Materiaalipankki

Täältä löydät tutkimustilan materiaalia, kuvia, tunnuksen ja tietoa tilan asukkaista. Kuvien käyttö on sallittua tutkimustilaa esittelevässä viestinnässä ja markkinoinnissa.
Viikin tutkimustilan tunnus

Viikin tutkimustilan virallinen tunnus suomeksi.

Kevään laitumellelasku

Viikin jokakeväinen laitumellelasku tarjoaa nähtäville lehmien riemua uuden laidunkauden avautuessa. Viikin lehmien vuotuinen laitumellelasku tapahtuu yleensä toukokuun aikana, vuonna 2024 laidunkausi avataan lauantaina 4.5. Laitumelle lasku järjestetään tutkimustilalla osoitteessa Koetilantie 5. 

Kuvaaja: Joonas Kolehmainen / HY

Tule tutustumaan maitotilan elämään ja seuraamaan Valion, Helsingin yliopiston sekä maatalousylioppilaiden yhdistyksen Sampsa ry:n järjestämää, jo perinteeksi muodostunutta lehmien iloisen riehakasta laitumelle laskua.

Kuvaaja: Helena Hiltunen / HY

Lehmät kirmaavat kesälaitumille ja paikan päällä on ohjelmaa koko perheelle ja päivän aikana vierailijat pääsevät tutustumaan Helsingin yliopiston Viikin kampuksen toimintaan laajemminkin.

Kuvaaja: Helena Hiltunen / HY

Tilan asukkaita

Tutkimustilalla asustaa n. 70 lehmää. Kesäaikaan tutkimustilan eläimet pääsevät nauttimaan laiduntamisesta päivittäin noin klo 9-13. Umpilehmät, hiehot ja vasikat laiduntavat kesäaikaan vuorokauden ympäri. Lehmämme tuottavat vuosittain noin 600 000 litraa maitoa, joka myydään meijeriin.  

Nähdään Viikissä, terveisin: Solly, Bitchy, Blomstra, Blända, Brunetta, Bälta, Daga, Embrya, Greta, Grilla, Paris, Söpötär, Talvikki, Hjärtros, Huldra, Putinella, Pätevä, Riemu, Simpukka, Rose, Oili, Lera, Lilja, Lincoln, Lindex, Ljunga, Londonia, Lottomax, LoveMarie, Loviisa, Parasjuttu, Pirpana, Smoothie, Matrix, Midraya, Motiivi, Nanna, Neziri, Notice, Olga, Odette, Onnikka, Siru, Ribbo, Riitasointu, Rising Sun, Roosa, Ruusu, Rölla, Rölli, Pouta, Sipriina, Siro, Sisko, Soraja, Sköna, Stina, Onneli, Tomera, Olivia, Rommi, Octavia, Primavera, Reebok, Sandra, Taffel ja Täyskymppi.

Daga

Jos töihin tullessa harmittaa, niin Daga (lempinimeltään Dagis) lohduttaa. Ei unohda hoitajiaan, tulee tervehtimään iloisesti lomankin jälkeen.Daga tykkää kaivella taskuista syötävää, tai jotain millä leikkiä. Dagalla on tapana seurailla hoitajiaan Smoothien kanssa, huomiota kerjäten. 

Lypsylehmän töiden ohessa Daga toimii hoitajiensa terapialehmänä. 

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY

Lottomax

Iso kiltti jätti, sitäkin isommat korvat. Lottomax, tunnetaan lempinimellä Lottis, on lempeäluonteinen, lypsää paljon ja ternimaito on tujua kuin mikä! Lottiksen vasikat kasvavat nopeasti isoiksi ja vahvoiksi.

Yhdeksänvuotias Lottis on yksi navetan iäkkäämmistä mammoista, mutta tämäkin lehmä on hyvä esimerkki siitä, että ikä on vain numero!

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY

Putinella

Kaunis pinkkinenäinen Putinella on perso harjaukselle; itseasiassa niin perso, ettei päästä muita harjattavaksi vaan kiilaa itse eteen. 

