Väestönmuutos tulee vaikuttamaan merkittävästi perusopetuksen järjestämiseen, kun lapsi- ja nuorisoikäluokat pienenevät ja oppilaitosverkko harvenee suuressa osassa Suomea. Aiemmat kuntaliitokset ja uudet hyvinvointialueet ovat muuttaneet kuntien toimintakenttää ja sivistystoimi on entistä merkittävämpi kunnallinen toimiala.
Kouluverkon harventuessa ja oppilaitosten koon kasvaessa opiskelumahdollisuudet siirtyvät yhä kauemmaksi lasten ja nuorten kotipaikoilta. Välimatkat lisäävät koulutuksellista eriarvoisuutta: syrjäseutujen lasten ja nuorten koulutusmahdollisuudet supistuvat, koulupäivät pitenevät, ja koulutus- ja työuraa koskevat valinnat kytkeytyvät entistä tiukemmin vanhempien erilaisiin resursseihin. Tarve löytää uudenlaisia keinoja järjestää perusopetusta onkin eräs tämänhetkisen kunnallisen koulutuspolitiikan keskeisistä kysymyksistä.
Tutkimuksessa kysymme:
Tutkimusaineisto kootaan joukkoistavilla ja osallistavilla asiantuntijapaneeleilla vuoden 2024 aikana. Paneeleihin kutsutaan harkinnanvaraisella otannalla valituista kunnista kunnan sivistyshallinnon edustajia, rehtoreita ja opettajia.
Tutkimuksen toteuttaa Helsingin yliopiston Koulutussosiologian ja -politiikan tutkimusryhmä KUPOLI, kumppaneinaan Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitos ja Koulutuksen tutkimuslaitos. Hankkeen rahoittaa Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS.
Hankkeen ajankohtaisiin uutisiin pääset alla olevista linkeistä.