Vierailut Kemianluokka Gadoliniin tuovat lukiolaiset lähemmäksi kemiaa

Gadolinissa on vuoden 2023 aikana vieraillut yli 4000 oppilaista opettajiensa kanssa. Yksi vierailuita eri oppilasryhmien kanssa tehnyt opettaja on Tanja Häkli Gymnasiet Lärkanista. Lue alta Tanjan ajatuksia siitä, miten vierailut tiedeluokkaan tukevat kemian opiskelua lukiossa.

Kemian opinnot yliopistolla ovat tulleet monelle lukiolaiselle tutuksi, kiitos innostavien vierailujen Kemianluokka Gadoliniin. Olen itse päässyt osallistumaan jo monen lukion kemian ryhmän kanssa laboratorion vierailuihin, ja jokainen vierailu on ollut erilainen ja antoisa kokemus.

Yksi parhaista asioista vierailuissa on se, että voimme tehdä kokeellisia töitä isossa ryhmässä hienoissa tiloissa. Laboratoriossa on hyvä varustelu ja opettajan on helppo valita sopiva työ valmiilta listalta, josta löytyy töitä jokaiselle kurssille ja myös eri ikäisille vieraille. Kun opettaja varaa vierailun hän saa valita kokeellisen työn, joka sopii sisällöltään ja vaatimustasoltaan omalle ryhmälle. Olemme tehneet mm ihovoiteita, koronatestejä, ioncell-kuitua ja tänä syksynä olemme tarkastelleet sipsien rasvapitoisuutta uuttamalla rasvan sipseistä ja tislaamalla uutteen. Olen myös hyödyntänyt vapaasti tarjolla olevia työohjeita, kun olen suunnitellut sopivia kokeellisia töitä ja demonstraatioita kursseille. Ideoita olen myös saanut Gadolin-tiktokista, jossa julkaistaan tasaisin väliajoin lyhyitä videoita kemian ihmeellisistä kokeista. 

Vierailut Gadoliniin ovat myös erinomainen tilaisuus päästä tutustumaan kemian alaan ja kemian opintoihin syvällisemmin. Valtaosa opiskelijoista ei ole aiemmin vieraillut muissa kuin koulun laboratorioissa, ja kokemus kemististä rajoittuu usein kemian opettajaan. Lukiolaiset tutustuvat vierailulla Gadolinin ohjaajaan, joka opiskelee parhaillaan kemian alaa Helsingin yliopistossa. Ohjaaja kertoo omista kokemuksistaan, opintojen kulusta ja myös kemiasta alana. Vierailun aikana voin opettajana toivoa kokeellisen työn lisäksi esim.tutkijavierailua tai opiskelijan esittelevän yliopisto-opintoja, näitä suosittelen ehdottomasti! 

Kiitos Kemianluokka Gadolinille ja kaikille niille, jotka ovat mahdollistaneet nämä vierailut. Haluan myös erityisesti kiittää siitä että meillä on ollut mahdollisuus saada ruotsinkielinen erittäin osaava ohjaaja. Toivottavasti myös tulevaisuudessa voin tarjota lukiolaisille mahdollisuuden vierailuun ja tietenkin toivon, että he saavat kipinän jatkaa kemian alan opintojen parissa.

Kemianluokka Gadolin

Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella sijaitseva Kemianluokka Gadolin on Suomen vanhin sekä ainoa pelkästään kemian tiedekasvatuksen edistämiseen keskittynyt LUMA-tiedeluokka. Tänä vuonna juhlitaan tiedeluokan 15-vuotista taivalta kemian tiedekasvatuksen ja sen tutkimuksen parissa.