Ilmoittaudu tiedonhankinnan syksyn kursseille

Mitä uuden opiskelijan kannattaa tietää Helkasta? Kaipaatko vinkkejä tutkielman tiedonlähteiden etsimiseen? Kiinnostaako Zotero-viitteidenhallintaohjelma? Tutustu Helsingin yliopiston kirjaston syyslukukauden 2021 kurssitarjontaan!

Kaikki kurssit ovat maksuttomia Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Tutkielman tekijän tiedonhankinta 

Kaikille avoimella MOOC-verkkokurssilla opiskelet itsenäisesti ja joustavasti omaan tahtiisi silloin ja siellä kuin sinulle parhaiten sopii. Kurssi on suunniteltu erityisesti opinnäytetyötä tai muuta kirjoitustehtävää aloittavalle opiskelijalle.  

Kurssialue avautuu 1.9.2021 klo 9, ja kurssi on avoinna lukuvuoden loppuun asti.  

Lisätietoja kurssin esittelysivulla.

Helka-webinaari  

Helka-webinaari tutustuttaa sinut Helkan perustoimintoihin: aiheena esimerkiksi Helkaan kirjautuminen, kirjojen lainaaminen ja varaus, e-kirjojen käyttö sekä lainojen uusiminen. Webinaari sopii erityisesti uusille opiskelijoille ja kirjaston asiakkaille.  

Tiedonhankinta-webinaari 

Tiedonhankinta-webinaarissa harjoittelet tiedonhakua kansainvälisissä tietokannoissa, hakusanojen muodostamista sekä aineistojen luotettavuuden arvioimista. Valitse itseäsi kiinnostava painopiste: humanistiset, yhteiskunta- ja kasvatustieteet tai bio- ja luonnontieteet. Webinaari sopii erityisesti opinäytetyötä tai muuta kirjoitustehtävää aloittavalle opiskelijalle.  

Viitteidenhallinta: Zotero  

Kirjasto kouluttaa syksyllä 2021 Zotero-viitteidenhallintaohjelman käyttöä. Refworks-koulutuksia ei enää järjestetä, koska RefWorksin käyt­tö päät­tyy Helsingin yliopistossa vuoden 2021 lopussa.

Zotero-kurssilla opit, miten Zoteroon tuodaan viitteitä tietokannoista, miten viitteitä järjestetään ja muokataan sekä miten ohjelmalla luodaan lähdeluettelo. Kurssi on suunnattu Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä HUS:n henkilökunnalle.

Jos haluat siirtää viitteet RefWorksistä toiseen ohjelmaan, löydät kirjaston viitteidenhallinnan oppaasta ohjeet viitteiden siirtämiseen. Siirrä viitteet talteen vuoden loppuun mennessä, jos haluat edelleen päästä niihin käsiksi. Voit opiskella Zotero-kurssilla viitteiden siirtoa Zoteroon.  

Lisätietoja RefWorksin tilauksen päättymisestä ja viitteidenhallintaohjelmista aiemmassa tiedotteessa.

Tiedonhankinnan erikoiskurssit  

Voit syventää taitojasi osallistumalla tiedonhankinnan erikoiskurssille, joita on tarjolla esimerkiksi systemaattisesta tiedonhausta tai tekoälypohjaisesta Iris.ai-työkalusta.  

Miten ilmoittaudun? 

Syksyn kursseille ja webinaareihin on Ilmoittautuminen pääasiassa e-lomakkeella. Ajankohdat näet e-lomakkeen pudotusvalikosta kohdasta ilmoittautuminen. Muutokset ajankohtiin ovat mahdollisia.

Ilmoittautuminen kursseille päättyy yleensä kaksi päivää ennen kurssin alkua. Kurssit, joille ilmoittautuminen on päättynyt tai jotka ovat täynnä, eivät näy e-lomakkeen kurssivalikossa. 

Huom! Iris.ai -webinaariin on oma erillinen ilmoittautumislinkki.  

MOOC-verkkokurssille on lukukauden aikana jatkuva ilmoittautuminen, ja ilmoittaudut suoraan kurssialueella.  

Tiedonhankinnan ohjaus  

Oletko käynyt jo kirjaston kursseilla, mutta kaipaat lisää apua tiedonhakuun? Helsingin yliopiston opiskelijana voit varata ajan myös tiedonhankinnan etäohjaukseen.  

Lisätietoja 

Helsingin yliopiston kirjasto järjestää säännöllisesti tiedonhankinnan ja viitteidenhallinnan kursseja. Valtaosa kursseista on suomeksi, mutta osa ruotsiksi tai englanniksi. Lue lisää kirjaston syyslukukauden 2021 kurssitarjonnasta