

Dayei Oh är forskardoktor i HSSH:s team för forskning i datafiering. Hon arbetar också med forskningsteamet HEPP (Emotions, Populism and Polarisation) vid Helsingfors universitet. Hennes bakgrund är inom diskursiv psykologi samt medie- och kommunikationsstudier. Hennes forskningsintressen är bland annat skärningspunkten mellan digitala teknologier, offentliga sfärer och demokratisk diskurs. Hon intresserar sig för flermetodsforskning, såsom beräkningssamhällsvetenskap. Före Helsingfors universitet har Oh arbetat som forskningsassistent/biträdande forskare vid Loughborough University och som nyhetsassistent vid Associated Press.

Narges Azizi Fard

Jag är forskardoktor vid forskningsprogrammet i datafiering vid Institutet för humaniora och samhällsvetenskap vid Helsingfors universitet (HSSH). Mitt forskningsområde anknyter till beräkningssamhällsvetenskap, och att lösa sociala frågor genom att applicera databaserade angreppssätt på storskaliga beteenderelaterade data. Mitt huvudsakliga fokus vid HSSH kommer att ligga på att utveckla beräkningsbaserade indikatorer och analysmetoder som kan användas för att studera datafieringen av samhället och särskilt omstridd kunskap och epistemiska grupper i nätbaserade miljöer. 

Feeza Vasudeva

Feeza Vasudeva är forskardoktor vid forskningsprogrammet i datafiering vid Institutet för humaniora och samhällsvetenskap vid Helsingfors universitet (HSSH). Hon har en tvärvetenskaplig bakgrund med en kandidatexamen i ekonomi, en magisterexamen i internationella relationer och en doktorsexamen i kulturforskning inom interasiatiska studier. Hennes omfattande forskningsintressen innefattar moderna politiska teorier, våldsforskning, diskursteori, mediestudier samt skärningspunkten mellan populism och nationalism. Hennes doktorandforskning analyserade lynchningsvåldet och demokratins kris i Indien, och hennes forskning vid HSSH kommer att undersöka omstridda epistemiska grupper visavi datafieringen av samhället.