Helsingin yliopiston 30 alle 30 -lista

Tulevaisuusfoorumi Kipinässä julkaistu lista kokoaa yhteen 30 enintään 30-vuotiaasta lupaavaa nuorta eri aloilta. Listalaisia yhdistää paitsi poikkeuksellinen toiminta maailman parhaaksi, myös halu jättää positiivinen vaikutus yhteisöön tai yhteiskuntaan ympärillään.

Helsingin yliopisto julkaisi 13.2.2025 Tulevaisuusfoorumi Kipinässä ensimmäistä kertaa listauksen 30 alle 30-vuotiaasta lupaavasta nuoresta eri aloilta. Listaus sisältää HY-taustaisia tutkijoita, yrittäjiä, yhteiskunnallisia keskustelijoita ja vaikuttajia.

Lista luotiin korostamaan sitä, kuinka monitieteisen yliopistomme nuoret vaikuttavat eri elämänaloilla ja eri tavoin. Haluamme nostaa esiin nuoria, joiden työ, tutkimus tai muu toiminta on ollut vaikuttavaa ja inspiroivaa. Tavoitteena on myös kannustaa sekä nykyisiä että tulevia opiskelijoita näkemään, kuinka monin tavoin yliopistossa hankitut tiedot ja taidot voivat avata ovia erilaisiin mahdollisuuksiin.

Listalaisia yhdistää paitsi poikkeuksellinen toiminta maailman parhaaksi, myös halu jättää positiivinen vaikutus yhteisöön tai yhteiskuntaan ympärillään. 

Listalle päässeet on valittu yliopistoyhteisön ehdotusten perusteella. 

Alexander Rawlings (s. 1998), teoreettisen ekstragalaktisen astrofysiikan väitöskirjatutkija

Valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2021. 

Alexander muutti Suomeen vuonna 2019 opiskellakseen astrofysiikkaa alkeishiukkasfysiikan ja astrofysikaalisten tieteiden maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Aiemmin hän on valmistunut kandidaatiksi University of Southern Queenslandista kotimaassaan Australiassa. Hän haki Suomeen maisteriohjelmaan sen tarjoamien kiinnostavien mahdollisuuksien vuoksi. 

Hän aloitti väitöskirjatutkijana heti maisteriksi valmistumisensa jälkeen. Tutkimuksessaan hän mallintaa galaksien ja niiden keskellä sijaitsevien supermassiivisten mustien aukkojen kehitystä. Supermassiiviset mustat aukot ovat esimerkiksi vaikuttaneet merkittävästi galaksien syntyyn ja kehitykseen. Niiden tarkka syntyprosessi varhaisessa maailmankaikkeudessa on osittain vielä epäselvä, mutta niillä on ollut kiistatta merkittävä vaikutus galaksien rakenteeseen. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Olen todella ylpeä tutkimusryhmämme tuoreimmasta artikkelista, joka on väitöstutkimukseni osa. Se oli hieno kokemus kokeneiden tutkijoiden ja nuorten opiskelijoiden yhteistyöstä.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Olen ylpeä esimerkiksi siitä, että olen muuttanut toiselle puolelle maapalloa ja onnistunut asettumaan uuteen kulttuuriin. Hiljattain olen opetellut myös tanssimaan.” 

Annika Ikonen (s. 1997), Friidu-jäätelömerkin toinen perustaja, kestävämmän herkuttelun asiantuntija

Valmistunut elintarviketieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2019. 

Annika on kehittänyt kasvipohjaisen Friidu-jäätelömerkin yhtiökumppaninsa Francesca Åströmin kanssa. Friidu osallistui yrittäjien Leijonan luola -ohjelmaan vuonna 2023 ja sai napattua Suomen-formaatin siihenastisista sijoituksista suurimman, 300 000 euroa. Friidun tarina lähti kyllästymisestä: Annika ja yhtiökumppaninsa eivät halunneet nähdä myynnissä ainoastaan huonosti suunniteltuja kasvipohjaisia jäätelöitä heille, joilla ei ole valittavanaan muita vaihtoehtoja. He tahtoivat kehittää niin hyvän kasvijäätelön, ettei sitä erottaisi kermajäätelöstä. 

Annika haaveilee tulevaisuuden Suomesta, jossa kasvipohjaiset tuotteet eivät ole erikoisruokavalio vaan ravitsevaa perusruokaa kaikille. Annika opiskelee parhaillaan elintarviketieteiden maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Osasimme mokata ensimmäisen jäätelöbrändimme Härtelön. Otimme mukaamme parhaat palat ja varoittavat esimerkit ja perustimme Friidun.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Sain kerättyä voimia graduni jatkamiseen, vaikka pelkäsin luovuttaneeni jo vuosia sitten!”  

Annika Lundström (s. 2000), Reminded-yrityksen toimitusjohtaja

Annika on terveysteknologia-alan kasvuyrittäjä ja molekyylibiotieteiden kandiohjelman opiskelija Helsingin yliopistossa.

Hänen yrityksensä kehittää kuluttajien ja terveydenhuollon käyttöön tarkoitettua pientä laitetta, jonka avulla voidaan analysoida käyttäjän stressitasoja kuvaavan kortisolihormonin tilaa syljestä. Stressi vaikuttaa monin tavoin ihmisen mielenterveyteen. Annika haluaa luoda ihmisille tehokkaamman tavan päästä hoidon piiriin erityisesti mielenterveyden ongelmissa tarjoamalla etäterveyden testausratkaisuja. 

