Kirjahankkijaa ilahduttaa kirjojen koko kirjo

Juhlavuoden sarjassa kirjastossa työskentelevät asiantuntijat kertovat jokapäiväisestä työstään. Ensimmäisenä tavataan kirjahankkija Ilona, joka työssään siivittää koko yliopistoyhteisöä tiedon voimalla.

Olen Ilona Kataja ja työskentelen tietopalvelusihteerinä Helsingin yliopiston kirjaston hankintatiimissä. Aloitin työn Helsingin yliopistossa pari vuotta sitten, kesken koronapandemian, joten perehdyin nykyisiin hommiini aluksi lähinnä zoomissa. 
 
Kirjastoissa olen ollut töissä kuitenkin jo vuosikymmenen, ensin ammattikorkeakoulukirjastossa, sitten yleisissä kirjastoissa Nurmijärvellä ja Vihdissä. Opiskelin aluksi matkailualaa, mutta se ei tuntunut omalta, joten vaihdoin ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen kirjasto- ja tietopalvelualan opintoihin. Muutaman työvuoden jälkeen jatkoin opintojani Tromssassa Norjassa UiT Norges arktiske universitetissa, josta valmistuin maisteriksi.  

Työssäni minulla on kaksi toisistaan riippumatonta vastuualuetta: Hankin yliopistolaisten hankintaehdotusten pohjalta sekä painettuja että e-kirjoja kirjastoon ja toisaalta selvitän APC-maksuja perivien lehtien julkaisumaksuja tutkijoille kirjaston julkaisumaksutiimissä. Lisäksi työskentelen päivän viikossa kirjaston asiakaspalvelussa, sekä Kaisa-talon palvelutiskillä että asiakaspalvelun taustatiimissä, esimerkiksi kirjaston chatissa.

Hintavertailua ja lisenssien syynäystä

Hankintatiimissä selvitämme minkälaisia lisenssejä e-kirjoista kirjastoille on tarjolla ja minkä hintaisia ne ovat. Hintaa verrataan painetun kirjan hintaan eri välittäjillä ja siihen kuinka nopea kirjan toimitusaika on. Pyrimme hankkimaan kirjan kirjastoon elektronisena, jos se on mahdollista. Jos e-kirjan lisenssissä käyttäjämäärä on rajattu ja lisenssi on jotenkin suhteettoman kallis verrattuna siihen painettuun kirjaan, tai jos painettu kirja sen sisällön, esimerkiksi monipuolisen kuvamateriaalin vuoksi voisi toimia paremmin, voimme tilata sen. Myös hankintaehdotuksen tekijän toivetta formaatista kuunnellaan, vaikka kirjastolla onkin viimeinen sana.  

Hankimme vain yliopiston tutkimuksen ja koulutusohjelmien kannalta olennaista kirjallisuutta. Usein saatetaan tehdä hankintaehdotuksia vaikka gradua varten yksittäisistä kirjoista, jotka kuitenkin löytyvät pääkaupunkiseudun muista kirjastoista. Silloin vinkkaamme asiakkaalle, mistä hän voi haluamansa kirjan löytää. Yhdeksänhenkisessä hankintatiimissä meitä on kirjahankkijoiden lisäksi myös lehtitilauksiin ja tietokantojen hankintaan erikoistuneita asiantuntijoita.

Tilausmaksuista julkaisumaksuihin

Julkaisumaksutiimissä selvitämme julkaisumaksullisissa lehdissä julkaisevien tutkijoiden puolesta APC-maksuja (article processing charge eli publication fee) ja tarjoamme tukea julkaisemiseen. Jos tutkijalla ei ole projektissaan tai muuten varattu rahaa julkaisumaksuun, selvitämme kirjastossa onko tutkijan julkaisu sellainen, että kirjasto voi maksaa julkaisumaksun. Kirjastot ovat lisäksi neuvotelleet monien kustantajien kanssa sopimuksia, joihin sisältyy joko kokonaan maksuton julkaiseminen tai huojennuksia julkaisumaksuista Helsingin yliopiston tutkijoille.  

Työhön liittyy myös paljon seurantaa siitä kuinka paljon eri tiedekunnissa ja eri kustantajien lehdissä julkaistaan. Aika paljon exceliä päivittäin pyöritetään.  

Tavoite on siirtyä tiedejulkaisemisessa tilausmaksullisista lehdistä avoimesti saatavilla oleviin julkaisuihin, joiden sisältöjä voi lukea kuka tahansa missä päin maailmaa tahansa riippumatta siitä onko hänellä tai hänen organisaatiollaan varaa julkaisun tilausmaksuun. Monissa avoimesti saatavilla olevissa lehdissä ansaintamalli perustuu näihin kirjoittajilta perittäviin julkaisumaksuihin. 

Nuorena luin paljon ja minulle jäi – kuten varmasti monilla alalla toimivilla – miellyttävä kuva kirjastosta ja kirjastoautoista. Mukavinta itse työssä on nykyään varmaankin sen monipuolisuus. Kun hankkii kirjoja kaikille Helsingin yliopiston tieteenaloille, pääsee näkemään miltä kaikilta aloilta ja minkälaisista aiheista nykyään julkaistaankaan. Kirjalähetyksiä purkaessa on mukava kytätä, että ai tällaistakin on.  
 
Kun näkee viikoittain sen koko kirjojen kirjon, siinä oppii itsekin koko ajan valtavasti.  

Kirjasto apunasi #tiedonvoimalla

Sarjassa kirjaston asiantuntijat kertovat työstään #tiedonvoimalla.yliopistoyhteisössä. Tutustu sarjan muihin osiin