Kakka kiinnosti pientä juhlakansaa

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan eläinten hyvinvointitutkijat pyörittivät Kumpulan Kyläjuhlien lasten alueella lauantaina 26.5. LUKEn Eläinten Hyvinvointikeskuksen kanssa Kenen kakka ? - eläintietovisaa. Kaikenikäisiä kävijöitä oli pöydän ympärillä ruuhkaksi asti.

Tutkijat olivat purkittaneet kesyjen ja muutaman villin eläinlajin kakkaa, joiden alkuperää arvuutettiin vihjein. Lapset saivat myös yhdistää eläimen poikasen ja sen emän kuvat toisiinsa. Kyläjuhlilla kävi kaikenkaikkiaan noin 23 000 ihmistä,  joista lastenalueella arvioilta noin tuhatkunta.

- Tämä oli toiveuusinta muutaman vuoden takaa, kertoi Kyläjuhlien järjestelyissä mukana ollut dosentti Laura Hänninen Eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Kakka, arvuuttelu ja eläimet kiinnostavat lapsia, ja näyttivät ne kiinnostavan lasten mukana olleita vanhempia ja isovanhempiakin, hän naurahtaa.

- Kakkapurkkien sisältöä avattiin vihjein, kuten "Mikä on tämä siisti eläin, joka tykkää mutakylvyistä?", kertoo Tiina Kauppinen Eläinten hyvinvointikeskuksesta. Sian arvasivat melkein kaikki lapset, mutta kanankakan vihje "Kesy lintu, joka tykkää kuopsuttaa ja ottaa hiekkakylpyja", tuotti jo enemmän ongelmia. Myös osa eläinten poikasia ja emoja kuvaavista sanoista oli aika monelle tuntemattomia. Kuttu, kili, karitsa ja uuhi olivat vieraita, mutta lehmä ja vasikka taas tutumpia, Kauppinen jatkaa.

- Tämä oli helppo ja hauska tapa jutella eläimistä lasten kanssa ja levittää eläimiä koskevaa tietoa. Osa lapsista ei ollut myöskään tullut ajatelleeksi, että eri eläinlajit viestivät eri tavoin, kuten että kissa heiluttaa häntää vihaisena, kertovat asiantuntijat.

LISÄTIETOJA:

Laura Hänninen, laura.hanninen@helsinki.fi
Tiina Kauppinen, tiina.kauppinen@luke.fi