Ketun ja Pöllön tutkimuksia -videosarja innostaa lapsia tiedekysymysten äärelle

Tiesitkö, että leipää syödessäsi syöt samalla pieniä sieniä? Ja mitä pienet papanat omenan sisällä oikein ovat? Entä miten linnut pysyvät ilmassa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tarttuvat arjen luonnontieteistä kiinnostuneet kaverukset Kettu ja Pöllö!

Ketun ja Pöllön tutkimuksia on 4-8 -vuotiaille suunnattu videosarja, joka innostaa lapsia tarkkailemaan ympäröivää luontoa ja rohkaisee kokeilemaan itse. Videoilla Kettu ja Pöllö havainnoivat arjesta tuttuja asioita ja ilmiöitä ja aprikoivat luontoaiheisia kysymyksiä. Ketulla ja Pöllöllä ei aina ole valmiita vastauksia pulmallisiin pähkinöihin, mutta se ei haittaa - Ketulla ja Pöllöllä on apuna tutkijaystävä, jonka avulla kimurantitkin kysymykset selviävät! 

Videosarjaan kuuluu kuusi tiedevideota. Jokaisen videon kautta lapset pääsevät toiminnallisesti tutkimaan lähiympäristön eliöitä ja ilmiöitä. Videoiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluu ohjaajan ohje, joka sisältää tarvikelistat, helpot työohjeet ja vinkkejä tutkimusten tekemiseen. Materiaalien avulla voi järjestää esimerkiksi varhaiskasvatukseen sopivan tiedekerhon. Jokainen video toimii myös itsenäisesti johdatteluna hauskaan tiedetuokioon.

Videosarjan ensimmäisessä osassa Kettu ja Pöllö tutkivat leipätaikinan kohoamista. Toisessa osassa tutustutaan erilaisiin ötököihin ja rakennetaan itse ötököitä luonnonmateriaaleista. Kolmannessa osassa pohditaan kasvien kasvua ja istutetaan siemeniä. Neljännessä osassa Kettu tiedustelee Pöllöltä sen lentotaidoista, ja lintujen lentokykyä mallinnetaan lintulennokkien avulla. Viidennessä osassa ihmetellään väriä vaihtavia eliöitä ja tutustutaan punakaalin taianomaiseen kykyyn vaihtaa väriä. Kuudennessa osassa hämmästellään hampaita, kun Ketun pestessä hampaitaan selviää, ettei Pöllöllä ole hampaita laisinkaan. Luvassa on siis monenlaisia tutkimuksia luontoaiheisten kysymysten äärellä!

Videoilla käsiteltyjen aiheiden lisäksi Kettu ja Pöllö kannustavat lapsia kysymään ja tarttumaan myös heitä askarruttaviin aiheisiin. Kettu ja Pöllö toivottavat kaikki lapset mukaan tutkimaan!

Lisätietoa ja materiaalit: 

Ketun ja pöllön tutkimuksia -videot ja työohjeet löytyvät Innostavaa pienten lasten tiedekasvatusta -sivuilta

Ketun ja Pöllön tutkimusvideoiden soittolista Youtubessa