Kesäkuun ensimmäisellä viikolla maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan tiloissa Viikissä oli tavallista enemmän vilskettä, kun pienet tutkijanalut valtasivat kampuksen. Ruoan jäljillä -tiedeleirin toteuttivat yhteistyössä maatalous-metsätieteellinen tiedekunta ja Leg4Life-palkokasvihanke ja sille osallistui kaikkiaan 20 lasta. Viikon aikana lapset pääsivät tutustumaan ruokaan ja sen tuotantoon monesta eri näkökulmasta. Tutuksi tuli ruokaketju pellosta pöytään asti. Vierailuja tehtiin muun muassa kasvihuoneille ja Viikin tutkimustilan navettaan, missä lehmien söpöys ilahdutti montaa osallistujaa.
Leirillä oli tärkeää, että lapset pääsivät tekemään ja kokeilemaan itse. Aistilaboratoriossa lapset pääsivät kokeilemaan aistinvaraista ruokatutkimusta, ja opetuslaboratoriossa tutustuttiin ruoansulatuskanavan ja sen erittämien entsyymien toimintaan. Osallistujat saivat myös tehdä oman viljelykokeen, jossa he istuttivat niin herneen kuin härkäpavunkin siemeniä. Luonnollisesti aikaa jätettiin myös leikille ja hauskanpidolle.
Ruoan jäljillä oli tiedekunnan ensimmäinen tiedeleiri. Palaute niin ohjaajilta kuin leiriläisiltäkin oli positiivista, ja eräs osallistuja totesi leirin olleen paras kesäleiri ikinä! Tiedeleirien jatko tiedekunnassa on vielä auki. Kysyntää niille ainakin on: samaan tapaan kuin muutkin Helsingin yliopiston tiedeleirit, täyttyi tämäkin leiri muutamassa minuutissa.
Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kesän tiedeleirit alakoululaisille ovat jo perinne, sillä ensimmäiset järjestettiin jo parikymmentä vuotta sitten. Monitieteisellä Kumpulan kampuksella neljäs–kuudesluokkalaiset tutustuivat energiaan kampuksen eri tieteenalojen mukaisesti. Leirin aikana käsiteltiin muun muassa maapallon, tähtien ja avaruuden energiaa, energian tuotantoa ja sen kasvavaa tarvetta. Lisäksi lapset selvittivät, miten ruoka muuttuu energiaksi. Energiaa etsimässä -leiri järjestettiin samalla ohjelmalla kahdelle eri ryhmälle ensimmäisten lomaviikkojen aikana.
Kaikkiin päiviin kuului vierailuja kampuksen tiedeluokkiin ja laboratorioihin, pihapelejä ja jalkapallon peluuta unohtamatta. Fysiikan tiedeluokka Fotonissa tutustuttiin kasvihuoneilmiöön lämpökameroilla. Lisäksi nähtiin jännittäviä demonstraatioita magneetilla levitoivasta suprajohdekappaleesta ja revontulista. Kemianluokka Gadolinissa syvennettiin osaamista lämpösäteilystä ja tutustuttiin lämpövyöhykkeisiin jääpalan sulatuskokeen avulla. Gadolinissa lapset saivat ihmetellä myös valoon liittyviä ilmiöitä ja oppia tunnistamaan alkuaineita liekkikokeiden avulla.
Matematiikan tiedeluokka Summamutikassa ja tietojenkäsittelyn tiedeluokka Linkissä puolestaan syvennyttiin erilaisiin populaatiomalleihin ja opittiin tietoliikenneaktiviteettien kautta, miten myös tietokoneet ja internet kuluttavat energiaa. Leiriläiset pääsivät käymään myös Exactumin Nodes-laboratoriossa, jossa tutkitaan esimerkiksi tietoverkkojen toimintaa kokeellisen tietojenkäsittelytieteen saralla.
Myös maantieteen ja geotieteiden tiedeluokka Geopiste oli mukana kesäleirin aktivitteettien toteuttamisessa. Geomaantieteellistä näkökulmaa leiriin toivat lisäksi tulivuoriin ja geoenergiaan tutustuminen sekä energiankäytön vaikutusten pohtiminen omassa elämässä.
Loppuviikosta lapset tutkivat energian vaikutuksia itse rakennettujen vesirattaiden avulla. Pienet tutkijat selvittivät lisäksi ratkaisuja öljyonnettemuuden selättämiseen. Leiriviikko huipentui, kun leiriläiset saivat esitellä viikon aikana oppimaansa huoltajilleen ja valmistaa nestetyppijäätelöä heidän kanssaan.
UniJuniorin eli yliopiston ruotsinkielisen tiedekasvatushankkeen järjestämä kaksipäiväinen Den gröna planeten -tiedeleiri kokosi ruotsinkielisiä lapsia Kumpulaan ja keskustakampukselle oppimaan lisää kiehtovasta maapallostamme. Kotiplaneettaan tutustuttiin useista eri näkövinkkeleistä esimerkiksi geologin, biologin, meteorologin ja filosofin silmin.
Vihreänä versoavan planeetan tutkimuksiin tarjoutui autenttiset puitteet, kun leiriläiset vierailivat sekä Kaisaniemen että Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Ensimmäisenä leiripäivänä lapset pääsivät leireilemään lisäksi Luonnontieteelliseen museoon ja toisena Kumpulan kampukselle yliopiston muihin tiloihin.