Yritys on kerännyt ensimmäisen rahoituskierroksensa, ja se keskittyy parhaillaan tuotekehitykseen. Annika asuu San Franciscossa, jonne hän muutti kehittääkseen yritystoimintaansa. Vuonna 2018 Annika saavutti paikan nuorten olympialaisissa pöytätenniksessä ensimmäisenä pohjoismaalaisena naisena. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Ensimmäinen rahoituskierros, jossa yritykseni keräsi 500 000 dollaria. Jatkuva sinnikkyys hylkäysten edessä, strategian kehittämisen eteen tekemäni kova työ ja sisäisen uskoni löytäminen siihen, että pystyn tähän, ovat luoneet erittäin vahvan pohjan tekemiselleni.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Pääseminen nuorten olympialaisiin vuonna 2018.” 

Atte Ahokas (s. 2003), yhteiskunnallinen vaikuttaja

Maantieteen opiskelija Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. 

Aten kansalaisvaikuttaminen on toiminut esimerkkinä muille jo vuosia hänen nuoresta iästään huolimatta. Yhdeksännellä luokalla Atte nostettiin mediassa Suomen tunnetuimmaksi ilmastolakkoilevaksi koululaiseksi. Hän kävi koulua neljänä päivänä viikossa kotikunnassaan Jokioisilla. Perjantaisin hän oli julkisessa ilmastolakossa ja innosti muitakin mukaan.

Nykyisin hän tekee vaikuttamistyötä etenkin ilmastoasioiden ja kestävän kehityksen sekä eriarvoisuuden teemoista. Atte on näkyvä vaikuttaja sekä sosiaalisessa mediassa että Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa. Hän opiskelee maantieteen kandiohjelmassa matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Maantiede tarjoaa hänestä mahdollisuuden tarkastella maailmaa samaan aikaan luonnon- ja ihmistieteiden näkökulmista.

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Vuoden 2019 ensimmäisen kansainvälisen ilmastolakon järjestäminen. Odotimme joitakin satoja osallistujia. Paikalle tuli tuhansia koululaisia ja täytimme Senaatintorin.”

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Olen oppinut neulomaan kunnolla. Neulon kaikkea sukista villapaitoihin, ja se on yksi tärkeimpiä stressiä lievittäviä harrastuksiani.”

  

Benjamin Pitkänen (s. 1997), tietokirjailija ja Viral Vegans ry:n toiminnanjohtaja

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Benjamin on eläinoikeusvaikuttaja ja eläinten oikeuksia puolustavan järjestön perustajajäsen. Hänestä tuli vaikuttaja, kun hän havahtui yhteiskunnan ristiriitaiseen tapaan kohdella eläimiä. Hänestä eläintuotanto on aikakautemme musta piste, jota ei usein uskalleta tarkastella kriittisesti. Benjamin julkaisi hiljattain tietokirjan Rakkaat eläimet, joita syömme. Hän kirjoitti teoksen yhdessä Pavel Tahkovuoren kanssa. Kirja tuo esille konkreettisia ja kestäviä ratkaisuja ruuantuotannon uudistamiseen. Benjamin pitää varmana, että suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuus on kasvipohjainen, ja hän puhuu reilusta siirtymästä ruokamurroksessa. Hänen tavoitteenaan on maailma ilman eläinteollisuutta.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Työni ansiosta monet ylioppilaskunnat, järjestöt ja muut toimijat ovat tehneet kasvipohjaisuuslinjauksia eli sitoutuneet tarjoamaan tilaisuksissaan täysin vegaanista ruokaa.”  

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Saada tehdä työtä, joka ei tunnu puurtamiselta vaan intohimoprojektilta.” 

Elina Lampela (s. 1998), olympiaurheilija

Valmistunut luonnontieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Elina on seiväshyppääjä ja molekyylibiotieteiden opiskelija Helsingin yliopistossa. Yleisurheilun EM-kisoissa Roomassa vuonna 2024 hän oli yksi Suomen menestyneimmistä urheilijoista. Hän tuli naisten seiväshypyssä neljänneksi. Pariisin olympialaisissa vuonna 2024 Elina eteni loppukilpailuun, jossa hän sijoittui jaetulle 14. sijalle. Suomi-Ruotsi-maaottelun seiväskilpailun hän on voittanut vuosina 2024, 2022 ja 2021. 

Elina halusi Helsingin yliopistoon opiskelemaan molekyylibiotieteitä, koska huippu-urheilijana ihmiskehon toiminta kiinnostaa häntä, ja molekyylibiotieteissä sitä pääsee tutkimaan kirjaimellisesti pintaa syvemmältä. Urheilu on hänelle tällä hetkellä tärkeintä. Seuraavat neljä vuotta, eli Los Angelesin vuoden 2028 olympialaisiin asti, hän edistää opintojaan urheilu-uransa ehdoilla. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”EM-kisojen neljäs sija ja olympialaisten finaalipaikka.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Se, että olen onnistunut yhdistämään opintoni ja urheilu-urani toimivasti.” 

Ella Väätäinen (s. 1996), uuden kielen oppimisen väitöskirjatutkija ja opettaja

Valmistunut kasvatustieteen maisteriksi Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2022.  

Ella toimii tutkijana koulun, kasvatuksen, yhteiskunnan ja kulttuurin tohtoriohjelmassa. Väitöskirjassaan Ella tutkii, miten vasta Suomeen muuttaneiden oppilaiden kielitaidot kehittyvät koulun vuorovaikutuksessa sekä sitä, miten uuteen kieleen sosiaalistumista voitaisiin parhaiten arvioida ja tukea. Lisäksi hän on mukana hankkeessa, jossa vasta saapuneille oppilaille kehitetään digitaalista lukutaitojen arviointityökalua.  

