Kesä ilmaston kanssa: Ilmasto.nyt -tutustumiskurssi ja webinaari

Ilmasto.nyt tutustumiskurssi perustuu Climate Universityn uuteen Lukiolaisen Ilmasto.nyt -kurssiin ja on tiivistetty versio jo monena vuonna järjestetystä Ilmasto.nyt -kurssista. Kurssin lisäksi järjestämme toukokuussa Nuorten Ilmastowebinaarin, jossa kurssin aiheita käsitellään vierailevien puhujien kanssa ennen varsinaisen kurssin aloittamista. Sekä opiskelijat että opettajat ovat tervetulleita kuuntelemaan sekä maksutonta webinaaria että osallistumaan kurssille.

Ilmasto.nyt tutustumiskurssi (2 op, kurssikoodi FYS4027)Ilmasto.nyt -tutustumiskurssi järjestetään 11.5 – 22.6.2021 Digicampus-kurssialustalla. Kurssilla pohjustetaan ilmastonmuutosta siihen liittyvien teemojen kautta. Kurssin materiaali on itseopiskeltavaa, ja soveltuu sekä lukiolaisille että kandidaatin tutkintoaan suorittaville opiskelijoille. Kurssilla järjestetään tiistaisin klo 16-17 yhteinen Zoom-sessio, jossa halukkaat voivat osallistua keskusteluun ja kysyä kurssiin liittyviä kysymyksiä. Ainoastaan kurssin ensimmäinen ja viimeinen etätapaaminen ovat pakollisia kaikille osallistujille (, ja ne järjestetään 11.5 ja 22.6.2021 klo 16-17).Kurssin kolme keskeistä teemaa ovat

  1. ilmastonmuutoksen luonnontieteelliset perusteet (esimerkiksi kasvihuoneilmiö, hiilenkierto, ilmastomallit)
  2. ilmastonmuutoksen hillintä (esimerkiksi hiilineutraali energia ja uusiutuvan energian tuotanto, hiilijalanjälki, ilmastopolitiikka)
  3. ilmastonmuutoksen vaikutukset ja niihin sopeutuminen (esimerkiksi ekosysteemipalvelut, palauteilmiöt, ilmastonmuutokseen sopeutuminen)

Kurssin tarkempi kuvaus löytyy kurssin wiki-alustalta.

Kurssille ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston kautta.

Nuorten ilmastowebinaari – Vihreä kaupunki

Maksuton Vihreä kaupunki -webinaari järjestetään tiistaina 6.5.2021 klo 15-16.15. Webinaarissa ilmastonmuutosta lähestytään kaupunkisuunnittelun ja sopeutumisen näkökulmista. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan yhdessä Climate University:n tutkijoiden ja vierailevien puhujien kanssa!

Webinaarin ohjelma:

15.00–15.10 Tervetuloa

15.10–15.30 Leena Järvi (apulaisprofessori, Ilmakehätieteiden keskus, Helsingin yliopisto): Puuston ilmastovaikutukset

15.30–15.45 Riikka Äärelä (maisema-arkkitehti, Helsingin kaupunki): Hiilinielut ja –varastot tiivistyvässä kaupungissa

15.45–16.00 Susanna Kankaanpää (Ympäristösuunnittelija, ilmastonmuutos, Helsingin kaupunki): Miten puusto auttaa sopeutumaan

16.00–16.15 Koonti ja Ilmasto.nyt tutustumiskurssin esittely

Webinaari on maksuton eikä edellytä kurssille ilmoittautumista.

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto INAR, Helsingin kaupunki ja Lukioiden korkeakouluyhteistyö pääkaupunkiseudulla –hanke.

Lisää tulevia tapahtumia:

4-5.8 Opettajien kansainvälinen ilmastonmuutosfoorumi (TCCF) opettajille.