KLU-dagen ordnas igen

KLU-dagen ordnades för allra första gången år 2024, nedan kan du läsa om den. Den 9.4.2025 är det dags för en gemensam KLU-dag igen. Under dagen kan man ta del av olika workshops och paneldiskussioner om bland annat valfria studier. Fjärde årets klasslärarstudenter ansvarar för innehållet.
Vad är KLU-dagen?

Med KLU-dagen vill man erbjuda en möjlighet för studeranden att träffas och ömsesidigt kunna dela med sig och ta del av kunskap inom klasslärarutbildningen samt pedagogiska frågor i allmänhet. KLU-dagens namn tyder på att evenemanget är syftat för klasslärarstuderanden, men vi vill poängtera att alla studeranden och personal inom den pedagogiska fakulteten är välkomna på denna meningsfulla dag. Det finns något för alla! KLU-dagen ger möjlighet för de äldre klasslärarstudenterna att dela med sig av sina erfarenheter och insikter. Utöver detta kan de äldre studenterna också erbjuda praktiska tips och råd gällande studierna eller praktiken och yrkeslivet till andra studeranden. Tanken är att dela med sig om sådant som man själv hade velat veta om tidigare i sina studier samt skapa samhörighet och samarbete över årskurserna. Genom öppna och meningsfulla diskussioner inom dessa ämnen kan studerandena få en djupare förståelse för sitt framtida yrkesval och hur de bäst kan förbereda sig inför det. 

Paneldiskussioner

Under KLU-dagen hölls två paneldiskussioner. Under den första paneldiskussionen intervjuades tre universitetslektorer om klasslärarutbildningen och dess kursupplägg. Den andra paneldiskussionen handlade däremot om valfria studier, där en grupp av fjärde årets studerande berättade om sina erfarenheter och övriga tips.

Paneldiskussion 1: "Utbildningens profil och kursupplägg"

Under den första paneldiskussionen hade vi möjligheten att intervjua tre universitetslektorer: Anna Slotte, Pia Mikander och Birgit Schaffar-Kronqvist. Alla tre forskar inom mångfald, flerspråkighet och social rättvisa, vilket var huvudtema i paneldiskussionen. Diskussionen gick främst ut på att beskriva hur lektorerna valt tematiken i sin forskning och hur det kommer fram i deras undervisning. De berättade också om hur de önskade att de skulle ha mer tid att undervisa studeranden, då kurserna oftast slutar just då lärare och studenter lärt känna varandra.

Paneldiskussion 2: “Valfria studier”

Den andra paneldiskussionen handlade om valfria studier, och vi hade en grupp av studeranden som berättade om sina erfarenheter kring just de valfria studier de valt. Som KLU:are har du möjlighet att välja från många olika valfria studier, allt från handarbete till nordiska språk! Frågor som besvarades handlade inte bara om vad studierna gick ut på och hur de skilde sig åt från övriga KLU-kurser, utan även om hurdana krav som bör mötas för att få studierätt till de olika helheterna och i vilket skede av studierna det rekommenderas att välja sina valfria studier. De olika helheterna har olika krav – exempelvis kräver valfria studier i engelska att man gör ett nivåprov, medan man i specialpedagogik kan avlägga grundstudierna genom att be om studierätt och för att fortsätta senare till ämnesstudierna krävs att grundstudierna har minst vitsord 3 i medeltal. Som tillägg rekommenderade alla att tänka på vilka valfria studier som man är intresserad av redan under sitt första studieår – desto tidigare du väljer dem, desto bättre!

Workshops

Även fem inspirerande workshops ordnades och dem kunde man ta del av under KLU-dagen mellan paneldiskussionerna. 

Barnskydd
I denna workshop fick man ta del av viktig information och baskunskaper om hur barnskyddet fungerar. Det fanns möjlighet att ställa frågor och diskutera hur barnskyddsanmälningsprocessen går till. De som besökte workshopen fick även försöka lösa olika svåra situationer som kan uppstå i arbete med elever och som kan kräva kontakt med barnskyddet.

Utomhuspedagogik: materialbank och tips
När man steg in i denna workshop möttes man av fågelkvitter samt diverse naturföremål som exempelvis kottar och pinnar. I denna inspirerande workshop fanns otaliga tips på uppgifter som kan göras ute i naturen med elever i olika åldrar. Uppgifterna var ämnesövergripande och handlade om allt från matematik till modersmål.

Information om praktikperioderna 
Här fick besökarna väsentlig information om praktikperioderna. De workshopsansvariga hade skapat en informativ PowerPoint som besökarna fick ta del av. Dessutom fanns det snygga planscher med information om samtliga partnerskolor. I denna workshop diskuterades det även mycket om egna praktikerfarenheter.

Digitala verktyg i undervisningen
I en digital värld är det bra för lärare att känna till olika digitala verktyg. Nu behöver du som pedagog inte lägga ner extra tid på att hitta bra digitala verktyg, för i den här workshopen fick man ta del av en materialbank med tips på en stor mängd olika digitala verktyg som varje lärare kan ha nytta av i sin vardag! Dessutom fick man testa sina kunskaper om dessa digitala verktyg med hjälp av ett memoryspel.

Lyckas med din kandidatavhandling: tips och trix!
I denna workshop fick man svar på alla frågor man kan ha gällande kandiskrivande. Det fanns utprintade exemplar av olika forskningsplaner och kandidatavhandlingar som man kunde bläddra i för att se hur dessa kan se ut. Dessutom fick man tips på hur man kan använda sig av AI på ett effektivt och bra sätt i sitt kandiskrivande. 

 

KLU-dagen - en årlig tradition

Det blev en informativ och mångsidig alla tiders första KLU-dag. Härifrån är det fint att fortsätta traditionen. Med följande ord avslutades KLU-dagen:

"Temadagen har påmint oss om varför vi har valt att bli pedagoger. Vi har fördjupat oss i vårt kall – att vägleda unga sinnen mot kunskapens ljus. Under KLU-dagen har vi diskuterat om hur vi kan skapa en trygg och inkluderande lärandemiljö som får varje elev att blomstra. I en alltmer oroligare värld är det också desto viktigare att varje elev tas med och att varje elev känner sig delaktig i skolgemenskapen. Vi bör låta dagens insikter genomsyra våra studier och vårt arbete framöver med styrka och passion. Låt oss vara modiga, kreativa och envisa i vår strävan att skapa en positiv förändring i varje elevs liv. Tillsammans kan lärare göra skillnad. Tillsammans kan vi forma en bättre framtid."