Ella on päässyt kertomaan tutkimusaiheestaan konferensseihin, kouluihin, koulutuksiin ja tutkijaverkostoille. Hän on ollut aina kiinnostunut ihmisistä ja kielestä. Ensin hän hakeutui opiskelemaan luokanopettajaksi. Tutkimusaiheeseensa hän perehtyi maisterintutkielmassaan ja tahtoi sitten jatkaa sen tutkimista väitöskirjassa. Koulukielen oppiminen ja vasta maahan muuttaneiden lasten osallisuuden tukeminen ovat Ellasta ajankohtaisia kysymyksiä niin yhteiskunnan kuin yksilöidenkin näkökulmista.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Uuden oppiminen, tiedon tuottaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Kohtaamiset ovat tärkeitä, sillä tutkimus harvoin syntyy tyhjiössä.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Arvostan aikaa läheisteni kanssa ja panostan paljon perheeseeni ja ystäviini. Suurin työn ulkopuolinen ’saavutukseni’ onkin merkityksellisten ihmissuhteiden luominen ja ylläpitäminen.” 

Elle Koivunotko (s. 1996), farmasian tohtori

Valmistunut proviisoriksi Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta vuonna 2021. Väitellyt tohtoriksi Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta vuonna 2024. 
 
Elle työskentelee Helsingin yliopistossa tutkijatohtorina. Hän väitteli tohtoriksi kotimaisen koivun nanofibrilloidun selluloosan käytöstä ihon korvikkeissa. Lisäksi hän oli mukana kehittämässä tohtoriopintojensa aikana kolmea keksintöpatenttia metsäteollisuusyhtiö UPM:n kanssa. 

Tutkijana Elle tahtoo ratkaista haavanhoidon haasteita. Haavan paraneminen on yksi elimistön monimutkaisimmista prosesseista, ja haavan kroonistuminen voi johtaa suuriin terveydellisiin haasteisiin. Ellen mukaan haavojen yleisyyttä onkin kuvattu hiljaiseksi epidemiaksi, ja niiden hoito on merkittävä tekijä terveydenhuollon kokonaiskustannuksissa. Mahdollisuus uudistaa haavanhoitoa kestävän kehityksen ratkaisuilla ja kotimaisella materiaalilla on kiehtonut Elleä tutkijanuransa alusta lähtien. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Väitöskirjani, jossa aloittamaani tutkimusta pääsen jatkamaan tulevaisuuden urallani ja haavanhoidon tuotekehityksessä.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Olen toteuttanut pitkäaikaisia haaveitani ja saavuttanut onnistumisia urheilussa ja arjen askareissa. Näin minusta on tullut periksiantamaton, itsevarma ja hieman temperamenttinenkin.” 

Emilia Uljas (s. 2001), yhteiskunnallinen vaikuttaja

Opiskelee valtiotieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa politiikan ja viestinnän kandiohjelmassa.  

Emilia on Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaat-ohjelman vakiopanelisti. Panelistit keskustelevat ruudussa viikon ajankohtaisista aiheista. Emilia aloitti panelistina 20-vuotiaana ollen ohjelman historian nuorin panelisti. Emilian sydäntä lähellä ovat erityisesti tasa-arvo- ja koulutuspolitiikka, jotka hän näkee suomalaisen yhteiskunnan kulmakivinä. Hänestä tärkeitä asioita ovat myös EU-politiikka ja kansainvälinen yhteistyö. Emilialla ei ole vielä tarkkoja urasuunnitelmia, mutta yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa häntä. Aiemmin Emilia on toiminut Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtajana.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Lukiolaisten puheenjohtajuus, jossa pääsin vaikuttavasti muuttamaan koko koronakeskustelun narratiivia.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Lähdin maalta Helsinkiin lukioon 16-vuotiaana niin, etten tuntenut täältä oikeastaan ketään. Olen luonut täällä itselleni yhteisön, uran ja elämän, joka tuntuu tosi omalta.”  

Erik Kymäläinen (s. 1997), startup-yrittäjä

Valmistunut oikeusnotaariksi Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Aiemmin Erik työskenteli opiskelijoiden pääomasijoitusyhtiön Wave Venturesin toimitusjohtajana. Parhaillaan hän rakentaa omaa startup-yritystään, jonka tavoitteena on tehdä kestävästä kuluttamisesta helppoa automatisoimalla secondhand-markkinat. Erikiä motivoi ajatus, että hän voisi omalla yrityksellään ratkaista suuren globaalin ongelman. Hän harkitsi yrityksen perustamista jo vuonna 2022, mutta tilaisuus työskennellä nuorten yrittäjien hyväksi tuntui liian kiinnostavalta ohitettavaksi. Kahdessa vuodessa Erik kollegoineen ehti auttaa 20:tä nuorta tiimiä yritystoiminnan alkuun ja keräämään ensimmäisen rahoituskierroksen. 
 
Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Oli tosi hauskaa kerätä Euroopan kaikkien aikojen suurin opiskelijavetoinen VC-rahasto, eli startup-yrittäjille suunnattu rahasto, vuonna 2022. Vielä hauskempaa oli olla Suomen aktiivisin VC-sijoittaja vuonna 2023. Ylpein olen silti tiimeistä, joita tänä aikana pääsin auttamaan.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? "Yleisesti ylpein ja onnellisin olen aina siitä, miten merkityksellisiä ihmissuhteita olen onnistunut rakentamaan elämäni aikana.” 

Iida Lounela (s. 2003), yleisurheilija

Valtiotieteiden opiskelija Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. 

