Kokka kohti tuntematonta vie lukijansa maailman vaikeapääsyisimpiin kolkkiin ja avaruuden korkeuksiin. Tutuksi tulevat niin tutkimusmatkojen kiehtova historia kuin eri aikojen keinot kerätä tietoa. Lastenkirja on Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen asiantuntijoiden kanssa ideoidun Riikkinen ja Oukka tutkivat -sarjan kuudes, itsenäinen osa. Se on suunnattu erityisesti 6–9-vuotiaille.
Kirjan päähenkilö Oukka kertoo jännittäviä tarinoita suvussaan kulkeneesta tutkimusmatkailusta, joka on vienyt hänen esivanhempansa Amerikkaan ennen Kolumbusta, ylittänyt Tyynen valtameren laivakorppujen voimalla ja uhmannut Etelämantereen kylmyyttä. Lisäksi Oukan äiti on ollut ihka oikea avaruuslentäjä, joka on nähnyt avaruuden ihmeitä. Teos ei pelkästään kerro kiehtovista tutkimusmatkoista, vaan myös avaa tutkimusmatkojen historian ja eri aikojen keinot kerätä tietoa. Kirja inspiroi nuoria lukijoita tutkimaan ja seikkailemaan, ja muistuttaa, että uteliaiden seikkailijoiden ei tarvitse aina lähteä merten taakse – tutkittavaa löytyy lähempääkin, vaikka omalta pihalta. Kirjan on kirjoittanut Jukka Laajarinne ja kuvittanut Mari Luoma.
Teos on Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen asiantuntijoiden kanssa ideoidun sarjan kuudes, itsenäinen osa. Lastenkirjasarjan tavoitteena on tuoda tutkittua tietoa lasten ulottuville houkuttelevassa ja uteliaisuutta herättävässä muodossa ja tukea siten oppimista ja kiinnostusta tieteeseen. Kirjasarjan aiemmat yhteisideoinnisa syntyneet teokset ovat Mahdottoman suuri puu - tarina äärettömyydestä, Kadonneen madon jäljillä - tarina monimuotoisuudesta, Mansikkamysteeri - tarina tiedon etsimisestä, Hämmästyttävä härveli - tarina energiasta sekä Kommelluksia keittiössä - tarina kemiasta.
Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama kustantamo, joka palvelee tieteestä kiinnostunutta laajaa lukijakuntaa julkaisemalla muun muassa kiinnostavia tietokirjoja, korkeakoulujen oppimateriaaleja ja ammattikirjallisuutta.
Tiedeluokka Geopisten tavoite on innostaa nuoria maantieteen ja geotieteiden harrastamiseen ja opiskeluun esimerkiksi tuomalla esiin tieteenalojen monipuolisuus ja keskeinen rooli tämän päivän polttavien kysymysten ratkaisemisessa.
Geopisteen järjestämät opintokäynnit on suunniteltu herättämään oppilaiden innostus maantieteeseen ja geotieteisiin. Tavoitteenamme on laajentaa maantieteellistä ymmärrystä ja herättää oppilaiden ajattelua sekä esitellä mahdollisuuksia maantieteen ja geotieteiden opiskeluun. Pyrimme myös tutustuttamaan osallistujat uusimpiin tutkimusmenetelmiin ja niiden käytännön soveltamiseen.
Opintokäyntejä toteutamme sekä etäopintoina hyödyntäen virtuaalisten yhteyksien mahdollisuuksia että lähiopintokäynteinä Kumpulan kampuksella.