Botnia-tutkimuksen tutkimustoiminta (tutkimuskäynnit ja laboratoriotyö) tapahtuvat Biomedicum Helsingissä, joka sijaitsee Meilahden sairaala-alueella.
Helsingissä tutkimusta tehdään yhteistyössä Helsingin Yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusohjelmayksikön (CAMM-tutkimusohjelma) ja Suomen molekyylilääketieteen Instituutin FIMM:in sekä Folkhälsanin tutkimuskeskuksen ja HYKS:n endokrinologian klinikan kanssa.
Botnia-tutkimus on osa Suomen Akatemian Kompleksitautien genetiikan huippuyksikköä - Geneettisistä löydöksistä henkilökohtaiseen lääketieteeseen (2018-2025). Suomen Akatemian huippuyksiköt edustavat oman tieteenalansa ehdotonta kansainvälistä kärkeä.
Tutkimusjohtaja
tiinamaija.tuomi(at)hus.fi
Tiinamaija Tuomi johtaa Botnia-tutkimusta yhdessä Leif Groopin kanssa. Hän on osastonylilääkäri endokrinologian klinikassa, Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. Hän toimii ryhmänjohtajana Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa ja tutkimusjohtajana Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen Instituutissa (FIMM). Lisäksi on hän Suomen Akatemian Kompleksitautien genetiikan huippuyksikön varajohtaja (FIMM 2018-2025).
Post-doc tutkija, Kliininen koordinaattori
Liisa Hakaste on väitellyt Lontoon yliopistossa (Imperial College) aiheenaan syntymäpainon yhteys aikuisiän sydän- ja verisuonitauteihin ja kolesteroliin. Hän toimii Botnia-tutkimuksessa Post-doc tutkijana ja klinisenä koordinaattorina vastuualueenaan PPP-Botnia, hypoglykemia ja uusien diabetestyyppien fenotyypit.
Tutkijatohtori, FinnMODY-projektin koordinaattori
Jarno Kettunen on tutkijatohtori, joka koordinoi MODY diabetekseen liittyvää FinnMody projektia.
Tutkijatohtori, FinnMODY-projektin koordinaattori
minna.harsunen(at)hus.fi
Minna Harsusen tutkimuksen painopisteet ovat lapsuus- ja nuoruusiän vasta-ainenegatiivisen diabetesmuodon karakterisointi ja tyypin 1 diabeteksen mahdollinen luokittelu alaryhmiin: beeta-solutoiminnan ja insuliinipuutoksen arviointi sekä potilaiden geneettinen karakterisointi FinnMODY-projektin puitteissa sekä lievän haimatulehduksen merkitys tyypin 1 diabeteksen synnyssä.
Tutkijatohtori, Sinkki- ja iPSC-projektien koordinaattori
mikko.lehtovirta(at)helsinki.fi
Tutkijatohtori
Tohtorikoulutettava
iiro.karhiaho(at)hus.fi
Tohtorikoulutettava
liisa.kullamaa(at)hus.fi
Laboratoriomanageri
Paula Kokko on Botnia-tutkimuksen laboratoriomanageri ja hän koordinoi kaikkien Botnia-keskusten laboratoriotyötä ja näytehallintaa Helsingistä käsin.
Laboratorio assistentti
ext-susanna.saarinen(at)hus.fi
Tutkimushallintokoordinaattori
Laura Impivaaran vastuisiin kuuluvat tutkimushallinnon tehtävät, kuten avustaminen apurahahakemuksissa, lupamenettelyissä (eettiset hyväksynnät, tutkimusluvat) ja aineistopyynnöissä rekisteriviranomaisilta. Lisäksi hän hoitaa henkilöstöhallinnon tehtäviä ja on vastuussa rahoitukseen liittyvästä projektihallinnasta.
Tutkimushoitaja
Anu Karhu työskentelee tutkimushoitajana Helsingin Botnia-keskuksessa. Hän vastaa Helsingissä tutkittavien rekrytoinnista ja tutkimuskäynneistä, erityisesti FinnMody- ja Rasvamaksan seurantatutkimuksen osalta.
Tutkimushoitaja
hanna.pihlajamaki(at)hus.fi
Hanna Pihlajamäki työskentelee tutkimushoitajana Helsingin Botnia-keskuksessa. Hän vastaa Helsingissä tutkittavien rekrytoinnista ja tutkimuskäynneistä, erityisesti Rasvamaksan seurantatutkimuksen osalta.