Iida osallistui vuonna 2024 Pariisissa uransa ensimmäisiin paralympialaisiin, joissa hän saavutti neljännen sijan pituushypyssä. Pituushypyn lisäksi hänen lajinsa on juoksu. Iida kilpailee vaikeasti heikkonäköisten T12-luokassa. Hän on kaksinkertainen nuorten maailmanmestari: hän on voittanut yleisurheilun nuorten MM-kilpailuissa sekä pituushypyn että 400 metrin juoksun. Lisäksi hän on aikuisten EM-hopeamitalisti 400 metrin juoksussa. Iida opiskelee Helsingin yliopistossa sosiaalitieteiden kandiohjelmassa. Kiinnostavinta opinnoissa on ollut oppia jäsentämään paremmin eriarvoisuuteen liittyviä näkökulmia. Iida ajattelee, että yhteiskunnassa asenteita tulisi muokata siihen suuntaan, että esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioiminen tulisi nykyistä automaattisemmaksi. Hän haluaa tulevaisuuden työssään vaikuttaa esimerkiksi vammaisten lasten mahdollisuuksiin.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutukseksi urallasi? ”Tässä vaiheessa on vielä hyvin vaikeata vastata.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Se, miten saan toteuttaa unelmiani yhtä aikaa niin urheilussa kuin opiskeluissakin. Kuitenkaan se ei olisi mahdollista ilman tiivistä tukiverkostoa.” 

Iida Perttula (s. 1997), juristi, Liona Legalin perustajaosakas

Valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023 ja psykologian kandidaatiksi Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2024. 

Iidan kiinnostuksenkohteita ovat juridiikka ja psykologia. Ne hän yhdisti oikeustieteellisen maisterintutkielmassaan, joka käsitteli rikosprosessin psyykkistä kuormittavuutta. Iida tutki, miten prosessia voisi keventää oikeusteknologian ja -muotoilun keinoin. Tuomioistuinvirasto kiinnostui työstä ja kutsui hänet esittelemään sen tuloksia virastolle. 

Parhaillaan Iida opiskelee psykologian maisteriksi Itä-Suomen yliopistossa. Hän kirjoittaa psykologian maisterintutkielmaansa lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta Tor-verkossa ja kiinnittää huomiota esimerkiksi rikostentekijöiden motiiveihin. Hänen tavoitteenaan on löytää keinoja puuttua rikolliseen toimintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Iida perusti oman lakitoimiston heti valmistuttuaan oikeustieteen maisteriksi. Hän halusi luoda itselleen uran, jossa pääsisi omalla työpanoksellaan vaikuttamaan yhteiskuntaan ja sen oikeudenmukaisuuteen. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Oman yrityksen perustaminen.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Merkityksellisin saavutukseni on pieni esikoiseni.” 

Inka Palimo (s. 1997), väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan EDUCA-doc-tohtoripilotissa

Valmistunut kasvatustieteen maisteriksi Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2024. 

Inka aloitti kasvatustieteen väitöskirjatutkijana heti maisteriksi valmistumisensa jälkeen. Hän tutki maisterintutkielmassaan, miten tieto- ja viestintäteknologian käyttö vaikutti vuoden 2022 Pisa-testin tuloksiin eri maissa. Väitöskirjassaan hän tutkii samaa tematiikkaa. Maisterintutkielmassa selvisi, että Suomessa oppilaan parempi minäpystyvyyden kokemus tieto- ja viestintäteknologian käyttäjänä tarkoitti myös parempia pisteitä Pisa-testissä eri oppiaineissa. Inkasta tämä kertoo siitä, että kouluissa pitää vahvistaa oppilaiden luottamusta kykyihinsä pärjätä digivälineiden kanssa. Hän halusi opiskelemaan kasvatustiedettä työskenneltyään alalla monta vuotta.   

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Sain väitöskirjatutkijan paikan omalta unelma-alaltani lähes 200 hakijan joukosta, ja pääsen luomaan uutta tutkimustietoa suomalaisen koulutuksen kannalta tärkeistä teemoista.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Olen rakentanut itselleni turvallisen ja antoisan elämän, jota saan viettää tärkeiden ihmisten ja ihanan koirani ympäröimänä.” 

Isa Stucki (s. 1996), projektisuunnittelija ja pääkaupunkiseudun ruokasektorin kehittäjä

Valmistunut elintarviketieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta keväällä 2024.  

Isa työskentelee Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnassa Viikki Food Design Factoryssä. Se on palvelu, joka kehittää kestävää ruokajärjestelmää. Isa on toiminut akateemisena mentorina esimerkiksi yhdeksän kuukautta kestäneellä kansainvälisellä EIT Food Solutions -tuotekehityskurssilla. Ruokajärjestelmän tarkastelu on Isasta tärkeää, jotta meillä olisi tulevaisuudessakin ruokaa niin Suomessa kuin maailmallakin. Ruokajärjestelmää haastavat tällä hetkellä esimerkiksi ilmastonmuutos ja sodat. Isasta työ ruuan parissa on mielenkiintoista, sillä ruoka yhdistää monet häntä kiinnostavat teemat, kuten alkutuotannon, jalostamisen, tuotekehityksen, kuluttajatutkimuksen, brändäyksen sekä myynnin ja viennin. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Minut kutsuttiin puhujaksi Brysseliin Euroopan unionin Food 2030 -konferenssiin, jossa keskusteltiin ruokajärjestelmän tulevaisuudesta.”  

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä ”Olen kehittänyt hyvän intuition ihmissuhdeasioissa. Sen avulla löysin takaisin tulevan aviomieheni luo vuoden eron jälkeen.” 

Jenni Luoto (s. 2002) valtiotieteiden maisteriopiskelija

Valmistunut valtiotieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Jenni opiskelee maailmanpolitiikkaa Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan Politiikan ja viestinnän maisteriohjelmassa. Hän oli mukana tiedekunnan Women in Global Security -vaihto-ohjelmassa keväällä 2024. Ohjelman rahoitti Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystö. Sen tarkoitus oli edistää demokratialle tärkeää naisten osallistumista diplomatiassa, konfliktinratkaisussa ja puolustuksessa. Jenni haki mukaan ohjelmaan, sillä naisten osallistumisen edellytysten, esteiden ja edistämisen kysymykset ovat hänelle sekä henkilökohtaisesti että yhteiskunnallisesti tärkeitä. 

