Applikationen Kilpisjärvi Science Trails låter turisten kika in bakom landskapet genom fascinerande vetenskapsinnehåll

Det mäktiga landskapet i Kilpisjärvi är i sig självt definitivt värt att se och uppleva. Kilpisjärvis vetenskapsleder ger turisten en möjlighet att dyka ner under isen, spana högt upp mot skyn och se tillbaka i tiden för att bättre förstå vad hen ser.

Kilpisjärvi biologiska station vid Helsingfors universitet publicerar digitala vetenskapsleder den 8 juni 2023 i Kilpisjärvi. De digitala vetenskapslederna som placerats på fyra populära vandringsleder erbjuder vetenskapligt innehåll vid 34 kontroller på svenska, finska och engelska. Innehållet i applikationen finns även tillgängligt som upplästa ljudfiler. Därutöver publiceras vetenskapsledernas webbplats och en podcast-serie om temana för kontrollerna. Applikationen Kilpisjärvi Science Trails kan laddas ner gratis via applikationsbutikerna från och med den 8 juni 2023.

Vetenskapslederna fördjupar turistens förståelse av resmålet och skapar nya upplevelser även för erfarna besökare. Därtill gynnar vetenskapslederna turistnäringen på området genom att utveckla vetenskapsturismen, göra området känt och locka nya turister. 

Vetenskapslederna har mångvetenskapligt innehåll, också med inslag av olika konstformer. Områden som ingår är åtminstone biologi, geologi, fysik, arkeologi och historia. Genom dessa får turisten möjlighet att bekanta sig med landskapet på djupet. De digitala lederna gör det möjligt att sprida forskningsbaserad kunskap till allmänheten på ett nytt sätt.

Helsingfors universitet producerar vetenskapslederna för Kilpisjärvi som en del av projektet ”Polkuja tieteeseen ja tutkimusasemien TKI-palveluihin” som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Lapplands förbund.

Välkommen till invigningen av vetenskapslederna den 8 juni 2023!

Invigningen av Kilpisjärvis vetenskapsleder ordnas på Kilpisjärvi biologiska station torsdagen den 8 juni 2023 kl. 11.00 på adressen Käsivarrentie 14622, 99490 Kilpisjärvi.

I invigningsdagens program ingår ett öppet seminarium och en vandring på Saana naturled. Det går också att följa seminariet via live streaming. Ingen förhandsanmälan krävs för deltagande i evenemanget.

Program:

11.00 Seminarium

Lähteekö arktinen muutos lapasesta?
Inbjuden föreläsare: Atte Korhola, professor i miljöförändring, Helsingfors universitet

Tiedematkailulla vaikuttavia kävijäkokemuksia (på finska)
Inbjuden föreläsare: Esko Sorakunnas, forskardoktor, ekonomie doktor, FM, Åbo universitet

Kilpisjärven tiedepolkujen esittely (på finska)
Ditte Taipale, universitetslektor, Helsingfors universitet (presentation på engelska och finska)

12.30–13.30  Lunch (på egen bekostnad)

13.45 Transport till Malla naturreservats parkeringsplats eller självständig förflyttning

14.00 Guidad vandringstur på Saana vetenskapsled (på engelska och finska)

Avgång från Malla naturreservats parkeringsplats till Saana naturled. Längs rutten är det möjligt att ta en paus vid Saana hydda (1 km) och återvända till början av rutten, varifrån det ordnas transport tillbaka till den biologiska stationen (utflykten varar under två timmar). Alternativt kan du fortsätta längs vetenskapsleden till toppen av Saana (3 km). Utflyktens uppskattade längd är 5 timmar. Vi rekommenderar att du klär dig enligt väder, inklusive vattentäta vandringsskor, och tar med dig dricksvatten.

Även barn är välkomna att delta i evenemanget tillsammans med sina föräldrar. För barnen ordnas handledd verksamhet under seminariet i stationens lokaler.

Om du är i behov av inkvartering kan du kontakta kontoret vid Kilpisjärvi biologiska station per e-post på bio-kilpis@helsinki.fi eller per telefon på 02-94140341.

Lisätietoja tiedepoluista ja avajaisista