Testaa Tiedejatutkimus.fi-portaalin Tutkijan tiedot -työkalua!

Vaikuta siihen, millainen Tiedejatutkimus.fi-palvelun tutkijan julkinen profiili tulevaisuudessa on. Tutkijan tiedot -työkalun testiversio on avoinna 30.9.2021 saakka.

Lähitulevaisuudessa tutkija voi halutessaan luoda itselleen Tiedejatutkimus.fi:hin julkisen profiilin, johon voi liittää tietoja ORCID-palvelusta ja omasta kotiorganisaatiosta ja Tiedejatutkimus.fi:stä.

Testaa ja anna palautetta!

Tutkijan tiedot -työkalun testiversio on avoinna 30.9.2021 saakka. Testiversioon kirjaudutaan ORCID-tunnuksella ja tiedot tallennetaan testitietokantaan, joka poistetaan testivaiheen jälkeen. Testaa työkalua, ja anna siitä palautetta Webropol-lomakkeen kautta. Saatu palaute huomioidaan palvelun kehityksessä. Ensimmäiseen julkaistavaan versioon korjataan raportoidut virheet ja vikatilanteet sekä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan muita parannusehdotuksia.

Lue lisää työkalusta ja sen käyttämisestä.

Lisätietoja:

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Opetusneuvos Jukka Haapamäki
jukka. haapamaki (at) minedu.fi, +358295330088

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Kehityspäällikkö Hanna-Mari Puuska
​​​​​​​hanna-mari.puuska (at) csc.fi, +358503818568

Asiantuntijoiden löytäminen helpottuu – tutkijoiden tiedot osaksi tutkimustietovarantoa

Opetus- ja kulttuuriministeriön Tiedejatutkimus.fi täydentyy vuonna 2022 Tutkijan tiedot -kokonaisuudella, joka edistää asiantuntijoiden löytämistä eri aloilta. Tietoa Suomessa toimivista tutkijoista kootaan yhteen palveluun, jotta eri alojen asiantuntijat olisivat helpommin löydettävissä ja yhä laajempi joukko voisi osallistua omaa alaansa koskevaan keskusteluun mediassa ja yhteiskunnallisissa päätöksissä.

Tutkija voi halutessaan luoda itselleen Tiedejatutkimus.fi:hin julkisen profiilin, johon voi liittää tietoja ORCID-palvelusta, omasta kotiorganisaatiosta ja Tiedejatutkimus.fi:stä. Tutkijan profiiliin liitettäviä tietoja ovat yhteystiedot, koulutukset, affiliaatiot, julkaisut, aineistot, hankkeet ja muut tutkimusaktiviteetit kuten asiantuntijatehtävät ja palkinnot. Näin tutkijoiden osaaminen ja yhteystiedot ovat laajasti löydettävissä ja ajan tasalla, kun päätöksentekijät, rahoittajat, tutkimusorganisaatiot, tiedotusvälineet ja yritykset etsivät asiantuntijoita. Työkalulla tutkija voi luoda Tiedejatutkimus.fi-palveluun profiilin kirjautumalla ORCID-tunnuksella ja liittää siihen tietoja ORCIDista, kotiorganisaatiostaan ja tutkimustietovarannon muista tiedoista. Tutkija päättää itse myös siitä, mille tahoille tietoja saa luovuttaa. Portaalin profiili on riippumaton tutkijan rahoituskausista ja tutkija voi itse ylläpitää sitä ORCIDin avulla.

Tutkijan tiedot -kokonaisuus toteutetaan osaksi tutkimustietovarantoa vuoden 2022 aikana, mutta sen käyttöönotto riippuu tutkimustietovarantoa koskevan erillislain voimaantulosta. Tutustu tarkemmin Tutkijan tiedot -tietokokonaisuuteen.

Suomen tutkimus koottuna yhteen palveluun

Tiedejatutkimus.fi-palvelu kokoaa yhteen ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta ja tuo sen jokaisen saataville helpossa muodossa. Palvelu on hyödyksi niin tutkijoille, medialle, yrityksille, tutkimusorganisaatioille, rahoittajille, päätöksentekijöille kuin tutkimuksesta kiinnostuneille kansalaisillekin. Se sisältää tietoa suomalaisesta tutkimusjärjestelmästä, suomalaisten organisaatioiden julkaisuista, julkisten ja yksityisten tutkimusrahoittajien rahoittamista hankkeista sekä tilastotietoa tutkimuksen henkilöstöstä ja rahoituksesta sekä bibliometristä tietoa julkaisutoiminnasta.

Tiedejatutkimus.fi-palvelun taustalla on valtakunnallinen tutkimustietovarantohanke, joka kokoaa yhteen muun muassa yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoittajien omissa palveluissaan ylläpitämät tiedot. Tutkimustietovarannon sisältämät tiedot ovat tutkimusta kuvailevia tietoja. Tietojen paremman löydettävyyden lisäksi tutkimustietovarannon tarkoituksena on sujuvoittaa tutkimukseen liittyvän tiedon liikkumista eri organisaatioiden välillä, helpottaa tiedon käyttöä ja vähentää hallinnollista työtä.

Tutkimustietovaranto tarjoaa myös ainutlaatuisen tietopohjan tiedepolitiikan päätöksenteon tueksi. Tutkimuksen vaikuttavuutta on helpompaa arvioida ja tehdä päätöksiä tutkimuksen ohjaamisesta.

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus toteuttaa Tiedejatutkimus.fi-palvelua opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta yhteistyössä korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja muiden tutkimusorganisaatioiden sekä tutkimusrahoittajien kanssa.