Opi kysymällä ja arvioimalla, käsikirja opettajille yhdistää digilukutaidon, arvioinnin ja yhteisöllisen ongelmanratkaisun

Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksen uusi opettajan käsikirja “Opi kysymällä ja arvioimalla” johdattaa yläkoulu- ja lukio-opettajat digilukutaidon kehittämiseen, yhteisölliseen ongelmanratkaisuun ja arviointiin.

Opi kysymällä ja arvioimalla – Opettajan käsikirja on julkaistu osana Opetushallituksen rahoittamia Digitaaliset ongelmanratkaisuskenaariot oppimisen laatua ja arviointia vahvistamassa (DIORA) - ja Digitaaliset ongelmanratkaisuskenaariot oppimisen ja arvioinnin tukena (DigiSay) -hankkeita. Käsikirjan ovat kirjoittaneet ja toimittaneet hankkeiden tutkijat ja opettajat Helsingin yliopistosta, Itä-Suomen yliopistosta ja Kontiolahden kunnasta.

Käsikirja esittelee OKA-menetelmän (Opi kysymällä ja arvioimalla), jossa oppijat suunnittelevat arviointitehtäviä, määrittävät kriteerit ja arvioivat vertaisryhmien suorituksia. Menetelmä vahvistaa digilukutaitoa, kriittistä ajattelua ja ongelmanratkaisua yhteisöllisen työskentelyn kautta. Se sopii erityisesti yläkoulun ja lukion eri oppiaineisiin, kuten historiaan, äidinkieleen, biologiaan ja matematiikkaan, joista käsikirja tarjoaa käytännön esimerkkejä ja opettajien kokemuksia.

Julkaisussa menetelmän kulku esitetään vaiheittain. Työskentely alkaa aiheeseen perehtymisestä, etenee tehtävien ja arviointikriteerien laatimiseen ja päättyy vertaisryhmien tuotosten arviointiin ja yhteenvetoon. Käyttöönoton tueksi liite sisältää vuokaavion ja yksityiskohtaiset ohjeet. Menetelmän toteuttamiseen suositellaan vähintään kolmea 45 minuutin oppituntia, mutta sitä voidaan soveltaa myös pidempikestoisiin opetuskokonaisuuksiin. Palautteiden perusteella menetelmä tukee digilukutaidon ja yhteisöllisen ongelmanratkaisun kehittymistä sekä tarjoaa keinoja tehtävien toteuttamiseen.

Lataa Opettajan käsikirja tästä.

 

Lisätietoja: