Ohjelma

Yliopistoviestinnän päivät järjestetään 11.1.–12.1.2024. Ohjelma sisältää monipuolisesti ajankohtaisia aiheita esimerkiksi markkinoinnin, sosiaalisen median, mediasuhteiden ja digitaalisen viestinnän parissa työskenteleville.
Torstaina 11.1.2024

Yliopiston päärakennuksen aulassa, Fabianinkatu 33.

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom ja viestintäjohtaja Taina Kyllönen

Paikka: Pieni juhlasali (F4050)

Miten sosiaalisessa mediassa viestitään vaikuttavasti? Keitä ovat nykypäivän sosiaalisen median vaikuttajat? Miten sosiaalisen median alustoissa tapahtuvat muutokset vaikuttavat niissä viestimiseen? Mikä on somealustojen valta ja vastuu?   

Salla-Maaria Laaksonen on viestinnän ja teknologian tutkija Helsingin yliopistosta. Hänen tutkimuskohteensa liittyvät viestintään, teknologiaan, organisaatioihin ja organisoitumiseen digitaalisilla alustoilla. Laaksonen on julkaissut 2023 kollegansa kanssa teoksen vaikuttavasta viestinnästä sosiaalisessa mediassa. 

Paikka: Pieni juhlasali (F4050)

Valitse yksi luento seuraavista:

1A Tutkija myrskyn silmässä

Tutkijat joutuvat yhä useammin somekohujen keskelle. Miten selvitä mainekriisistä ja asiattomastakin palautteesta? Miten ryöpytyksen jälkeen palataan takaisin normaaliin? Professori Maijaliisa Erkkola jakaa kokemuksiaan. Lisäksi viestinnän asiantuntija Tero Juutilainen kertoo, miten yliopisto tukee häirinnän kohteeksi joutuneita.

Paikka: F3017

1B Yliopistolaiset mukaan markkinointiin

Miten innostamme yliopistoyhteisön jäsenet mukaan viestintään ja markkinointiin? Markkinointipäällikkö Pauliina Mikkonen kertoo opiskelijalähettiläsverkoston toiminnasta Helsingin yliopistossa". Lähettiläiden rooli on muuttunut vuosien aikana ja nykyisin he myös ideoivat ja tuottavat sisältöä hakijoille. Puheenvuoron jälkeen yhteinen keskustelu: Miten sinun yliopistossasi houkutellaan koko yhteisö mukaan?

Paikka: F3005

1C Osallistaminen työyhteisöviestinnässä (TÄYNNÄ)

Intranet Flammassa otetaan käyttöön uusia ominaisuuksia, joiden tarkoituksena on tukea yliopistoyhteisön osallistumista. Miten osallistamistoimintoja on valmisteltu ja miten niitä aiotaan jalkauttaa ja seurata? Kuulet myös, miten osallistaminen näkyy HY:n intran sisällöntuotannossa laajemminkin. Aiheesta ovat kertomassa viestinnän asiantuntija Henni-Liisa Kirjavainen ja tuottaja Juha Sjöblom.

Paikka: F3010

1D Mikä yliopistoissa kaupunkilaisia kiinnostaa?

Aamulehdellä ja Helsingin Sanomilla on ollut yliopistokirjeenvaihtaja useamman vuoden ajan. Paikallislehdet kirjoittavat myös usein yliopistoista. Mikä muu kuin tiede yliopistoissa kiinnostaa kansalaisia? Keskustelemassa Helsingin Uutisten päätoimittaja ja paikallisjohtaja Karri Kannala Mediakonserni Keskisuomalaisesta sekä tuottaja ja entinen yliopistokirjeenvaihtaja Valtteri Parikka Helsingin Sanomista.

Paikka: Pieni juhlasali (F4050)

3. krs Fabianinkadun puoleinen aula

Jokainen sessio (25 min) järjestetään samansisältöisenä neljä kertaa. Voit siis osallistua yhteensä neljään eri sessioon.

1 Kielenkäytön kautta inklusiivisempaan yliopistoon

Miten yliopistot voivat neutraalilla kielenkäytöllä edistää tasa-arvoa ja inkluusiota sekä vähentää syrjintää? Helsingin yliopiston kääntäjä Lauri Mäkelä kertoo, miten yliopiston kielipalvelu tukee yliopiston tasa-arvotyötä.

Paikka: F3005

2 Eduskuntavaalivaikuttaminen: #siksitiede-kampanja

Yhteyspäällikkö Tanja Remes kertoo, miten yliopiston näkemykset saadaan puolueiden vaaliohjelmiin ja hallitusohjemaan?  Case #siksitiede

Paikka: F3017

3 Studentrekrytering med hjälp av mentorer

Hur kan vi inspirera ungdomar från studieovana hem till universitetsstudier? Koordinator Richard Backman berättar om hur Helsingfors universitet jobbar med mentorsprogrammet Näktergalen där studenter fungerar som mentorer åt barn i åldern 8-12 år för att stödja deras skolgång och fritid.

Paikka: F3004

4 Verkkosisällöt paremmiksi vuosittaisella katselmoinnilla

Miten verkkosisältöjen ajantasaisuutta, löydettävyyttä ja palvelevuutta voi kehittää? Helsingin yliopistolla tehdään vuosittainen verkkopalveluiden katselmointi, jossa intran ja julkisen verkkosivujen sisältövastaavat sekä sisällöntuottajat kerääntyvät parantamaan sisältöjä tapaustyöskentelyn kautta. Viestinnän asiantuntija Paula Palin kertoo miten katselmoinnilla löydetään päällekkäisiä sisältöjä verkkopalveluissa sekä parannetaan sisältöjen löydettävyyttä ja palvelevuutta.

Paikka: F3010

5 Some-kanavien strategiset valinnat

Some-kanavat elävät murrosvaihetta, joissa yliopistoilla on painetta ottaa uusia kanavia käyttöön ja toisten merkitys muuttuu. Some-manageri Jenni Heikkinen kertoo, mitä strategisia valintoja olemme tehneet Helsingin yliopistolla sosiaalisen median kanavien ja toimintatapojen osalta. 

Paikka: Pieni juhlasali (F4050)

Fabianinkadun puoleinen Pienen juhlasalin aula

Paneeliskeskustelun aiheena on yliopistoviestinnän ja -markkinoinnin trendit.

Yliopistojen viestintäjohtajien paneelikeskustelussa pohditaan, miten ajankohtaiset viestinnän ja markkinoinnin ilmiöt vaikuttavat viestintäyksiköiden toimintaan.

Mukana keskustelemassa ovat

  • Laura Aalto Aalto-yliopistosta,
  • Anna-Kaisa Säkkinen Jyväskylän yliopistosta,
  • Anne Paasi Turun yliopistosta

ja moderaattorina toimii Taina Kyllönen Helsingin yliopistosta. 

Paikka: Pieni juhlasali (F4050)

Sinulla on mahdollisuus vierailla yhdessä seuraavista kohteista:

Tiedekulma

klo 16.20–17.20

Helsingin yliopiston Tiedekulma on tieteen olohuone. Osallistumme julkiseen keskusteluun tutkitun tiedon avulla ja synnytämme ajankohtaisista tiedeaiheista kiinnostavia sisältöjä. Kierroksella kuulet Tiedekulmassa tehtävästä tutkimuksen popularisoinnista ja tapahtumista sekä yliopistolaisille tarjottavista palveluista.

Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Tiedemuseo Liekki

klo 16.20–17.05

Tiedemuseo Liekin uusi ydinnäyttely kertoo Helsingin yliopiston ihmisistä, tieteenaloista ja tieteen tekemisen paikoista. Näyttely avaa yllättäviäkin näkökulmia yliopiston ja maamme yhteiseen tarinaan uusissa tiloissa Fabianinkadun ja Yliopistonkadun kulmassa. Lue lisää näyttelystä.

Paikka: Yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33

Observatorio

klo 16.40–17.40

Sukella Observatorion vaiheisiin ja avaruuden ihmeisiin! Observatoriorakennus oli valmistuessaan 1834 aikansa modernein tähtitieteen tutkimuslaitos, esikuva muille observatorioille ja professorin perheen koti. Kierroksella tutustutaan näyttelyihin, vanhaan havaintotorniin sekä planetaarioon. Lue lisää Tiedemuseo Liekistä ja observatoriosta.

Paikka: Observatorio, Kopernikuksentie 1

Päärakennus

taidehistoriallinen kierros klo 16.20–17.20

Yliopiston taidekokoelmiin kuuluu Suomen suurin muotokuvakokoelma Galleria Academica sekä paljon muuta maalaus-, piirustus- ja veistotaidetta. Suurin osa teoksista on esillä yliopiston kiinteistöissä eri kampuksilla. Päärakennuksen kierroksella tutustutaan yliopiston taiteeseen ja päärakennuksen arkkitehtuuriin.

Kansalliskirjasto (TÄYNNÄ)

klo 16.20–17.20

Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio. Kansalliskirjasto vastaa esimerkiksi kansallisen julkaisutuotannon tallettamisesta, ylläpidosta ja saatavuudesta. Koko Seepra-korttelin kokoinen kirjasto on vaikuttava näky sekä sisältä että ulkoa. Carl Ludvig Engelin suunnittelema kirjaston vanhin osa valmistui Unioninkadun varteen 1845, ja Gustaf Nyströmin suunnittelema lisärakennus Rotunda 1906. Viimeisimmän peruskorjauksen jäljiltä kirjasto avattiin maaliskuussa 2016. Lue lisää Kansalliskirjastosta.

Paikka: Kansalliskirjasto, Unioninkatu 36

Illallinen nautitaan Vanhalla ylioppilastalolla (Mannerheimintie 3). Saavuthan paikalle ajoissa!

Pukukoodi: Smart casual

Perjantaina 12.1.2024

Kansainväliset yliopistoviestijöiden organisaatiot EUPRIO ja NUAS tutuiksi 



Hannamaija Helander ja Karin Hannukainen kertovat vuoden 2024 yliopistoviestijöiden konferensseista. Seuraavien Yliopistoviestinnän päivien järjestäjä myös julkistetaan sessiossa.

Tila: Pieni juhlasali (F4050)

Zürichin yliopistossa toimiva tutkimusryhmä on selvittänyt, miten korkeakoulujen viestintä ja sen organisointi on muuttunut. Tri Silke Fürst esittelee tutkimuksen tuloksia ja johtopäätöksiä.

Tila: Pieni juhlasali (F4050) 

Miten tekoäly muuttaa työtä? Mitä mahdollisuuksia se tarjoaa? Hiljattain yleistajuisen tietokirjan tekoälystä kirjoittanut Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen pohtii tulevaisuudennäkymiä. 

Tila: Pieni juhlasali (F4050)

Jokainen sessio (25 min) järjestetään samansisältöisenä kaksi kertaa. Voit siis osallistua yhteensä kahteen eri sessioon.

1  Miten käytämme personointia hyödyksi verkkosivusisältöjen kohdentamisessa

Helsinki.fi-verkkosivuilla käytetään Frosmo-nimistä työkalua, jonka avulla kävijöille on mahdollista kohdentaa selailukäytöksen perusteella todennäköisesti kiinnostavaa sisältöä. Sessiossa kehittämispäällikkö Paula Durston ja Misha Mantere Frosmolta esittelevät sekä uutissuosittelu-ominaisuuden että segmentoinnin ja kohdennuksen käyttöä helsinki.fi:ssä.

Tila: F3010

2 Tekoäly käyttöön: Oulun yliopiston esimerkki

Viestintäpäällikkö Elina Mattila-Niemi kertoo esimerkkejä siitä, miten Oulun yliopiston hyödyntää tekoälyä.

Tila: F3005

3 Tekoäly käyttöön: Aalto-yliopiston esimerkki

Viestintäpäällikkö Robert Salvén kertoo, miten Aalto-yliopiston viestinnässä ja markkinoinnissa hyödynnetään tekoälyä.

Tila: Pieni juhlasali (F4050)

4 Tekoäly käyttöön: Turun yliopiston esimerkki

Graafiset suunnittelijat Suvi Harvisalo ja Antti Tarponen Turun yliopistosta kertovat, millaisia kokemuksia heillä on tekoälyn käytöstä esimerkiksi visuaalisen materiaalin tuottamisessa.

Tila: F3017

3. krs Fabianinkadun puoleinen aula

Valitse yksi luento seuraavista:

2A Viestinnän ja markkinoinnin mittaaminen ja analytiikka (TÄYNNÄ)

Helsingin yliopistolla on siirrytty käyttämään Matomoa markkinointi- ja verkkosivuanalytiikan työkaluna. Kehittämispäällikkö Paula Durston kertoo, miten se on toiminut käytössä.

Tila: F3005

2B Kuka pääsee asiantuntijaksi mediaan?

Millaiset kriteerit ja käytännön realiteetit vaikuttavat siihen, ketä studioon ja haastatteluihin pyydetään? Miten kiihtyvä uutissykli ja median erilaiset formaatit vaikuttavat asiantuntijoiden valintaan toimituksissa? Mediasta ja asiantuntijoista keskustelevat Ylen toimittaja Heikki Ali-Hokka, Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esihenkilö Veera Luoma-aho ja Eurooppa-tutkimuksen keskuksen akatemiatutkija Timo Miettinen. Keskustelua vetää tutkijatohtori Johanna Vuorelma.

Tila: Pieni juhlasali (F4050)

2C Yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustyö – viestinnän rooli, vaaranpaikat ja mahdollisuudet

Kaikki organisaatiot joutuvat miettimään, miten toteuttaa kestävyys- ja vastuullisuustyötä ja kertoa siitä. Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden erityisasiantuntija Riina Koivuranta Helsingin yliopistosta kertoo yliopistotason toimista ja pohtii esityksessään yliopistojen kestävyys- ja vastuullisuusviestinnän roolia, vastuita, potentiaalisia vaaranpaikkoja ja mahdollisuuksia.  

Tila: F3010

2D Kaikki kuuntelevat podcasteja, mutta kenen niitä kannattaa tehdä?

Ajankohtaisviestinnän päällikkö Kati Toivanen kertoo Helsingin yliopiston Utelias mieli- ja Tiedekulma-podcasteista. Miten niitä tehdään, millaisia tuloksia on saavutettu ja mitä opittu?

Tila: F3017

FT Aura Nortomaa

Mikä riittää, milloin riitän? Itsensä johtaminen ja haasteisiin suhtautuminen. Työelämän tahti tihentyy, työn turhakkeet lisääntyvät ja epävarmuuden ajassa selviytyminen kuormittaa. Riittävyyden kokemuksen rakentaminen on nykyajan työelämätaito. Alustuksessa annetaan näkökulmia ja työkaluja oman toiminnan suunnitteluun ja arviointiin, riittävyyden tunteen sosiaaliseen rakentumiseen, hallinnan tunteen löytämiseen ja onnistumisten varmistamiseen. Kuulet myös, mikä on yllätysvara ja missä sitä tarvitaan.  

Tila: Pieni juhlasali (F4050)

Viestintäjohtaja Taina Kyllönen

Tila: Pieni juhlasali (F4050)

Fabianinkadun puoleinen Pienen juhlasalin aula

Tulostettava ohjelma (.pdf)

#yoviestinta2024