Jenni opiskelee paraikaa maisterintutkintoa myös Aalto-yliopistossa strategisen johtamisen ohjelmassa. Yhteiskunnallisten ja globaalien ilmiöiden ymmärtämisen lisäksi hän halusi oppia lisää siitä, miten erilaiset organisaatiot voivat reagoida muuttuvaan maailmaan. Jenni on toiminut Helsingin yliopiston politiikan ja viestinnän opiskelijoiden yhdistyksen Valta ry: hallituksen puheenjohtajana. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? "Vaihto-ohjelmaan osallistuminen ja opinnoissa menestyminen. Lisäksi erityisen merkitykselliseltä tuntui mahdollisuus toimia opiskelijayhteisömme hyväksi ainejärjestön puheenjohtajana.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Ajattelen, että olen vasta matkalla kohti tavoitteitani, ja työskentelen niiden eteen pitkäjänteisesti.” 

Joona Aaltonen (s. 1998), EK:n yhteyspäällikkö

Valmistunut oikeusnotaariksi Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023.  

Aiemmin politiikan toimittajana Helsingin Sanomissa työskennellyt Joona aloitti uudessa työssään yhteyspäällikkönä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ssa helmikuussa. Alun perin hän oli kiinnostunut myös historian tai yhteiskuntatieteiden opinnoista, mutta oikeustieteellinen tutkinto tuntui Joonasta tarjoavan laajimman joukon vaihtoehtoja tulevalle uralle. 

Politiikan toimittajan työssä hän huomasi, että oikeustieteen opinnot tukivat työtä ja päinvastoin, sillä oikeustiede ja politiikka nivoutuvat monilta osin yhteen. Ylipäätään oikeustiede tarjoaa raamit yhteiskunnan ja vaikkapa politiikkojen toiminnalle. Siksi oikeustieteen ymmärrys auttaa Joonan mukaan ymmärtämään myös yhteiskuntaa. Opinnoissa kiinnostavimpia olivat hänestä kansainväliseen oikeuteen, valtiosääntöoikeuteen ja eurooppaoikeuteen liittyvät sisällöt.

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Olen saanut tehdä itselleni mielekkäitä asioita. Aamuisin ei ole tarvinnut tuntea tuskaa töihin lähdöstä. Toivottavasti tämä saavutus pysyy urani loppuun saakka.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Se, että osaan nauttia siitä.”  

Juuso Kilpinen (s. 1995), EU-erityisavustaja

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023.

Juusoa on aina motivoinut halu ymmärtää, miten Euroopan unioni toimii ja kuinka sen päätökset heijastuvat sekä kansalaisten arkeen että globaaliin todellisuuteen.

Niinpä hän päätti hakeutua töihin sinne, missä tärkeitä päätöksiä tehdään. Aluksi hän työskenteli Euroopan parlamentissa suomalaisen mepin avustajana. Sen jälkeen hän siirtyi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen, ja nykyisin hän työskentelee pääministerin EU-erityisavustajana. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Osallistuminen kolmikantaneuvotteluihin Ukrainan tukivälineen perustamisen yhteydessä.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Olen ollut äärimmäisen onnekas, että elämässäni on ollut vahva tukiverkosto, joka on mahdollistanut unelmieni tavoittelun. Lisäksi minulla on ollut vuosien varrella mahtavia kollegoita, joiden kanssa olen saanut jakaa työelämän onnistumiset ja epäonnistumiset.” 

Karun Verma (s. 2001), valokuvataiteilija

Valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston humanistisesta tiedekunnasta vuonna 2024. 

Karun on taiteiden tutkimuksen maisteriopiskelija Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa ja palkittu valokuvataiteilija. Taiteellaan hän tahtoo haastaa vakiintuneita näkemisen ja ajattelun tapoja sekä poistaa vastakkainasettelua. Runsaasti huomiota saaneessa teossarjassaan Pelätyt nuoret hän kuvasi helsinkiläisiä rodullistettuja nuoria miehiä siellä, missä he viettävät aikaansa, kuten metrossa. Hän halusi antaa äänen ja kasvot ihmisille, joista puhutaan rikollisuus- ja jengiytymiskeskustelussa paljon ilman heidän kuulemistaan.  

Teossarja on ollut esillä esimerkiksi Amos Rexin Generation 2023 -näyttelyssä, kulttuurikeskus Caisassa sekä Kiasma-teatterin URB-kaupunkifestivaalilla. Karun voitti teossarjallaan vuoden 2024 nuorten rauhanpalkinnon rauhan edistämisestä. Suomen NMKY:n liiton myöntämä palkinto jaetaan joka toinen vuosi. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? "Olen taiteen keinoin voinut vaikuttaa minulle tärkeisiin asioihin. Teoksiani on ollut esillä monissa paikoissa ja niistä on kirjoitettu runsaasti mediassa, joten ne ovat myös saavuttaneet suuren yleisön ja herättäneet laajaa keskustelua."

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Vaikea valita, mutta ainakin maratonin juostuani maalissa tuntui, että mikä vain on mahdollista!” 

Krista Leipivaara (s. 1998), väitöskirjatutkija

Valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston humanistisesta tiedekunnasta vuonna 2023. 

Krista aloitti jatko-opinnot kielentutkimuksen tohtoriohjelmassa heti maisteriksi valmistumisensa jälkeen. Hän sai väitöskirjalleen Suomen Kulttuurirahaston nelivuotisen rahoituksen vuonna 2024. Krista tarkastelee tutkimuksessaan tasa-arvoista kielenkäyttöä ranskankielisessä poliittisessa diskurssissa. Ranskan kielessä on maskuliini- ja feminiinisuku, ja ihmisten kohdalla maskuliinimuotoja käytetään myös viittaamaan geneerisesti kaikkiin henkilöihin sukupuolesta riippumatta. Geneerisen maskuliinin välttämiseksi ranskan kieleen on kuitenkin tullut erilaisia nais- ja muunsukupuoliset henkilöt huomioivia kielellisiä keinoja. Krista tutkii näiden keinojen käyttöä ja niihin liittyviä asenteita politiikassa. Ranska on kansainvälisesti tärkeä kieli, mikä motivoi Kristaa tutkimaan sitä ja oppimaan siitä lisää. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Kun pääsin aloittamaan väitöskirjatutkijana ja otin ensimmäiset askeleeni tutkijan uralla.”   

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Rohkeus seurata unelmiani: uskalsin muuttaa Oulusta Helsinkiin opiskelemaan, ja myöhemmin asuin myös jonkin aikaa Ranskassa vaihto-opiskelijana.” 

Lotta Vuorio (s. 1995), väitöskirjatutkija ja Menneisyyden jäljillä -podcastin tuottaja

Valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston humanistisesta tiedekunnasta vuonna 2019. 

Lotta tutkii parhaillaan historian alan väitöskirjassaan terveyttä ja fyysistä aktiivisuutta koskevia kulttuurisia käsityksiä 1800-luvun Englannissa sukupuolen ja kehollisuuden näkökulmista. Hän on suositun Menneisyyden jäljillä -historiapodcastin tekijä. Lotta ajattelee, että historian juuret vaikuttavat aina tapoihin toimia ja ajatella tässä päivässä. Hänen mukaansa historiantutkijoiden tarjoama saavutettava tieto menneestä on tärkeää, jotta historiaa ei käytetä väärin esimerkiksi poliittisiin tarkoituksiin. Lotta voitti podcastillaan Suomen tiedetoimittajain liiton jakaman Vuoden 2024 tiedeviestintäpalkinnon. Palkinnon perusteena oli Lotan ammattimainen ote ja podcastin ajankohtainen aihe. Lotta on myös kansainvälisillä kentillä toimiva FIFA-jalkapalloerotuomari. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Podcastini saama palkinto oli minulle hyvin merkityksellinen tunnustus.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Kun tehdään, niin tehdään kunnolla ja huolella. Tästä asenteesta aion pitää jatkossakin kiinni, oli kyse töistä tai muista asioista.” 

Mikko Seppälä (s. 2001), teoreettisen fysiikan maisteriopiskelija

Valmistunut luonnontieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2024.

Mikko opiskelee Helsingin yliopiston teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelmassa. Hänen kandidaatintutkielmansa palkittiin maailman parhaana vuoden 2024 Global Undergraduate Awards -kilpailussa. Kansainvälisen kilpailun on tarkoitus tehdä näkyväksi kandidaattivaiheen opiskelijoiden osaamista ympäri maailmaa. Mukana on yli neljäsataa korkeakoulua, ja tutkielmia palkitaan kahdeltakymmeneltäviideltä tieteenalalta. Mikon kandintutkielma yhdisti hiukkasfysiikkaa ja tähtitiedettä. Hän teki sen akatemiatutkija Risto Paatelaisen ohjauksessa. Palkinnon Mikko sai tutkittuaan, miten vahvan vuorovaikutuksen kvanttikenttäteoria käyttäytyy erittäin korkeissa tiheyksissä. Parhaillaan Mikko työstää maisterintutkielmaansa samalta alalta. Hän haaveilee urasta tutkijana, sillä hän on utelias ymmärtämään, miten luonto pohjimmiltaan toimii. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Global Undergraduate Awards -kilpailun voitto.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Olen onnistunut ympäröimään itseni upeilla ihmisillä, jotka tekevät elämästäni onnellista.” 

Milja Kalliosaari (s. 1998), teknologiapolitiikan asiantuntija ja kvanttitietokoneyritys IQM:n yhteiskuntasuhdevastaava

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2022. 

Milja kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön asettamaan työryhmään, joka valmistelee valtion strategiaa kvanttiteknologioiden tutkimukselle, kehittämiselle ja hyödyntämiselle. Hän on myös Suomen edustaja Naton Transatlanttisessa kvanttiyhteisössä. Kvanttilaskenta ratkoo tulevaisuuden laskentaongelmia, jotka ovat tällä hetkellä ihmiskunnalle liian haastavia. 

Miljalle merkityksellisintä omassa työssä on mahdollisuus työskennellä sellaisten ajattelijoiden kanssa, joiden hän kokee kuuluvan maailman terävimpiin ja rohkeimpiin. Se on myös haastavaa: Milja toimii teknologian ja turvallisuuden parissa nuorena naisena, jonka tausta on valtiotieteissä eikä esimerkiksi insinöörialalla tai matematiikan opinnoissa. Milja pyrkii kysymään itseltään mieluummin ’miksi en minä’ kuin ’mitä täällä teen’. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Työskennellessäni vahvasti akateemisella ja tohtoriosaamista huokuvalla alalla olen kuin maailman parvekkeella. Ympärilläni olevat ihmiset avaavat ajatuksillaan uusia näkökulmia, jotka voivat tarjota myös minulle uudenlaisen ulottuvuuden tarkastella yhteiskuntaa, universumia ja olemisen luonnetta.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Suurin saavutukseni on ollut oppia määrittelemään itseni ilman ulkoisia titteleitä tai meriittejä.” 

Olli Järviniemi (s. 2001), tekoälyturvallisuuden tutkija

Valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2021 ja filosofian tohtoriksi Turun yliopistosta vuonna 2023. 

