Gaudeamuksen lastenkirja johdattaa kemian maailmaan

Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen kanssa ideoitu Gaudeamuksen lastenkirjasarja on saanut jatkoa. Kirjan kemiaan pohjautuva tarina on kirjailija Jukka Laajarinteen kynästä. Kirjan on kuvittanut Mari Luoma.

Kommelluksia keittiössä johdattaa lukijan kemian maailmaan kotikeittiöstä tuttujen aineiden avulla. Tarinaan nivotut kemialliset kokeet voi toteuttaa vaivatta vaikka koko perheen voimin. Ruoanlaiton kautta opitaan yhtä ja toista erilaisista aineista ja niiden muutoksista. Mitä alkuaine tarkoittaa, ja mitä palamisessa tapahtuu? Kuinka perunajauhoista voi tehdä muovia? Miten punakaalimehulla paljastetaan salaisuuksia? 

Kun illalliselle on saapumassa Tavattoman Ihastuttava Vieras, on kaiken oltava tiptop. Mutta kesken valmistelujen kylään tupsahtaakin Riikkinen ja joukko muita Kekomielen ötököitä. Katastrofin ainekset ovat kasassa!  Kun illalliselle on saapumassa Tavattoman Ihastuttava Vieras, on kaiken oltava tiptop. Mutta kesken valmistelujen kylään tupsahtaakin Riikkinen ja joukko muita Kekomielen ötököitä. Katastrofin ainekset ovat kasassa!

Teos on Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen asiantuntijoiden kanssa ideoidun sarjan viides, itsenäinen osa. Se on suunnattu erityisesti 6–9-vuotiaille. Lastenkirjasarjan tavoitteena on tuoda tutkittua tietoa lasten ulottuville pirteässä, houkuttelevassa ja uteliaisuutta herättävässä muodossa ja tukea siten oppimista ja kiinnostusta tieteeseen. Kirjasarjan aiemmat yhteisideoinnisa syntyneet teokset ovat Mahdottoman suuri puu - tarina äärettömyydestä, Kadonneen madon jäljillä - tarina monimuotoisuudesta, Mansikkamysteeri - tarina tiedon etsimisestä sekä Hämmästyttävä härveli - tarina energiasta

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama kustantamo, joka palvelee tieteestä kiinnostunutta laajaa lukijakuntaa julkaisemalla muun muassa kiinnostavia tietokirjoja, korkeakoulujen oppimateriaaleja ja ammattikirjallisuutta.

Kemianluokka Gadolin tutustuttaa kemiaan

Helsingin yliopiston kemian osastolla Kumpulassa sijaitseva Kemianluokka Gadolin tarjoaa opintokäyntejä eri koulutusasteille. Opintokäynneillä tehdään kemian kokeellisia töitä aidossa laboratoriossa ja tutustutaan tutkimuksen tekemiseen. Vierailuille ovat tervetulleita oppilasryhmät esikoululaisista alkaen. 

Kemian kokeellisuutta voi tehdä myös kotona kokeellisuusoppaiden avulla. Esi- ja alakoululaisten oppaseen valitut työt ovat olleet toimintaamme osallistuneiden lasten mielestä mielenkiintoisimpia töitämme tai niitä on ladattu eniten Kemianluokka Gadolinin avoimesta materiaalipankista verkossa.