Kaupunkien mikroilmaston & kasvillisuuden fenologian observatorio

Jos olet täällä, koska skannasit mystisen esineen QR-koodin, olet törmännyt yhteen tai useampaan Helsinki Microclimate Observatory (HELMO) -hankkeen mikroilmastoanturiin, tai Helsinki Phenology Observatory (HELPO) -hankkeen kasvillisuuskameraan. Mikroilmastoanturit seuraavat ympäristönsä lämpötilaa 15 minuutin välein. Mahdollinen sienilakki suojaa antureita suoralta auringonvalolta. Kamerat ottavat päivittäin kuvia kasvillisuudesta ja keräävät dataa kausittaisesta muutoksesta, kuten lehtien kasvusta keväisin ja ruskan etenemisestä syksyisin. Huomioithan, että laitteemme on suojattu keinotekoisella DNA:lla ja että ilmoitamme poliisille kaikista varkauksista tai luvattomista poistoista.
Miksi tämä anturi on täällä?

Löytämäsi laite kuuluu Helsingin mikroilmastobarometriin (HELMO), joka on Helsingin yliopiston maaekosysteemin dynamiikan tutkimusryhmän (Tree-D lab) ylläpitämä laaja mikroilmastosensoreiden verkosto.

Helsingin mikroilmasto-observatorion keräämät tiedot parantavat ymmärrystämme kaupunkimetsien ilmastosta. Toivomme, että tuloksemme auttavat Helsingin kaupunkia suojelemaan kriittisiä kasvien ja luonnonvaraisten eläinten elinympäristöjä.

Anturien sijainnit valittiin korkeuden, kasvillisuuden peittävyyden ja monien muiden kriteerien perusteella. Voit tutustua antureidemme likimääräisiin sijainteihin interaktiivisella kartalla tai löytää lisätietoja hankkeesta sen verkkosivuilta (tällä hetkellä vain englanniksi).

Miksi tämä kamera on täällä?

Löytämäsi laite kuuluu Helsinki Phenology Observatory (HELPO) -projektiin, joka on Helsingin yliopiston maaekosysteemien dynamiikan tutkimusryhmän (Tree-D lab) ylläpitämä kymmenen kasvillisuuskameran verkosto. 

Kameroidemme keräämät kuvat auttavat ymmärtämään paremmin, miten erilaiset kaupunkiympäristöt ja mikroilmastot vaikuttavat kasvillisuuden vuodenaikaisvaihteluun, eli fenologiaan. Kaupunkikasvillisuuden fenologian tutkiminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa mm. ekologiaan ja hiilen kiertoon. 

Kameramme ottavat kuvia kasvillisuudesta päivittäin ja ne on sijoitettu huolellisesti niin, ettei kuvissa näy ihmisiä. Oletko huolissasi, että olet vahingossa joutunut kuvaan? Ei huolta, poistamme kaikki kuvat, joissa näkyy ihminen. 

 

Minkä anturin löysin?
Mitä minun pitäisi tehdä nyt?

Ota askel taaksepäin (varmista, ettet törmää sensoriin tai sen suojalakkiin, jos siinä on sellainen), ja jatka sitten vapaasti kävelyä ja nauti päivästäsi! Pyydämme ystävällisesti, ettet kosketa tai liikuta anturia tai kameraa, sillä se voi sekoittaa aineistoamme. 

Onko sinulla kysyttävää? Huomasitko, että anturi näyttää olevan väärässä paikassa? Luuletko, että kamera sai sinusta kuvan? Ota yhteyttä osoitteeseen microclimate.hel@gmail.com. Vieraile rohkeasti projektimme verkkosivustolla, jos olet utelias oppimaan lisää. 

Jos sinä, lapsesi tai lemmikkisi vahingossa siirrät anturia, ilmoita meille tapahtuma-aika osoitteeseen microclimate.hel@gmail.com

Huomioithan, että laitteemme on suojattu keinotekoisella DNA:lla ja että ilmoitamme poliisille kaikista varkauksista tai luvattomista poistoista.

Yhteystiedot

Sähköposti: microclimate.hel@gmail.com

Posti:
Tree-D Lab - Department of Geosciences and Geography,
P.O. Box 64 (Gustaf Hällströmin katu 2),
FI-00014 UNIVERSITY OF HELSINKI, FINLAND