Open Research Europe: Uusi julkaisukanava EU-rahoitteisille hankkeille

Suunnitteletko EU-rahoituksen hakemista? Tai onko sinulla käynnissä EU-tutkimushanke? Uusi avoin julkaisukanava Open Research Europe tulee Horisontti 2020 -rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden käyttöön alkuvuodesta 2021.

Keväällä 2021 julkaistaan ensimmäiset artikkelit uudessa Horisontti 2020 -hankkeille suunnatussa Open Research Europe -julkaisualustassa. Se tarjoaa avointa vertaisarviointia soveltavan avoimen julkaisukanavan kaikille EU-hankkeisiin pohjautuville julkaisuille kaikilla tieteenaloilla.

Mikä on uuden julkaisualustan tarkoitus?  

EU:n komissio alkaa tarjota uutta korkealaatuista ja luotettavaa julkaisukanavaa vaihtoehdoksi avoimeen julkaisemiseen. Tällä foorumilla tutkijat voivat julkaista nopeasti ja ilman kuluja samalla täyttäen Horisontti 2020 -hankkeiden velvoitteen avoimeen julkaisemiseen.

Julkaisualusta yhdistää nopean pre-print-julkaisemisen edut avoimen vertaisarvioinnin hyötyihin samalla säilyttäen kaikki olennaiset julkaisemiseen liittyvät palvelut kuten julkaisun rekisteröinnin, sertifioinnin, jakelun ja levityksen sekä säilytyksen soveltamista ja uudelleenkäyttöä varten.

Mistä on kyse?  

Horisontti 2020 -ohjelman visiona on jouduttaa innovaatioita ja talouskasvua koko EU:n alueella edistäen globaalia hyvinvointia. Tarjoamalla tutkijoille mahdollisuuden julkaista tutkimustuloksensa avoimesti eri muodoissa, tavanomaisista tutkimusartikkeleista datajulkaisuihin, varmistetaan pääsy tutkittuun tietoon ja tuetaan Euroopan kilpailukykyä. Open Research Europe -palvelu on integroitu Zenodon tutkimusdatajulkaisujen kanssa.

Milloin palvelu avautuu?

Julkaisualusta on jo valmis ottamaan vastaan julkaisuja, ja lanseeraus on alkuvuodesta 2021. Sivujen kautta voit myös kirjautua ja tehdä tunnukset, joilla pääset käyttämään julkaisualustaa. Kirjautuminen on avoin kaikille tutkijoille.

Lisätiedot: Pauli Assinen (pauli.assinen@helsinki.fi)