UniJuniorin ruotsinkieliset tiedekasvatustyöpajat lapsille syksyllä 2024

UniJunior järjestää syksyn aikana neljä tiedekasvatustyöpajaa. Työpajat ovat suunnattuja 3.-6. luokalla oleville lapsille. Ilmoittautuminen on nyt auki!

UniJuniorin työpajoissa lapset pääsevät tutustumaan tieteisiin ja tutkimukseen innostavalla ja mielekkäällä tavalla yhdessä tutkijoiden kanssa. 

Syyskuun työpaja: Miksi poliitikot käyttävät TikTokia?

Missä? Athena Sali 261, Siltavuorenpenger 3 A 
Milloin? Lauantaina 28.9 kl. 12:30-15:30 
Kenen tutkijan kanssa? Jon Järviniemi, valtiotieteiden väitöskirjatutkija 

Kuinka poliitikot herättävät huomiomme? Kuinka he käyttävät tunteita ja retoriikkaa vakuuttaakseen äänestyspäätökseen? Poliittisen viestinnän astutaan maailmaan! Yhdessä tutkitaan, miten poliitikot tavoittavat kansan kampanjavideoidensa avulla. Työpajassa tehdään myös omat vaalivideot. 

Ilmoittaudu työpajaan linkin kautta.

Lokakuun työpaja: Miltä äänijänteesi näyttävät ja voiko niihin tulla kyhmyjä?

Missä? Athena Sali 348, Siltavuorenpenger 3 A 
Milloin? Lauantaina 19.10 kl. 12:30-15:30 
Kenen tutkijan kanssa? Sofia Holmqvist-Jämsén, puheterapeutti ja äänitutkija 

Mitä äänitutkimus on? Mikä on äänisignaali? Ja voiko äänijänteisiin todella tulla kyhmyjä? Työpajassa tutustutaan ääneen ja sen käyttöön. Nähdään myös miltä äänijänteet näyttävät ja miten oman äänisignaalin voi nähdä. Työpajassa tehdään myös yhdessä ääniharjoituksia ja opimme, miten toimia, kun esiintyminen jännittää.

Ilmoittaudu työpajaan linkin kautta

Marraskuun työpaja: Voiko luonnontieteitä ohjelmoida?

Missä? Chemicum sali A127, A. I. Virtasen Aukio
Milloin? Lauantaina 9.11 kl 12:30-15:30 
Kenen tutkijan kanssa? Carolina Björkas, Luonnontieteiden didaktiikan yliopistonlehtori 

Miten luonnontieteellisistä ilmiöistä tehdään hauskoja ja ymmärrettäviä ohjelmoinnin avulla. Miten koodauksen avulla esimerkiksi selitetään fotosynteesi tai kasvihuoneilmiö? Työpaja yhdistää ohjelmointia muihin luonnontieteisiin käyttämällä Scratch-ohjelmointikieltä. Työpajassa tehdään animaatioita ja pelejä, jotka selittävät luonnontieteellisiä ilmiöitä, kuten veden olomuodon muutoksia tai sähkön periaatteita ja paljon muuta. Visualisoimalla ilmiöitä luovasti ja vuorovaikutteisesti käsitteistä tehdään hauskoja ja innostavia tutkia.  

Ilmoittaudu työpajaan linkin kautta.

Joulukuun työpaja: Miten hahmoja luodaan kirjoissa ja miksi välitämme heistä niin paljon?

Missä? Kaisa-kirjasto sali 7026, Kaisaniemenkatu 5 
Milloin? Lauantaina 14.12 kl. 12.30-15.30  
Kenen tutkijan kanssa? Julia Tidigs, pohjoismaisen kirjallisuuden dosentti 

Kaikilla on suosikkihahmoja kirjallisuudessa – joskus hahmot tuntuvat jopa yhtä todellisilta kuin ihmiset. Mutta miksi eri lukijat voivat kokea saman hahmon niin eri tavoin? Miten on mahdollista, että pidämme joistakin hahmoista niin paljon ja toisista niin vähän? Mitä yhteistä kirjojen sankareilla on – ja mikä tekee hyvästä roistosta hyvän? Työpajan aikana tutkitaan kirjojen hahmoja käytännön harjoitusten ja keskustelujen kautta. Pohditaan, miten erilaiset kirjan kannet, kuvitukset ja elokuvaversiot vaikuttavat käsitykseen hahmoista, mitä keinoja kirjailijat käyttävät saadakseen kiintymään hahmoon – mutta myös sitä, mikä rooli lukijoilla on hahmojen luomisessa. Mitä tapahtuu, jos roistosta tulee yllättäen sankari, ja entä jos suosikkikirja loppuisikin aivan eri tavalla?

Ilmoittaudu työpajaan linkin kautta

UniJunior

UniJunior är ett projekt inom svenskspråkig vetenskapsfostran vid Helsingfors universitet som startade hösten 2021. Ett viktigt mål med UniJunior är att öka barns intresse för vetenskap, särskilt bland dem som kommer från studieovana hem. UniJunior finansieras av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.