Mitä meidän tulisi tietää zoonooseista ja niitä levittävistä lajeista?

Avoimella otteella –podcastin yhdeksäs jakso käsittelee zoonooseja, eli eläinten ja ihmisten välillä tarttuvia tauteja, ja niitä levittävien vektorilajien levinneisyyttä. Lisää lukemista aiheesta löydät kirjaston teemakokoelmasta.

Zoonoosit ovat eläinten ja ihmisten välillä tarttuvia tauteja, joita aiheuttavat mm. erilaiset bakteerit ja virukset. Osa zoonooseista tarttuu eläimistä ihmiseen niin sanottujen välittäjä- eli vektorilajien välityksellä. 

Ilmastonmuutoksella on merkittävä vaikutus zoonoottisten taudinaihettajien leviämiseen ja sitä kautta globaaliin terveyteen. Kirjaston teemakokoelmaan on valittu lukemista erilaisista zoonooseista ja niitä levittävistä lajeista, sekä ilmaston lämpenemisen vaikutuksista näiden lajien levinneisyyteen. 

Kirjaston teemakokoelma syventyy aiheeseen

Teemakokoelmat ovat kirjaston asiantuntijoiden kuratoimia kokonaisuuksia, joista löytyy kirjaston hankkimia kirjoja, lehtiä ja muita tiedonlähteitä koottuna erilaisten ajankohtaisten teemojen ympärille.

Teemakokoelmat löydät helposti Helkan ylävalikosta, tervetuloa tutustumaan!

Olisiko juuri sinulla idea tai toive Teemakokoelman aiheeksi? Voit laittaa meille ehdotuksia osoitteeseen hulib-comms@helsinki.fi.

Puutiainen on Suomen vaarallisimpia lajeja

Tutkijatohtori Ruut Uusitalo on tutkinut väitöskirjassaan vektorilajien maantieteellistä levinneisyyttä. Avoimella otteella -podcastin yhdeksännessä jaksossa Uusitalo kertoo, miten puutiaiset ovat yleistymässä ja miksi se on yksi Suomen vaarallisimmista lajeista.