Hevosen unitutkimus
Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia hevosten unihäiriöitä ja niihin vaikuttavia olosuhteita ja yksilön ominaisuuksia.

Hevoset nukkuvat noin 2,5-5 tuntia päivässä ja niiden uni jakautuu vilkeuneen ja syvään uneen. Lisäksi hevoset lepäävät ja torkkuvat seisaallaan. Hevosen unesta on niukalti tietoa. On oletettu, että hevosen on välttämätöntä päästä makuulle nukkuakseen kunnolla, koska se ei kykene vaipumaan vilkeuneen seisaallaan. Hevosen uni häiriintyy herkästi ympäristön muutosten, kuten laitumelle siirtymisen yhteydessä. Poikkeustilanteissa hevonen voi lykätä makuulle menoaan jopa kuuden viikon ajan. Ei tiedetä mitä vaikutuksia unen ja levon lykkääntymisellä on hevoselle. Hevosen kyky lykätä unta on poikkeuksellinen eläinten piirissä. Nykyisellään unen määrää tai laatua ei voida mitata pelkästään havainnoimalla käyttäytymistä.

 

Etsitään tutkimuspotilaita hevosten unitutkimukseen 2021-2022

Sleepless in the stable?

Torkahteleeko hevosesi yllättävissä tilanteissa? Eikö hevosesi nähdä nukkuvan makuulla? Onko sille yöllä ilmestynyt ruhjeita esimerkiksi etupolviin? Oletko havainnut sillä muuta poikkeavaa uneen liittyvää käyttäytymistä? 

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on käynnistymässä tutkimusprojekti, jossa tutkitaan hevosen unta, univajetta ja univajeen vaikutusta käyttäytymiseen, kognitiivisiin kykyihin ja hyvinvointiin. Tutkimukseen osallistuvat hevoset tutkitaan kotitallilla: hevosilta rekisteröidään muutaman vuorokauden ajan aivosähkökäyrää ja videoidaan niiiden käyttäytymistä karsinaan asennettavilla videokameroilla. Hevosten oppimiskykyä testataan positiiviseen vahvistamiseen perustuvalla testillä. Mittauksia varteni hevosilta klipataan karvoja päästä, kaulalta ja kainalosta.  Omistajat täyttävät kyselyn hevosen käyttäytymiseen, olosuhteisiin ja terveydentilaan liittyen. Hevosen iällä, sukupuolella tai käyttötarkoituksella ei ole merkitystä. 

Etsimme sekä epäillystä unihäiriöstä kärsiviä hevosia että terveitä verrokkihevosia samalta tallilta.

Hevosesi sopii tutkimukseen jos 
- sillä tai sen tallikaverilla on todettu epänormaalia nukkumiskäyttäytymistä
- se ei pelkää klipperiä
- se asuu yksilökarsinassa/pihatossa ainakin osan vuorokaudesta
- on Etelä-Suomessa

Ole yhteydessä sähköpostitse, tekstiviestein tai soittamalla, niin kerron lisää!

Iina Brotherus, ELL, hevossairauksiin erikoistuva eläinlääkäri
mailto: iina.brotherus@helsinki.fi
+358-50 313 9125 ( soitot arkisin klo 10-17 välillä, tekstiviestit muina aikoina)

Tutkimusryhmä

Hevosen unta, unen mittaustekniikkaa ja unikäyttäytymistä sekä unihäiriöitä selvittää monitieteinen tutkimusryhmä Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Mukana on hevoseläinlääkäreitä, eläinten käyttäytymistutkijoita, neurologi sekä opiskelijoita.

apulaisprofessori Anna Mykkänen, anna.mykkanen@helsinki.fi, kotisivu
erikoistuva eläinlääkäri Iina Brotherus, iina.brotherus@helsinki.fi
dosentti Laura Hänninen, laura.hanninen@helsinki.fikotisivu
apulaisprofessori Tarja Pääkkönen, tarja.paakkonen@helsinki.fikotisivu
dosentti Marianna Norring, marianna.norring@helsinki.fikotisivu
apulaisprofessori Peter Krawczel, peter.krawczel@helsinki.fihome page