Ihmiset

Tutustu sosiaalityön sateenkaaritutkimuksen tutkijoihin
Emilia Brusila (YTM)

Emilia Brusila (YTM) toimii yliopisto-opettajana ja väitöskirjatutkijana. Hän tarkastelee sukupuolten moninaisuuden ja tunnustamisen rakentumista sosiaalityössä. Brusila työskentelee Lapin yliopistossa ja on perehtynyt sukupuolten moninaisuuden, normikriittisyyden ja intersektionaalisuuden kysymyksiin sosiaalityön kontekstissa. Hän on kiinnostunut siitä, miten moninaisuus huomioidaan sosiaalityön ammatillisissa käytännöissä ja miten institutionaaliset rakenteet mahdollistavat tai rajoittavat tunnustamista. Brusilan muita tutkimusintressejä ovat psykologinen turvallisuus sosiaalityön ja korkeakoulutuksen vuorovaikutuksessa, yhteiskunnallisesti marginalisoitujen ryhmien episteemiset oikeudet ja neuroepätyypillisyyden teemat sosiaalityössä sekä kriittinen tarkastelu normatiivisten rakenteiden purkamisesta. Hän on erityisen kiinnostunut siitä, miten erilaiset kokemukset ja identiteetit –moninaisuus, voisi muuttaa yhteiskunnallisia käytäntöjä ja rakenteita.

Kris Clarke (YTT)

Olen sosiaalityön professori Helsingin yliopistossa. Olen syntynyt Fresnossa, Kaliforniassa, mutta olen asunut Suomessa yli 25 vuotta. Olen suorittanut sosiaalityön lisensiaatin ja tohtorin tutkinnon Tampereen yliopistossa. Varhaiset tutkimusintressini olivat monikulttuurinen sosiaalityö ja HIV/AIDS. Työskentelin 1990-luvun lopulla eurooppalaisessa AIDS & Mobility -hankkeessa, jossa puolustettiin hivin kanssa eläviä maahanmuuttajia haastamalla leimaavia ja muukalaisvihamielisiä narratiiveja sekä avaamalla vuoropuhelua seksuaalisuuden ja käyttäytymisen moninaisuudesta. Johdin myös kahta varhaisinta sosiaali- ja terveysministeriön vuosina 2002-2004 rahoittamaa maahanmuuttajien yhteisöpohjaista tutkimushanketta. Palattuani opettamaan California State Universityyn Fresnoon vuosina 2007-2019 toimin Fresnon osavaltion LGBT+-tiedekuntayhdistyksen puheenjohtajana ja United Students Priden tiedekunnan neuvonantajana. Nykyiset tutkimusintressini liittyvät dekoloniaaliseen sosiaalityöhön, abolitionistiseen sosiaalityöhön, haittojen vähentämiseen ja hiv/aidsiin liittyvään sosiaaliseen muistiin.

Joa Hiitola (VTT)

Joa Hiitola (he/they) on sosiaalityön professori Tampereen yliopistossa. Joan tutkimus liittyy perhesuhteiden ja pakolaisuuden sekä maahanmuuton kysymyksiin, suhteisuuksiin tieteen ja teknologian tutkimuksessa ja geenitestauksen yhteydessä sekä HLBTQI+ ihmisten ja erityisesti transnuorten hyvinvoinnin teemoihin. 

Mimosa Puumalainen (YTM)

Mimosa Puumalainen on sosiaalityöntekijä (YTM), taideterapeutti (EXA), seksuaalineuvoja (NACS), muotoilija (AMK) ja väitöskirjatutkija, joka on tehnyt pitkään sosiaalialan työtä queeristä näkökulmasta, etenkin pakolaissosiaalityön kentällä. Mimosa tutkii tekeillä olevassa väitöskirjassaan queer-pakolaisten kokemuksia suomalaisista viranomaisista, palveluista ja yhteisöistä. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti tunnistamisen, tunnustamisen, normien ja odotteiden teemoja pakkomuuttoa kokeneiden queer-ihmisten kokemuksissa pitkittäistutkimuksen otteella. 

Samuel Salovaara (YTT)

Tutkijatohtori Samuel Salovaara (YTT) on perehtynyt tutkimuksessaan sosiaalityön digitalisaatioon ja erityisesti tietojärjestelmiin. Salovaara on kiinnostunut siitä, miten tietoteknologia tulee osaksi erilaisia tiedonmuodostuksen ja moniammatillisen yhteistyön prosesseja sosiaalityössä. Salovaaran tutkimusote on monitieteinen ja hän soveltaa tutkimuksessaan etenkin tieteen ja teknologian tutkimuksen teoreettisia näkökulmia. Salovaara on tutkinut transihmisten hyvinvointia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuutta.

Inka Söderström (VTT)

Inka Söderström (VTT) on tutkimuksessaan kiinnostunut seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden, normatiivisuuden, sosiaalipalveluiden saavutettavuuden ja sorronvastaisuuden teemoista. Vuonna 2024 valmistuneessa väitöskirjassaan hän tutki sosiaalityön saavutettavuutta pakolaistaustaisten queer-ihmisten näkökulmista ja sitä, millaisia rajoja valkonormatiivisuus ja heteronormatiivisuus sille loivat. Söderström on mukana yhteispohjoismaisessa opetuksen kehittämishankkeessa AFFIRM-ED – Oppimateriaali seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta sote-aloille (2025–2026), jossa pyritään vahvistamaan sateenkaarevuuden teemojen tutkimusperusteista opetusta sote-alojen korkeakoulutuksessa.