Elias Mattila, Lääket. yo, tutkimusassistentti
Sofia Idänpään-Heikkilä, Lääket. yo, tutkimusassistentti
Inka Ouabdesselam, Lääket. yo, tutkimusassistentti
Kalle Suontausta, Lääket. yo, tutkimusassistentti
Kerttu Eronen, Lääket. yo, tutkimusassistentti
Peik Pietilä, LK
Aino Hakkila, LK
HUS Kliininen tutkimusosasto
Biomedicum 2U, D102a
Tukholmankatu 8
00290 Helsinki
Puh: +358 504279783
botnia.tutkimus(at)hus.fi
Biomedicum 1, C422b
Haartmaninkatu 8
00290 Helsinki
Puh: +358 504287811
ext-laura.impivaara(at)hus.fi
Botnia-tutkimuksella on tilat Pohjanmaan diabetesyksikön yhteydessä Tammikaivontiellä. Botnia-tutkimus tekee tiivistä yhteistyötä Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa.
Ylilääkäri, Botnia-tutkimuksen vastuulääkäri Vaasassa
Kaj lahti toimii ylilääkärinä Vaasan kaupungin diabetesvastaanotolla ja on Botnia-tutkimuksen vastuulääkäri Vaasassa.
Ylilääkäri, Rekisterivastaava (DIREVA) ja tohtorikoulutettava
annemari.karajamaki(at)ovph.fi
Annemari Käräjämäki toimii ylilääkärinä Vaasan keskussairaalan perusterveydenhuollon yksikössä ja diabeteslääkärinä Pohjanmaan diabetesyksikössä. Hän on Vaasan diabetesrekisterin (DIREVA) vastuulääkäri ja Botnia-tutkimuksen tohtorikoulutettava Helsingin Yliopistossa. Annemarin tutkimus käsittelee diabeteksen tarkempaa luokittelua ja eri diabetestyyppeihin liittyviä liitännäissairauksia.
Tohtorikoulutettava
aleksi.laitinen(at)ovph.fi
Tutkimushoitaja
matleena.lamminaho(at)ovph.fi
Matleena Lamminaho työskentelee tutkimushoitajana Vaasan Botnia-keskuksessa. Hän vastaa Vaasassa tutkittavien rekrytoinnista ja tutkimuskäynneistä, erityisesti Direva- ja PPP Botnia-tutkimusten osalta.
Tutkimushoitaja
linda.sjolund(at)ovph.fi
Linda Sjölund työskentelee tutkimushoitajana Vaasan Botnia-keskuksessa. Hän vastaa Vaasassa tutkittavien rekrytoinnista ja tutkimuskäynneistä, erityisesti Direva-tutkimuksen osalta.
Sonja Paulaharju
Gunilla Nyman-Klavus
Tammikaivontie 4. Rakennus 2, 2. kerros
65100 Vaasa
Puh: 040 764 8733
Botnia-tutkimus toimi Pietarsaaressa Folkhälsanin Östanlidin sairaalassa noin 30 vuoden ajan.
Pietarsaaren Botnia-keskuksen toiminta päättyi huhtikuussa 2023 tutkimushoitajan jäätyä eläkkeelle, mutta jatkamme edelleen yhteistyötä paikallisen terveyskeskuksen kanssa.
Pyydämme tutkittavia olemaan yhteydessä Botnia-keskukseen Vaasassa tai Helsingissä.
Botnia–tutkimus aloitettiin vuonna 1990 Närpiössä yhteistyössä Närpiön terveyskeskuksen kanssa.
Närpiön Botnia-keskuksen toiminta päättyi lokakuussa 2020 tutkimushoitajan jäätyä eläkkeelle, mutta jatkamme edelleen yhteistyötä terveyskeskuksen kanssa ja mahdollisesti toteutamme tiloissa myöhemmin tilapäisiä tutkimuksia.
Pyydämme tutkittavia olemaan yhteydessä Botnia-keskukseen Vaasassa tai Helsingissä.
Osa Botnia-tutkimuksen geneettisistä analyyseistä tehdään Malmössa. Tutkimustoiminta tapahtuu Skånen Yliopistollisessa sairaalassa Malmössä ja Botnia-tutkimus tekee yhteistyötä Lundin yliopiston diabeteskeskuksen (LUDC) kanssa.
Botnia-tutkimus Malmössa:
Clinical Research Centre
Jan Waldenströms gata 35, 91:12
Skåne University Hospital Malmö
SE-205 02 MALMÖ
Hallinnon koordinaattori:
Ulrika Blom-Nilsson
Puh: +46 40 39 12 01
Ulrika.Blom-Nilsson(at)med.lu.se