Lomalukemista joulun ja vuodenvaihteen ajalle

Katso kirjaston lukuvinkit elokuvatutkimuksesta luontoaiheisiin!

Joulu ja uusivuosi lähestyvät. Tämän poikkeuksellisen vuoden päätteeksi lienee paikallaan rauhoittua hetkeksi, vaikka sitten hyvän kirjan tai lehden parissa. Kirjaston kokoelmista löytyy mielenkiintoista luettavaa myös vuodenvaihteen juhlapyhien ajaksi.

Kirjastossa syksyllä 2020 harjoittelussa ollut yleisen kirjallisuustieteen opiskelija Eemeli Anttila on koonnut omia lukusuosituksiaan vuoden lopun piristykseksi. 

The Marketization of Religion (linkki teokseen Helkassa)

Näin joulun alla muovisen rihkaman ja kertakäyttötavaran määrä hirvittää heikompaa. Tässä teologian alan artikkelikokoelmassa käsitellään uskonnon kaupallistumista. Miten globaali kapitalismi vaikuttaa uskontoihin? Miten pyhä käy kaupaksi? 

Lähikuva (linkki lehteen Helkassa) 

Screen (linkki lehteen Helkassa) 

Mikä olisikaan sen parempaa lomapuuhaa kuin elokuvien katselu? Näistä elokuvatutkimuksen alan huippujulkaisuista löytyy takuulla artikkeleita, joiden avulla kukin voi halutessaan syventää omaa elokuvatietämystään. 

Poetry and Animals: Blurring the Boundaries with the Human (linkki teokseen Helkassa) 

“Veli päästäinen, se on onnellinen / joka ruohossa kulkea saa”, runoilee Helvi Juvonen kokoelmassaan Kuningas Kultatakki (1950). Mikä eläimissä vetää runoilijoita puoleensa? Miten ihmisen ja eläimen välinen raja asettuu runoudessa? Näihin kysymyksiin vastaa tämä kirjallisuustieteen alaan kuuluva kirja. 

Permanent Weekend: Nature, Leisure, and Rural Gentrification (linkki teokseen Helkassa)

Miltä kuulostaisi ikuinen viikonloppu maaseudun rauhassa? Suomessakin on koronakriisin myötä siellä täällä povattu uutta Nurmijärvi-ilmiötä. Tämä teos käsittelee kriittisesti maaseudun keskiluokkaistumista Kanadan Ontariossa. Mitä tapahtuu, kun turismi ja muut palvelualat korvaavat perinteiset maaseudun elinkeinot?

BioOne (linkki tietokantaan)

Luonto ei lepää joulunakaan. Tämän takia ympäristö kiinnostaa meitä ympäri vuoden. Tästä tietokannasta löytyy vertaisarvioituja tiedelehtiä esimerkiksi ympäristötieteiden ja biologian alalta.