Putinellalla on navetalla oma kauneussalonki; se antaa lehmä- ja toisinaan myös ihmiskamuilleen uusia kampauksia nuolemalla. Linssilude, räpsyttelee pitkiä silmäripsiä, kun laitat kameran eteen.

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY

Rising Sun

Iso ego pienessä ruumiissa! Rising Sun marssii päättäväisenä lypsyrobottiin isompienkin lehmien ohi, sekä saa sellaisia hepuleita, että ei kannata jäädä alle. Elämäniloinen Rising Sun laukkailee pukitellen pihatossa häntä pystyssä, saaden melko vähän huomiota; muut lehmät ovat tottuneet Rising Sunin riehumiseen, joten sorkkien jyske navetassa ei keskeytä niiden rauhallista märehtimistä. 

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY

Smoothie

Yhden vasikan poikinut ylisosiaalinen Smoothie on kaikkien kaveri, halusit tai et. Ohi et pääse ilman rapsutuksia, taputuksia ja haleja. Smoothie on koiranpentu lehmän vartalossa. 

Jos työnteon ohessa tuntuu, että joku seurailee, se on takuuvarmasti Smoothie. Tämä ensikko on myös melko puhelias tapaus, aina tuntuu olevan paljon asiaa.

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY

Siru

Sirkustemppuilija Siru osaa pyynnöstä koskettaa nenällään tavaroita, sekä kävellä hoitajan vierellä. Tämä näppärä neiti tulee myös kutsusta luokse, varsinkin kun on tottunut saamaan siitä palkaksi vähän nappulaa. Nimensä kuullessaan Sirun voikin nähdä höristelemässä korviaan ja etsiskelemässä sitä hoitajaa, keneltä löytyisi herkkuja taskusta. 

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY

Ribbo

Paljon lehmää pienessä paketissa! Ribbo rakastaa yli kaiken rapsutuksia, silittelyjä, harjaamista, taputtelua… Ja jos lopetat hellimisen liian aikaisin, sen katse sanoo selvästi: anteeksi vaan mutta kuka sanoi, että saat lopettaa?! Ribbo on pieni (ja pyöreä) mutta pippurinen, erityisesti lapsostensa suhteen. Se harkitaan hyvin tarkkaan kuka sen vasikkaan saa koskea ja milloin. Esimerkillinen mamma siis!

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY

Matrix

Matrix on navetan loivaliikkeisimpiä lehmiä, eikä sillä ole koskaan kiire mihinkään. Matrixin voimaeläin on laiskiainen. Leppoisa Matrix on tunnettu persoonallisesta makoilutyylistään, sen voikin usein bongata parresta makoilemasta takakoipi ylhäällä orren päällä. Näin tuulettuu utarekin mukavasti! Matrix on toiminut myös esikuvana nuoremmille lehmille, ja pari muutakin neitiä ovat oppineet tuulettelemaan utareitaan samaan tapaan. 

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY

LoveMarie

Nimensä mukaisesti tässä leidissä on paljon rakastettavaa. Melkein 800-kiloinen LoveMarie on yksi navetan tyylitajuisimmista lehmistä, koska se ei vain kasvata superpörheää talviturkkia joka vuosi, mutta myös koristelee ulkomuotoaan viskomalla päälleen heinää tai säilörehua. LoveMarie on myös pienoinen some-julkkis voitettuaan vuoden 2023 laitumellelaskuriehan kilpajuoksun saapuessaan ensimmäisenä laitumelle! Kukahan on tämän vuoden ykkönen?

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY 

Ruusu

Herkkä taiteilijasieluinen Ruusu pelästyy helposti ja ahdistuu nopeasti. Käsittele siis silkkihansikkain! Ruusu on hellä ja rakastava luotetun hoitajan kanssa, mutta uudet ja tuntemattomat, päivittäisestä rutiinista poikkeavat asiat ovat kauheita; esimerkiksi sorkkahoitajan tai eläinlääkärin visiitti saa Ruusun pinkaisemaan pakoon. Onneksi herkuilla saa rauhoitettua hermoja… Edes vähäsen.

Kuvaaja: Helena Kuoppala / HY