Avoimella otteella varhaiskasvastuksesta, poliittisesta huumorista ja vaarallisista vektorilajeista – podcast jatkuu

Avoimella otteella on Helsingin yliopiston kirjaston podcast, jossa avoimia julkaisukanavia hyödyntävät yliopistolaiset kertovat oman opetus- tai tutkimustyönsä näkökulmasta mikä avoimemmassa tieteessä on olennaista. Podcast jatkaa nyt toiselle kaudelleen.

Uuden kauden ensimmäinen jakso julkaistaan suoratoistopalveluissa tiistaina 7.2.2023. Jaksot julkaistaan kahden viikon välein tiistaisin ja ne tulevat saataville Anchoriin ja Spotifyhin. Podcastin kuuntelu Anchor-palvelussa ei edellytä käyttäjätiliä tai kirjautumista palveluun. 



Podcastin toisella tuotantokaudella on kuusi jaksoa, joissa tavataan kuusi entistä ja nykyistä yliopistolaista. Jaksojen vieraat esitellään aina jakson julkaisupäivinä podcastin kotisivulla.

 

Leikkiä ja algoritmista ajattelua

Toisen kauden aluksi tavataan yliopistonlehtori Jenni Vartiainen, joka on tutkinut tiedekasvatusta varhaiskasvatuksessa. Vartiainen on toinen Ohjelmoinnin ABC varhaiskasvatuksessa -opaskirjan kirjoittajista. Ohjelmoinnista on tulossa yksi yhteiskunnan perustaitoja – ellei lukutaidon korvaaja, niin sen täydentäjä. Avoimella otteella -podcastin 7. jaksossa yliopistonlehtori Vartiainen kertoo, kuinka leikki ja algoritminen ajattelu yhdistyvät varhaiskasvatuksessa, kun lapsille pyritään opettamaan näkymättömänä vaikuttavan ohjelmointitaidon perusteita. 

Kevään 2023 aikana podcastissa tavataan avoimesti tutkimuksiaan julkaisseita yliopistolaisia, joiden kanssa keskustellaan niin ruotsinsuomalaisuudesta, vaarallisista vektorilajeista, epäonnistuneen arjen historiasta kuin poliittisesta huumoristakin. Kauden viimein jakso ilmestyy huhtikuun puolen välin jälkeen.  

Hyvä tiede ei vanhene, se kypsyy keskustelussa

Avoimella otteella -podcastissa keskustellaan tutkimuksesta tavalla, joka pyrkii olemaan antoisa yhtä lailla tutkimusaihetta ennestään tuntevalle sekä siihen ensikertaa tutustuvalle.

- Avoimella otteella -podcastissa ei yritetä reagoida kuluvan päivän puheenaiheisiin, sanoo podcastia toimittava Aleksi Peura.

- Haluamme syventyä älyä kutkuttaviin tutkimusaiheisiin. Hyvä tiede ei heti vanhene maailman tapahtumien myötä. 

- Podcastin tekeminen on minulle sopivalla tavalla nörttiä touhua: Podcastissa saa innostua aiheista, joiden merkityksen oppii äkkiä näkemään ympärillään. Esimerkiksi merenpohjan kaivostoimitaa käsitelleen podcast-jakson jälkeen aihe tuntuu tulevan vastaan jatkuvasti mediassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.  

- Hyvä podcast onkin kuin antoisa keskustelu, jossa vieraalla on tilaa tuoda asiantuntemustaan esiin itselleen luontevimmalla tavalla, summaa Peura.

Avoimella otteella -podcastia toimittaa