Lisätietoa ja materiaalia

Täältä löydät syventävää tietoa ja materiaaleja, joita esimerkiksi opettajat voivat käyttää suunnitellessaan opintokokonaisuuksia.
Lisätietoa rastista: Mistä ruoka tulee?

Viikin tutkimustilan johtaja Tapani Jokiniemi kertoo ruoan alkutuotannosta: mitä se tarkoittaa, miten sen rooli yhteiskunnassa on muuttunut ja miksi se on yhä merkityksellistä. Keskustelussa käsitellään myös tehomaatalouden vaikutuksia, maatalouden ilmastovaikutuksia ja tutkimusta, jolla pyritään kehittämään kestävämpää ruoantuotantoa. Lisäksi pohditaan tulevaisuuden ruokaratkaisuja kuten solumaataloutta ja kasvipohjaisia tuotteita. Lopuksi korostetaan ruoan arvostamista ja sen alkuperän ymmärtämistä.

Lisätietoa rastista: Viljelykasvit

Viikin tutkimustilan Tapani Jokiniemi kertoo nurmen viljelystä ja sadonkorjuusta Suomessa. Videolla käsitellään nurmen merkitystä rehukasvina, sen kylvöä suojakasvin alle, sadonkorjuumenetelmiä sekä säilöntätapoja. Lisäksi avataan nurmen viljelykiertoa ja sitä, miten nurmi eroaa muista viljelykasveista, kuten viljoista. Video tarjoaa kattavan katsauksen nykyaikaiseen nurmiviljelyyn tutkimustilan näkökulmasta.

Lisätietoa rastista: Maaperä

Yliopistonlehtori Sanna Kanerva Helsingin yliopistosta kertoo, mitä maaperä on, mistä se koostuu ja miksi se on elintärkeä osa elinympäristöämme. Videolla käydään läpi maaperän rakenteet, maalajit, ravinteet, eliöt sekä maaperän merkitys ruoantuotannossa ja ekosysteemipalveluissa. Erityisesti korostetaan maaperän elävyyttä ja sen hoitamisen tärkeyttä kestävän ruoantuotannon turvaamiseksi.

Lisätietoja rastista: Lehmät ja laiduntaminen
Miten droneja hyödynnetään ympäristöntutkimuksessa?

Miten pienet, hurisevat nelikopterit voivat auttaa torjumaan metsätuhoja, parantamaan peltosatoa ja suojelemaan meriä?
Tällä videolla sukelletaan drone‑teknologian tieteelliseen käyttöön Helsingin keskuspuistosta viljapeltoihin ja Itämeren aalloille. Dronet nostavat ympäristötutkimuksen kirjaimellisesti siivilleen – katso, miten tiede lentää eteenpäin!