Tervetuloa Kemianluokka Gadolinin 15-vuotissyntymäpäiville tiistaina 19.9.

Gadolinin syntymäpäivä on Helsingin yliopiston kemian osastolla Kumpulassa järjestettävä maksuton koko päivän tapahtuma täynnä innostavaa toimintaa. Luvassa on työpajoja ja muuta mielenkiintoista tekemistä kaikille, aina nuorimmista osallistujista perheisiin ja isovanhempiin. Voit osallistua myös virtuaalisesti.

Kutsumme teidät kaikki juhlimaan kanssamme kemianluokka Gadolinin 15-vuotissyntymäpäivää tiistaina 19.9. Helsingin yliopiston kemian osastolle Kumpulan kampukselle (Chemicum-talo, A. I. Virtasen aukio 1).  

Ohjelma on suunniteltu niin, että opettajat ja kasvattajat voivat päiväaikaan osallistua koko luokan kanssa. Aamupäivän aikana järjestämme myös etätyöpajoja, joihin voi osallistua omasta luokasta tai vaikka kotisohvalta. Iltapäivällä neljästä eteenpäin on tiedetyöpajoja kaikenikäisille, tule siis koko perheen kanssa kokeilemaan kemiaa!  

Juhlapäivän ohjelma

  • klo 9 - 11 Tiedetyöpajoja esi- ja alakoululaisille Chemicumin aulassa Kumpulassa sekä virtuaalisesti
  • klo 12 - 15 Tiedetyöpajoja ja kemiavisa yläkoululaisille ja toisen asteen oppilaille Chemicumin aulassa Kumpulassa
  • klo 14 - 15 Tiedeluento: Tutkijana Nesteellä (Chemicum, sali A110)
  • klo 16 - 18 Tiedetyöpajoja kaikenikäisille Chemicumin aulassa: tule tekemään mielenkiintoisia kemiakokeita koko perheen kanssa!

Esi- ja alakoululaisten sekä koko perheen tiedetyöpajoissa tutkitaan, mitä on kuivajää ja miten sen avulla saadaan tehtyä saippuakuplia. Lisäksi selvitetään, miten monta heliumpalloa tarvitaan pehmolelun lennättämiseen. Voit ottaa mukaan myös oman pehmolelun! Luvassa myös monia muita jännitäviä tiedekokeita, kuten esimerkiksi Laavalamppu ja Sokerisateenkaaret. 

Yläkoululaiset ja toisen asteen oppilaat pääsevät tutustumaan kaasuihin, kuten hiilidioksidi ja helium. Lisäksi kemiatietoa selvitetään kemiavisan avulla. Tiedeluentoon osallistujat pääsevät kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta sekä tutkijan työstä Nesteen tutkijan kertomana. 

Tapahtuma on maksuton, eikä siihen, virtuaalityöpajoja lukuun ottamatta, tarvitse erikseen ilmoittautua. Virtuaalipajoihin voit ilmoittautua vaikka heti tällä lomakkeella.

Tervetuloa!  

Kemianluokka Gadolin

Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella sijaitseva Kemianluokka Gadolin on Suomen vanhin sekä ainoa pelkästään kemian tiedekasvatuksen edistämiseen keskittynyt LUMA-tiedeluokka. Tänä vuonna juhlitaan tiedeluokan 15-vuotista taivalta kemian tiedekasvatuksen ja sen tutkimuksen parissa.