YESLAB joulukuun kirjoitus - jännittävien bakteerien vuosi 2020!

Vuosi lähenee loppuaan ja me täällä YESLAB:issa käärimme jo hihoja vuotta 2021 varten. Kiitos asiakkaillemme kaikista lähetetyistä näytteistä ja mielenkiintoisista konsultaatiopyynnöistä! Vastaamme kysymyksiinne aina mielellämme.

On aika käydä läpi jännittävimpiä bakteerilöydöksiä vuodelta 2020. Laboratorion henkilökunta innostuu erityisesti, kun vastaan tulee harvinaisempia pöpöjä – tai niitä vanhoja tuttuja, mutta yllättävissä näytteissä.

Korvanäytteistä olemme kaivelleet joitain normaalista poikkeavia löydöksiä. Yleensä infektoituneet korvat ovat täynnä esimerkiksi hiivaa, stafylokokkeja tai Pseudomonasta, mutta yllätyimme, kun erään koiran välikorvanäytteessä törmäsimme Bordetella bronchiseptica -lajiin. Tämä laji aiheuttaa yleensä koiran hengitysteissä sekundäärisen bakteeritulehduksen kennelyskän yhteydessä. Bordetella yllätti meidät myös lymytessään erään kissan sierainlimassa yhdessä metisilliiniresistentin Staphylococcus pseudintermediuksen eli MRSP:n kanssa! Korvanäytteiden toinen jännittävä tapaus oli ulkokorvassa esiintynyt Salmonella Typhimurium, joka on zoonoottinen ripulin aiheuttaja.

Paiseet aiheuttavat yleensä näytteen lukijalle tietynlaista päänvaivaa, sillä niissä on monesti runsas aerobi- ja anaerobisekamikrobisto. Välillä vastaan tulee tavanomaisimmista lajeista poiketen joitain harvinaisempia paiseiden asukkeja: eräässä koiran leuanaluspaiseessa piilotteli Trueperella pyogenes, joka tunnetaan paremmin lehmän utaretulehduksen aiheuttajana. Yhdessä koiran sylkirauhaspaiseessa asusti jälleen kerran ystävämme Salmonella – se kyllä keksii suoliston lisäksi omituisia paikkoja majoittua.

Joitain bakteerilajeja tavataan laboratoriossamme hyvin harvoin. Näihin kuuluu esimerkiksi Capnocytophaga canimorsus, joka eristettiin tänä vuonna yhdestä koiran nivelnestenäytteestä. Capnocytophaga canimorsus aiheuttaa joskus ihmisellä koiran puremasta johtuvan vakavan sairaustilan, joka voi johtaa jopa kuolemaan. Toinen meitä hämmästyttävä löydös oli koiran keuhkohuuhdenäytteen mykobakteeri. Mykobakteerien kanssa saa olla kärsivällinen, sillä ne kasvavat yleensä erittäin hitaasti.

Kaiken kaikkiaan bakteerivuosi 2020 on ollut siis erittäin mielenkiintoinen ja antoisa. Oppiminen on laboratoriossamme jatkuvaa, siitä saamme kiittää runsasta näytemateriaalia!

Hyvää joulua ja uutta vuotta 2021!