Arviointi toteutettiin koulutason pitkittäistutkimuksena vuosina 2001, 2012, 2017 ja 2024. Tulosten mukaan oppilaat pitävät koulua aiempaa vähemmän tärkeänä ja usko sattuman merkitykseen koulumenestyksen selittäjänä on kasvanut.
Tutkimus osoittaa, että muutos on ollut samansuuntaista eri kouluissa ja muutokset ovat havaittavissa sukupuolesta tai sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Poikien keskuudessa sattumausko on vahvistunut enemmän kuin tytöillä. Koulujen väliset erot ovat säilyneet pieninä, ja luokkien väliset erot ovat jopa hieman kaventuneet.
Professori Mari-Pauliina Vainikainen arvioi, että oppimistulosten lasku liittyy laajempiin yhteiskunnallisiin muutoksiin, kuten koronapandemiaan ja kansainvälisiin kriiseihin, jotka ovat voineet aiheuttaa nuorissa hallinnan menetyksen kokemusta. Vainikaisen mukaan oppimistulosten kohentamiseksi on tärkeää huomioida oppilaiden asenteiden tukeminen sekä koulun toimintakulttuurin ja ilmapiirin vahvistaminen. Tutkijat painottavat, että koulu yksin ei voi ratkaista tätä ongelmaa, vaan tarvitaan eri hallinnonalojen yhteistyötä.
Lisätietoja tutkimuksesta löytyy osoitteesta:
URN:ISBN:978-952-03-3823-7