Olli suoritti Helsingin yliopiston matematiikan kursseja jo lukiolaisena. Maisteriksi hän valmistui 19-vuotiaana kahdessa vuodessa. Alun perin hän kiinnostui matematiikasta lapsena pulmakirjojen, shakin ja tietokonepelien ansiosta äidin kannustaessa häntä niiden pariin. Tohtoriksi Olli valmistui Turun yliopistosta, jälleen kahdessa vuodessa. 

Yliopiston ensimmäisenä vuotena hän kirjoitti oppaan kilpailumatematiikan harrastajille. Olli on myös opettanut matematiikkaa nuorille. Hän ajattelee, että matematiikka on luku- ja kirjoitustaidon kaltainen keskeinen työkalu. Tutkijan työssään hän keskittyy siihen, millaisia testejä ja varotoimenpiteitä tulee tehdä, jotta tekoälyjärjestelmien julkaiseminen ja käyttö on turvallista. Ihmisiä kyvykkäämpien tekoälyjen kehittäminen on käännekohta historiassa. Turvallisuuden takia niiden täytyy pysyä ihmisen hallinnassa.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Havaitsin, että eräs tekoäly piilotti kykyjään ihmisiltä, jotta ihmiset eivät huolestuisi niistä.” 
 
Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Olen kokenut nautintoa oppiessani jatkuvasti enemmän maailmasta – koulutus ei ole kohdallani jäänyt vain kouluun. Viime aikoina olen perehtynyt taloustieteeseen.”

Oskari Nivala (s. 1996) pelinkehitysyhtiö Rovion PR-päällikkö

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Oskari on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, joka on puhunut ja kirjoittanut paljon erityisesti seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisista ihmisoikeuksista. Hän on osallistunut myös kirkolliskokouksen lakivaliokunnan asiantuntijakuulemiseen kirkkojärjestyksen uudistamisesta siten, että siihen lisättäisiin säännös rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Toinen niistä olisi sukupuolineutraali.  

Opinnot talous- ja sosiaalihistorian opintosuunnassa antoivat hyvät eväät maailmanparannusvimmaan, jota Oskari kokee. Hän ajattelee, että parhaat yhteiskunnat tarjoavat ihmisille mahdollisuuden elää näköistään elämää. Hän tahtoo osaltaan edistää todellisuutta, jossa kaikilla on vapaus ja mahdollisuus valita elämänsä suunta. Kirkon avioliittokäsitystä koskevasta keskustelusta syntynyt valtava huomio tuli hänelle yllätyksenä ja tuotti kiitosten ohella ikävää palautetta. Oskari tahtoi kuitenkin olla keskustelussa kuuluva ääni myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta puolustaa oikeuksiaan.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Olen onnistunut luomaan verrattain lyhyessä ajassa uniikin ja monipuolisen urapolun sekä kerryttänyt merkittävää vastuuta suuressa kansainvälisessä yrityksessä.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Ehdottomasti se, että olen löytänyt tasapainon ja näkemyksen siitä, kuka olen ja millaista elämää tahdon elää.” 

Petja Kopperoinen (s. 1997), pastori

Valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta vuonna 2023. 

Helsinkiläisen evankelisluterilaisen Paavalin seurakunnan pastori Petja on aktiivinen vaikuttaja Tiktokissa. Hänen humoristiset videonsa papin työstä ja seurakuntien tilasta ovat saaneet paljon seuraajia ja herättäneet kriittistäkin keskustelua. Pappina Petja haluaa esimerkillään kehittää kirkkoa ja osoittaa, että se kuuluu kaikille. Petja on pyrkinyt nostamaan esille erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ja puhumaan heidän asemastaan kirkossa. Petja tahtoo myös luoda toivoa toivottomuuden keskelle: puheissaan hän korostaa parempaa huomista ja somevideoillaan pyrkii luomaan iloa. Hänen näkökulmastaan kirkko on aina edustanut vastakulttuuria, ja tästä perinteestä on Petjasta tärkeätä pitää kiinni.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Ehdottomasti Tiktok. Olen saanut tehdä mielipidevaikuttamista ja muuttaa asenteita kristinuskoa kohtaan – ja toivottavasti myös kirkon sisäisiä asenteita esimerkiksi eri väestöryhmiä kohtaan.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Jos 15-vuotias Petja tietäisi, mitä 27-vuotias Petja tekee, olisi hän äärimmäisen ylpeä. Yllättynyt, mutta ylpeä.” 

Roope Salmi (s. 2001), tietojenkäsittelytieteen opiskelija ja opettaja

Valmistunut tietojenkäsittelytieteen kandidaatiksi Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Roope opiskelee ohjelmointia tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Häntä houkuteltiin Googleen töihin jo lukiossa. Roope on vuoden 2020 Datatähti-kilpailun voittaja, joka nykyään järjestää kilpailua. Datatähti on algoritmien suunnittelukilpailu, ja se on suunnattu peruskoululaisille ja lukiolaisille. Kilpailussa pärjänneet ovat tyypillisesti päätyneet kansainväliselle uralle. Roopea tekniikka, tietokoneet ja ohjelmointi ovat kiinnostaneet pienestä pitäen. Hän ajatteli, että alan opinnoissa pääsee syventämään taitoja ja tapaamaan samanhenkisiä ihmisiä. Ala muuttaa maailmaa juuri nyt erityisen nopeasti digitalisaation ja tekoälyn kaltaisten kehityskulkujen kautta. Roopea kiinnostaa yhtenä tulevaisuuden työmahdollisuutena kvanttilaskenta.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”En sanoisi, että olen saavuttanut mitään suurenmoista, vaan työni tapahtuu pala kerrallaan. Saavutukset, joista olen itse ylpeä, ovat lähinnä teknisiä.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Vapaa-aikaan suhtaudun rennosti, enkä ole niin tavoitteellinen.” 

