Ilmoittaudu toisen periodin tiedonhankinnan kursseille

Kaipaatko vinkkejä seminaarityön tai gradun tiedonlähteiden etsimiseen? Haluaisitko tutustua Zotero-viitteidenhallintaohjelmaan? Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa tiedonhankinnan koulutuksia ja tukea.

Tutkielman tekijän tiedonhankinta 

Kaikille avoimella MOOC-verkkokurssilla opiskelet itsenäisesti ja joustavasti omaan tahtiisi silloin ja siellä kuin sinulle parhaiten sopii.   

Kurssi on suunniteltu erityisesti opinnäytetyötä tai muuta kirjoitustehtävää aloittavalle opiskelijalle. Kurssi on avoinna lukuvuoden loppuun asti.    

Lisätietoja kurssin esittelysivulla.   

Tiedonhankinta-webinaari 

Tiedonhankinta-webinaarissa harjoittelet tiedonhakua kansainvälisissä tietokannoissa, hakusanojen muodostamista sekä aineistojen luotettavuuden arvioimista.  

Webinaari sopii erityisesti opinnäytetyötä tai muuta kirjoitustehtävää aloittavalle opiskelijalle.   

Valitse itseäsi kiinnostava painopiste:  

Zotero ja muut viitteidenhallintaohjelmat

Kirjasto kouluttaa Zotero-viitteidenhallintaohjelman käyttöä. Refworks-koulutuksia ei enää järjestetä, koska RefWorksin käyt­tö päät­tyy Helsingin yliopistossa vuoden 2021 lopussa.   

Zotero-kurssilla opit, miten Zoteroon tuodaan viitteitä tietokannoista, miten viitteitä järjestetään ja muokataan sekä miten ohjelmalla luodaan lähdeluettelo. Kurssi on suunnattu Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä HUS:n henkilökunnalle.  

Jos haluat siirtää viitteet RefWorksistä toiseen ohjelmaan, löydät kirjaston viitteidenhallinnan oppaasta ohjeet viitteiden siirtämiseen. Siirrä viitteet talteen vuoden loppuun mennessä, jos haluat edelleen päästä niihin käsiksi. Voit opiskella Zotero-kurssilla viitteiden siirtoa Zoteroon.

Lisätietoja RefWorksin tilauksen päättymisestä ja viitteidenhallintaohjelmista aiemmassa tiedotteessa.   

Kirjasto järjestää toisessa periodissa myös englanninkielisen verkkotilaisuuden viitteidenhallintaohjelmista. Tilaisuus on suunnattu Helsingin yliopiston opiskelijoille, mutta myös muut kiinnostuneet voivat osallistua. 

  • Reference management. How to choose a reference management tool? To 4.11. klo 11–12. Ei ennakkoilmoittautumista. Zoom-linkki. Passcode: 857065. 

Tilaisuus on englanniksi. Voit kysyä myös suomeksi tai ruotsiksi. Lue lisää opiskelijoille suunnatuista tapahtumista Ohjauskulman sivulta.   

Tiedonhankinnan erikoiskurssit 

Voit syventää taitojasi osallistumalla tiedonhankinnan erikoiskurssille, joita on tarjolla esimerkiksi systemaattisesta tiedonhausta tai tekoälypohjaisesta Iris.ai-työkalusta.   

Miten ilmoittaudun kursseille? 

Ilmoittautuminen kirjaston kursseille ja webinaareihin tapahtuu pääasiassa e-lomakkeella. Ajankohdat näet e-lomakkeen pudotusvalikosta kohdasta Ilmoittautuminen / Anmälning / Registration.  

Muutokset kurssien aikatauluihin ovat mahdollisia. Ilmoittautuminen kursseille päättyy yleensä kaksi päivää ennen kurssin alkua. Kurssit, joille ilmoittautuminen on päättynyt tai jotka ovat täynnä, eivät näy e-lomakkeen kurssivalikossa. 

Huom! Iris.ai -webinaariin on oma erillinen ilmoittautumislinkki.

MOOC-verkkokurssille on lukukauden aikana jatkuva ilmoittautuminen, ja ilmoittaudut suoraan kurssialueella. 

Mistä löydän kurssit?    

Helsingin yliopiston kirjasto järjestää säännöllisesti tiedonhankinnan ja viitteidenhallinnan kursseja. Valtaosa kursseista on suomeksi, mutta osa ruotsiksi tai englanniksi.  

Kaikki kurssit ovat maksuttomia Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Lue lisää tarjolla olevista kirjaston kursseista.

Tiedonhankinnan etäohjaus  

Oletko käynyt jo kirjaston kursseilla, mutta kaipaat lisää apua tiedonhakuun? Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet voivat varata ajan myös tiedonhankinnan etäohjaukseen. Tutustu tarkemmin ajanvarauksen ohjeisiin

Ota yhteyttä    

Kysyttävää tiedonhankinnan kursseista? Ota kirjastoon yhteyttä verkkolomakkeella