Meteoriittilöydöt

Meteoriitit ovat avaruudesta maapallolle pudonneita kiven- tai raudankappaleita, jotka ovat irronneet asteroideista ja planeetoista. Meteoriiteilla on suuri tieteellinen arvo ja harvinaisilla meteoriittityypeillä on myös merkittävä rahallinen arvo.

Luomuksen kansallinen meteoriittikokoelma on suomalainen kansallisaarre. Sitä kehitetään ja vaalitaan, jotta meteoriittien tieteellinen tutkimus ja niiden esittely kansalaisille olisi mahdollista myös tulevaisuudessa. 

Miten tunnistat meteoriitin?

Löytöpaikka ja -tilanne

Meteoriitin löytää helpoimmin, jos se on pudonnut nurmikolle, hietikolle tai jäälle, eli paikkaan jossa ei ole muita kiviä. Toisinaan meteoriitin putoaminen havaitaan ja se voi vaikkapa kopsahtaa talon katolle. 

Kivimeteoriitit koostuvat pääosin silikaattimineraaleista, kun taas rautameteoriitit koostuvat pääosin metallisesta raudasta.

Useimmat kivimeteoriitit ovat magneettisia ja kokoonsa nähden melko painavia, sillä ne sisältävät metallista rautaa. Kivimeteoriitit ovat tavallisesti kulmikkaita, sillä ne ovat lohjenneet irti taivaankappaleiden törmäyksessä ja usein hajoavat lisää osuessaan ilmakehään. Kivimeteoriiteilla on ohut, lasinen, tumma sulamiskuori, joka syntyy, kun ilmakehään tulevan kappaleen uloin pinta kuumenee hetkellisesti ja sitten jäähtyy. 

Jos kivimeteoriitin kulma on lohjennut, sen sisällä näkyy usein pieniä, pyöreitä rakeita (nk. kondreja) ja metallisia rakeita. Sisusta on usein väriltään vaalea, mutta se voi olla myös lähes musta.

Rautameteoriitit ovat voimakkaasti magneettisia ja kokoonsa nähden hyvin painavia. Tulitikkulaatikon kokoinen rautameteoriitti painaa noin 200 grammaa.

Rautameteoriittien pinta on tavallisesti hyvin kuhmurainen, siinä on ikään kuin sormenpäillä painettuja kuoppia. Rautameteoriitilla on ohut tumma sulamispinta, mutta jos rautameteoriitti on ollut kauan maanpinnalla, sen pinnalla on vahva ruostekerros.

Ilmoita löydöstäsi!

Liitä yhteydenottoon mahdollisimman tarkka kuvaus löytöpaikasta ja -tilanteesta, omia havaintojasi ja muutama hyvin tarkennettu valokuva. Asiantuntija ehdottaa näytteen laboratoriotutkimusta, mikäli ilmoitus vaikuttaa lupaavalta. Älä riko meteoriittia itse, sillä sen tieteellinen ja rahallinen arvo vähenevät.
 

Mikäli ilmoitus vahvistuu meteoriitiksi, Luomus käynnistää löytäjän kanssa kahdenkeskeiset neuvottelut ehdoista, joilla meteoriitti tai sen osa voitaisiin liittää kansalliskokoelmaan. Lahjoituksen vaihtoehtona voi olla vaihto toiseen meteoriittiin tai rahallinen korvaus. Harvinainen Lieksan kivi-rautameteoriitti (kts. kuva) saatiin Luomuksen kansalliskokoelmaan löytäjän lahjoituksena vuonna 2018.