Tähtäin suomalaisen ruoan vientimenestyksessä – ohjausryhmä maisteriohjelmaa varten

Helsingin yliopiston uusi ruokavientiä edistävä kansainvälinen maisteriohjelmahanke on saanut arvovaltaisen ohjausryhmän. Ryhmä kokousti ensimmäistä kertaa Helsingissä 2.9.2025. Mukana oli myös Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan asiantuntijoita.

Ohjausryhmässä on kattava yliopiston ulkopuolinen edustus. Ryhmän jäsenet ovat Suomen ruoka-alan johtoa niin yrityksistä, yhdistyksistä kuin julkishallinnostakin, mukaan lukien hankkeen rahoittajat maa- ja metsätalousministeriö sekä Ruokavirasto.

Ryhmään kuuluvat Agronomiliiton toiminnanjohtaja Timo Kaunisto, Atrian vastuullisuusjohtaja Merja Leino, Business Finlandin vanhempi neuvonantaja Lili Lehtovuori, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton kansainvälisen kaupan johtaja Thimjos Ninios, Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Ruokaviraston ylijohtaja Matti Puolimatka ja erityisasiantuntija Minna Talvitie, Valion varatoimitusjohtaja Terhi Sinkko-Hynninen sekä maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Elina Ovaskainen ja ruokaosaston osastopäällikkö Minna-Mari Kaila.

Kaikki eivät päässeet paikalle ensimmäiseen ohjausryhmän kokoukseen. Osa jäsenistä vei samanaikaisesti Suomi-kuvaa maailmalle Osakan maailmannäyttelyssä Japanissa.

Olkaamme ylpeitä suomalaisesta ruoasta

Ohjausryhmän puheenjohtaja Minna-Mari Kaila on juuriltaan maaseudun tyttö, agronomi ja Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alumni.

Työkseen Kaila johtaa maa- ja metsätalousministeriön ruokaosastoa, jolla on kahdeksan yksikköä ja jossa substanssiasioina hoidetaan maatalouden tukijärjestelmiä ja markkinatoimenpiteitä, maaseudun kehittämistä, elintarviketurvallisuutta ja eläin- ja kasvinterveyttä.

– Suomalaisen ruokaviennin kasvattamisen osaajat ovat todella tärkeitä. Nyt meillä on käynnistymässä ainutlaatuinen ohjelma, jolla ruokavienti ja gastronomia nostetaan yliopisto-opetuksessa esiin. Yritysten mukana olo ohjausryhmässämme on ydinasia, sillä ne tulevat työllistämään ne osaajat, jotka tästä maisteriohjelmasta valmistuvat, toteaa Kaila. 

Maa- ja metsätalousministeriössä tehdään paljon säädösvalmistelua ja toteutetaan hallitusohjelmaa. EU- ja kansainväliset asiat ovat isossa roolissa. 

– Suomella on erinomaisia elintarvikkeita vientiin mutta vientiosaaminen on meillä se pullonkaula, ja siihen ongelmaan tämä maisteriohjelma tuo osaltaan ratkaisun. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että meidän täytyy olla ylpeitä suomalaisesta ruoasta, joka on laadultaan erinomaista, puhdasta, turvallista ja maukasta. Suomi-ruoasta pitäisikin tehdä aidosti suomalaisen näköinen tarina maailmalle – eikä lähteä kopioimaan muita, Kaila pohtii.

Kerro, mitä tuleville ruokaviejille tulisi opettaa!

Maisteriohjelman suunnittelijat osallistuvat syksyllä useisiin tapahtumiin ja vierailevat yrityksissä sekä korkeakouluissa.

Juuri nyt mietintämyssyssä on tulevien ruokaviennin ja gastronomian taitajien opetussuunnitelma. Jos sinulla on kokemusta viennistä tai olet ruoka-alan asiantuntija, kerro, mitä opetussuunnitelmassa tulisi ehdottomasti olla.

Voit jututtaa maisteriohjelman suunnittelijoita esimerkiksi Food Daysissä Seinäjoella 16.-18.9.2025 tai Lahden tiedepäivässä 13.11.2025, jonka ruokasessiossa Helsingin yliopiston maisteriohjelmahankkeen vastuullinen johtaja, varadekaani Janna Pietikäinen kertoo, minkä takia ja miten maisteriohjelmaa tehdään.