Sateenkaarihistoriakuukautta on vietetty Suomessa syksystä 2018 lähtien. Kuukauden tavoitteena on tehdä näkyväksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaa ja kulttuuriperintöä. Voit lukea aiheesta lisää Sateenkaarihistorian ystävät -verkkosivulta.
Kirjastojen rooli sateenkaariyhteisölle turvallisena ympäristönä on merkittävä. Bharat Mehran toimittamaan LGBTQ+ Librarianship in the 21st Century -teokseen on koottu kirjastoammattilaisten, tutkijoiden ja aktivistien ajatuksia kirjaston tehtävästä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä ja monimuotoisten tietoympäristöjen luomisessa. Pääset kirjaan Helka-tietokannassa tästä linkistä.
Kirjastosta löytyy laaja valikoima muutakin sateenkaarevaa lukemista, kuten tässä esitellyt elämäkerrat ja historialliset teokset.
Elämäkertoja
The autobiography of a transgender scientist (linkki teokseen Helkassa)
Transsukupuolinen neurobiologi Ben Barres kirjoittaa omaelämäkerrassaan sekä elämänmittaisesta kiinnostuksestaan tieteeseen että sukupuolenkorjausprosessistaan ja elämästään transmiehenä. Barres on ottanut aktiivisesti osaa keskusteluun sukupuolten välisestä tasa-arvosta tiedemaailmassa.
Tomorrow will be different : love, loss, and the fight for trans equality (linkki teokseen Helkassa)
Transaktivisti ja poliitikko Sarah McBriden omaelämäkerta kuvaa hänen uraauurtavaa työtään ja aktivismiaan yhdenvertaisuuden ja LGBTQ-vähemmistöjen oikeuksien puolesta. McBride valittiin marraskuussa 2020 Yhdysvaltojen historian ensimmäiseksi transsukupuoliseksi senaattoriksi.
Tarja Halonen: Erään aktivistin tarina (linkki teokseen Helkassa)
Elämäkerta Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajasta, presidentti Tarja Halosesta, joka on tehnyt pitkän uran aktivismin ja kansalaisjärjestöjen parissa. Halonen on ollut omalta osaltaan vaikuttamassa suomalaiseen sateenkaarihistoriaan mm. Seksuaalinen tasa-vertaisuus ry:n (SETA) puheenjohtajana.
Sateenkaarihistoriaa
Sateenkaari-Suomi : seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa (linkki teokseen Helkassa)
Suomalaisen sateenkaarihistorian perusteos, joka tarkastelee LGBTQ-teemoja niin yhteiskunnallisesta kuin kulttuurihistoriallisestakin näkökulmasta aina 1600-luvulta alkaen.
Sukupuolen sotkijat : queer-kuvastoa sadan vuoden takaa (linkki teokseen Helkassa)
Näyttävä sukupuolinormeja ravisteleva kuvateos tarkastelee sadan vuoden takaista kuvakulttuuria uudesta näkökulmasta. Teokseen pohjautui myös Helsingin taidemuseo HAMissa vuosina 2019-2020 esillä ollut Sukupuolen sotkijat -näyttely.
Global encyclopedia of lesbian, gay, bisexual, transgender and queer (LGBTQ) history (linkki teokseen Helkassa)
Maailmanlaajuisen katsauksen sateenkaarihistoriaan tarjoava tietokirja, jonka tekemiseen on osallistunut satoja tutkijoita ja toimittajia. Teos esittelee historiallisia tapahtumia, LGBTQ-oikeuksien kehitystä ja ainutlaatuista kuvamateriaalia lähes 70 maasta.
Transgender history : the roots of today's revolution (linkki teokseen Helkassa)
Katsaus transsukupuolisuuden historiaan Yhdysvalloissa 1950-luvulta nykypäivään. Teos kuvaa historiallisesti merkittäviä tapahtumia ja yhteisöjen ja aktivistien toimintaa, sekä kiinnittää huomiota tapoihin joilla transsukupuolisuutta on kuvattu populaarikulttuurissa vuosien varrella.