Vuosittain järjestettävässä ilmastonmuutosfoorumissa opettajat ympäri maailmaa kohtaavat ja oppivat lisää ilmastonmuutoksesta, sen tutkimuksesta ja opetuksesta. Foorumia on järjestetty vuodesta 2017 lähtien. Vuonna 2019 konferenssi järjestettiin Hyytiälässä ja vuosina 2020 sekä 2021 virtuaalisesti.
Konferenssi järjestetään virtuaalisesti 8.-9.8.2022
Konferenssi koostuu kahdesta tapahtumasta, Opettajien ilmastofoorumista sekä Globaalit haasteet nuorten foorumista, tuoden yhteen opettajia ja nuoria. Globaalit haasteet -foorumia on järjestetty vuodesta 2019 lähtien.
Tapahtuman tueksi on luotu verkkomateriaali (linkki alla), johon suosittelemme tutustumaan ennen konferenssiin osallistumista, mutta tämä ei ole pakollista.
Avaussanat, TCCF:n johtaja, professori, Maija Aksela, LUMA Science Helsinki
Keynote-puheenvuoro: “Facts about climate change”, yliopistonlehtori, Laura Riuttanen, INAR
TULEVAISUUDEN TUTKIJAT: MITÄ ILMASTOLLE TAPAHTUI? - poikkitieteellinen oppimistarina tulevaisuudesta käsin, väitöskirjatutkija Janina Taurinen, INAR
Kokemuksia sekä ideoita hyvistä ilmastonmuutokseen liittyvistä käytänteistä
Loppusanat, vanhempi yliopistonlehtori, Taina Ruuskanen, INAR
Avaussanat, TCCF:n johtaja, professori, Maija Aksela, LUMA Science Helsinki
Keynote-puheenvuoro: "Students' agency and climate change”, yliopistotutkija Sakari Tolppanen, Itä-Suomen yliopisto
Työpajat:
Maankäytön muutokset ja vesipula Kenian Taitavuorille, LUMA Taita -hanke, Pinja Tolvanen
Miten opettaa ilmastoaihetta oppijoiden kysymyksistä lähtien?, Climate? -kehittämishanke, TCCF:n johtaja, professori, Maija Aksela, LUMA Science Helsinki
Avoimen ilmastodatan hyödyntäminen - IPCC Interactive Atlas, väitöskirjatutkija Janina Taurinen, INAR
Loppusanat, TCCF:n johtaja, professori, Maija Aksela, LUMA Science Helsinki & yliopistonlehtori Laura Riuttanen, INAR
Teachers' Climate Change-verkkomateriaalin avulla eri luokka-asteiden opettajat pääsevät kuulemaan lisää viimeisimmästä ilmastomuutosta koskevasta tutkimuksesta ja saavat tukea oman asiantuntemuksensa ja minäpystyvyytensä rakentamiseen ilmastomuutosaiheiden opettamisessa.
Materiaali edistää eri koulutusasteiden opettajien tietämystä ilmastonmuutokseen liittyvästä uusimmasta tutkimustiedosta sekä osaamista ilmastonmuutoksen, sen hillitsemisen ja siihen sopeutumisen käsittelyssä omassa opetuksessaan. Päätavoitteena on, että materiaaliin tutustuneilla opettajilla on kehittyneet valmiudet käsitellä ilmastonmuutosta pedagogisesti mielekkäästi ja monipuolisesti eri tieteenalojen näkökulmista, mutta myös erilaiset uskomukset/asenteet huomioon ottaen.
Opettajat pääsevät lisäksi rakentamaan monitieteisen verkoston, johon kuluu opettajia eri luokka-asteilta. Verkostossa he voivat jatkaa ideoiden, kokemusten sekä taitojensa jakamista. Verkosto toimii aktiivisena foorumina opettajille, ilmastokasvattajille ja ilmastotutkijoille.