Sam Sihvonen (s. 1994), toimitusjohtaja ja yrittäjä

Opiskellut lääketiedettä Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Valmistunut tekniikan kandidaatiksi Aalto-yliopistosta 2020. 

Sam kuuluu suomalaisen bioteknologia-alan kasvuyrityksen Solun perustajiin. Vuonna 2022 perustettu yritys kehittää ohjelmistoa, joka analysoi mikrobien perimää eli genomiikkaa. Genomiikka auttaa ymmärtämään infektioiden leviämistä. Tiedon avulla voidaan torjua esimerkiksi antibioottiresistenssiä eli tilannetta, jossa antibiootit eivät enää tehoa taudinaiheuttajiin. Se on maailmanlaajuinen terveysuhka.  

Hän on nähnyt antibioottiresistenssin vaikutukset käytännössä, kun hänen läheisensä sairastui, mutta lääkkeet eivät tehonneet. Se motivoi Samia jatkamaan työtä. Yrityksellä on asiakkaita useissa maissa.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Rohkeus perustaa Solu. Se vaati vaikean päätöksen: laittaa opinnot, työt ja muu elämä hetkeksi tauolle.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Alppien yli vaeltaminen kesällä 2022, juuri ennen kuin Solu sai alkunsa. 

Sanchi Mehra (s. 1998), sosiologi, yrittäjä ja kansainvälinen opintoneuvoja

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2024. 

Sanchi saapui Suomeen vuonna 2022 opiskellakseen sosiologiaa Contemporary Societies -maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Hän valmistui kandidaatiksi vuonna 2020 Mumbaissa sijaitsevasta St. Xavier’s Collegesta synnyinmaassaan Intiassa. Sanchi tutki maisterintutkielmassaan queer-ihmisiksi identifioituvien työntekijöiden kokemuksia intialaisissa yrityksissä. Sanchi on työskennellyt kansainvälisenä opintoneuvojana Helsingin yliopiston vuonna 2023 käynnistämässä hankkeessa. Lisäksi hän toimii vapaaehtoisena Helsinki Pride -järjestössä, sillä hänelle on tärkeätä olla mukana luomassa turvallisia tiloja kansainvälisille queer-ihmisille suomalaiseen yhteiskuntaan. Paraikaa Sanchi on perustamassa Beyond Wool -yritystä, joka kehittää ei-eläinperäisiä vaihtoehtoja perinteisille villahuiveille.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Mahdollisuus toimia eri rooleissa: toisaalta sosiologina, joka haluaa muuttaa työpaikkoja aiempaa monimuotoisemmiksi, ja toisaalta yrittäjänä kestävän muodin alalla.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? “Olen ylpeä siitä, että olen muuttanut uuteen maahan, jonka kulttuuriin olen asettunut säilyttäen kuitenkin omat arvoni ja identiteettini.” 

Suvi Laitinen (s. 2002), tutkijalääkäriopiskelija

Lääketieteen kandidaatti Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta. 

Suvi on aktiivinen nuori tutkija, joka tutkii omassa tutkimusprojektissaan ihmisen aivojen nälkä-kylläisyysmekanismia. Hänen tavoitteenaan on ymmärtää lihavuuden syitä ja kehittää potilaille uusia saavutettavia lihavuuslääkkeitä. Suvi opiskelee lääketieteen lisensiaatiksi neljättä vuotta tutkijalääkärilinjalla ja suorittaa samaan aikaan lääketieteen tohtorin opintoja. Suvi myös toimii muiden opiskelijoiden pienryhmäopettajana farmakologian osastolla. Hän pääsi suoraan lääketieteelliseen seitsemän laudaturin ylioppilasarvosanoillaan. Lihavuuden tutkijana hän ajattelee, että kansanterveys riippuu lihavuuspandemian pysäyttämisestä lähitulevaisuudessa ja globaalissa mittakaavassa. Tulevaisuudessa Suvi haluaa tehdä sekä kliinistä lääkärintyötä että tutkimusta. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Tutkijalääkäriopiskelijana suurin saavutukseni on oman tutkimusprojektini onnistunut käynnistäminen. Olen saanut projektilleni merkittävästi apurahoja ja aloittanut uuden kokeellisen tutkimuksen tekemisen Suomessa.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Suurimpia saavutuksiani elämässä on se, että partiossa ensimmäisen sudenpentulaumani jäseniä on päässyt itse uusien pienten partiolaisten johtajiksi.” 

Zahra Alimy (s. 1997) lääkäri ja yhteiskunnallinen vaikuttaja

Valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2024.  

Zahra ottaa kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa rasismista. Hän on valmistunut lääkäriksi Helsingin yliopistosta ja työskentelee tällä hetkellä päivystyksessä. Zahra on puhunut julkisuudessa etenkin musliminaisten oikeudesta pukeutua haluamallaan tavalla ja käyttää huivia. Erityisen palkitsevalta hänestä tuntuu hoitaa maahanmuuttajapotilaita. Hän toivoo voivansa työllään muuttaa Suomen terveydenhuoltoa tasa-arvoisempaan suuntaan ja vaikuttaa ihmisten mielikuviin lääkäreistä. Zahran unelmana on työskennellä tulevaisuudessa esimerkiksi YK:ssa ja muuttaa sitä kautta terveydenhuoltoa ja naisten oikeuksia kehittyvissä maissa. Hänen roolimallinsa on afganistanilainen poliitikko, ihmisoikeusaktivisti ja lääkäri Sima Samar.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Toivon, että suurimmat saavutukseni ovat vielä edessäpäin.” 

Kysyttävää 30 alle 30 -listasta? Ota yhteyttä:

Sara Holappa
sara.holappa@helsinki.fi

vaikuttajaviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto