Italian opiskelu avaa ovia - “En ymmärtänyt miten monia eri uravaihtoehtoja kielten opiskelu antaa”

Toisen vuoden opiskelija Kaarina Viscito päätyi opiskelemaan italiaa osittain sattumalta ja on onnekseen löytänyt oman paikkansa monipuolisten opintojen parista. Opinnot ovat tarjonneet hänelle syvällistä tietoa kielestä, kulttuurista, sekä antanut uuden yhteisön.

Miksi halusit opiskella italiaa kielten kandiohjelmassa?  

Kaarina: Olen aina tykännyt kielistä ja lukenut niitä sekä yläkoulussa että lukiossa. Olen myös puoliksi italialainen, joten minulla on myös sitä kautta yhteys Italiaan ja italian kieleen. Lukion jälkeen halusin yliopistoon, mutta en ollut varma siitä, mitä alaa opiskelisin. Ajattelin kuitenkin, että alaa voi aina vaihtaa, jos ei pidäkään siitä. Onneksi olen kuitenkin tykännyt italian opinnoista ja viihtynyt hyvin yliopistolla.  

Miten sait tietoa ohjelmasta?  

Kaarina: Löysin ohjelman itse tutkiessani Opintopolusta eri opiskeluvaihtoehtoja. Lukiossa meillä kävi espanjan kielen opiskelija vierailulla kertomassa kielten opiskelusta Helsingin yliopistossa, ja silloin ymmärsin, että täällä voi myös opiskella muita, pienempiä kieliä.  

Kenelle italian kielen kandiohjelma sopii? 

Kaarina: Pitää tietenkin olla kiinnostunut Italiasta ja italian kielen opiskelusta yleisesti. Opinnoissa syvennytään kieleen, kulttuuriin ja yhteiskuntaan ja siksi pitää olla halu oppia ja ymmärtää, miten kieli toimii laajemmin.  

Millaista opiskelu on käytännössä? 

Kaarina: Opintojen alussa on jonkin verran kielioppikursseja, mutta on myös paljon Italian kulttuuriin, historiaan ja yhteiskuntaan liittyviä kursseja. Lisäksi on kirjallisuuskursseja. Kielioppikurssit syventyvät kielen rakenteisiin, kuten lauseoppiin ja morfologiaan, eli siihen mistä sanat koostuvat. Nämä kurssit ovat aika teoreettisia, ja vaativat kiinnostusta siitä miksi asiat toimivat tietyllä tavalla. On myös käytännönläheisimpiä kursseja, esimerkiksi suullinen ja kirjallinen viestintä, jossa painotetaan puhetta ja kirjoittamista.  

Onko sinulla lempikurssia? 

Kaarina: Tällä hetkellä suosikkikurssini on johdatus ammatilliseen kääntämiseen, valinnainen kurssi, jota ei järjestetä joka vuosi. Se on mielenkiintoista, koska kääntämisessä ei voi vaan kääntää sanasta sanaan, vaan pitää osata ymmärtää ja kääntää teksti kokonaisuutena.  

Mikä on suurin ero lukioon? 

Kaarina: Yliopistossa kielten opiskelu on teoreettisempaa lukioon verrattuna, asioihin syvennytään kunnolla. Yleisellä tasolla opiskelu on itsenäisempää, ja pitää itse suunnitella ja jaksottaa opiskeluaan. Toisaalta se on myös hyvä asia, koska sitten voi ainakin osittain opiskella omassa tahdissa.  

Lukiossa moni pähkäilee, miten löytää itselleen täydellisen opiskelualan. Mutta totuus on, että sellaista ei välttämättä ole tai löydy heti. On vaikeaa tietää etukäteen, mikä sopii itselle ja siksi kannustan kaikkia kokeilemaan hakemista tänne, jos kielet kiinnostavat.

Mitä haluaisit tehdä valmistumisen jälkeen?  

Kaarina: Tällä hetkellä minua kiinnostaa kääntäminen urana. Siinä saisi työskennellä kirjallisuuden parissa, mikä myös kiinnostaa minua.  

Kävin äskettäin työelämäkurssin, ja se sai minut ymmärtämään, miten monia eri uravaihtoehtoja kielten kandiohjelma tarjoaa. On nämä tyypilliset ammatit kuten opettaja, kääntäjä ja tulkki. Mutta täältä valmistuneet työskentelevät myös esimerkiksi pelianalyytiikkona, kustannustoimittajana, opintoneuvojana ja Maanpuolustuskorkeakoulussa. Oli huikeaa nähdä, mitä kaikkea voi opintojen jälkeen tehdä! 

Millainen Helsinki on opiskelijakaupunkina? 

Kaarina: Olen itse Espoosta, joten en osaa verrata muihin kaupunkeihin Suomessa. Mielestäni Helsinki on hyvä opiskelijakaupunki, koska täällä on paljon erilaisia tapahtumia ja paljon eri vaihtoehtoja tekemisen suhteen. Julkinen liikenne toimii myös todella hyvin, joten on helppoa liikkua paikasta toiseen.  

Millaista on opiskella Helsingin yliopistossa?    

Kaarina: Minulle tärkeä yhteisö yliopistolla on ollut italian kielen opiskelijoiden oma ainejärjestö Divina Compagnia, mielestäni meillä on hieno yhteisöllinen tunnelma. Ainejärjestömme tekee myös paljon yhteistyötä muiden kieltenopiskelijoiden kanssa ja järjestämme esimerkiksi tapahtumia yhdessä. Olen myös mukana Hämäläisessä osakunnassa. Siellä pääsee tutustumaan eri alojen opiskelijoihin, mikä on mukavaa ja kivaa vaihtelua.  

Helsingin yliopistossa on laaja kurssivalikoima ja täällä pystyy helposti ottamaan kursseja eri tiedekunnista ja ohjelmista. Minulla on esimerkiksi yksi kaveri, joka opiskelee italiaa pääaineena, mutta joka suorittaa monitieteistä ympäristöopintokokonaisuutta sivuaineena. 

Moni kielenopiskelija lähtee myös vaihto-opiskelemaan ja sitä myös suositellaan meille kaikille. Ymmärtääkseni vaihdon järjestäminen on myös suhteellisen helppo prosessi.  

Mitä haluaisit sanoa alaa harkitsevalle/ohjelmaan hakevalle?   

Kaarina: Koen, että lukiossa moni pähkäilee, miten löytää itselleen täydellisen opiskelualan. Mutta totuus on, että sellaista ei välttämättä ole tai löydy heti. On vaikeaa tietää etukäteen, mikä sopii itselle ja siksi kannustan kaikkia kokeilemaan hakemista tänne, jos kielet kiinnostavat. Aina voi vaihtaa alaa, jos tämä ei sovikaan itselle.