Helda Open Books on Helsingin yliopiston kirjaston tarjoama avoin julkaisualustapalvelu, joka julkaisee sekä uusia että vanhoja – esimerkiksi loppuunmyytyjä – kirjoja sähköisesti ja avoimesti kaikkien saataville. Palvelu on maksuton Helsingin yliopiston tutkijoille, opettajille, opiskelijoille ja henkilökunnalle.
Julkaistavaksi voi tarjota monentyyppisiä tutkimukseen tai opetukseen liittyviä kirjoja, kuten kurssikirjoja, tieteenalojen klassikoita, juhlakirjoja sekä monografioita ja kokoelmateoksia eri aloilta.
Jos mielessäsi on kirja, jonka haluat julkaista yliopiston oman julkaisupalvelun kautta, ota yhteyttä Helda Open Booksiin: heldaopenbooks@helsinki.fi
Helda Open Books on Helsingin yliopiston kirjaston tarjoama avoimien kirjojen julkaisualustapalvelu, joka on maksuton Helsingin yliopiston tutkijoille, opettajille, opiskelijoille ja henkilökunnalle.
Helda Open Books toimii osana Helsingin yliopiston avointa Helda-julkaisuarkistoa, jossa se on yksi Heldan kokoelmista. Helda Open Books -kokoelmassa nostetaan esille laadukas valikoima Helsingin yliopiston tutkijoiden ja opettajien avoimia monografioita ja kokoomateoksia.
Helda Open Books on Helsingin yliopiston kirjaston tarjoama julkaisualustapalvelu, joka ei sisällä vertaisarviointipalvelua tai ammatillista taittoa ja editointia. Helda Open Books -kokoelman kirjat käyvät läpi toimituksellisen arvioinnin ja tekijä vastaa teoksen taitosta. Julkaisemisesta tehdään kirjallinen sopimus tekijän ja kirjaston kesken.
Helda Open Booksissa kirjat julkaistaan avoimella Creative Commons -lisenssillä ja ne saavat yksilöivän DOI-tunnisteen, mikä parantaa niiden saatavuutta ja lisää verkkonäkyvyyttä. Kirjojen käyttöä edistetään myös monikanavaisella markkinoinnilla ja laadukkaalla metadatalla. HOB-kirjat löytyvät sekä hakukoneiden että Helka-kirjastokäyttöliittymän kautta.
Kirjaehdotusten käsittelyaika Helda Open Booksissa on tapauskohtaista muun muassa käytettävissä olevien henkilöstöresurssien vuoksi, mutta pyrimme julkaisemaan teokset kohtuullisessa ajassa.
Helda Open Books sisältää monenlaisia kirjoja, joille yhteistä on se, että ne ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden tai opettajien kirjoittamia tai toimittamia. Helda Open Booksissa voidaan julkaista uusia tai vanhoja kirjoja, esimerkiksi loppuunmyytyjä kirjoja.
Kokoelmaan voi tarjota julkaistavaksi:
Opetuksen tukeminen Helsingin yliopistossa on yksi Helda Open Booksin keskeisistä tavoitteista. Jos siis suunnittelet kurssikirjaa tai oppikirjaa, ole meihin yhteydessä! Helda Open Booksissa on julkaistu kymmeniä kursseilla käytettäviä teoksia.
Helsingin yliopiston Helda-julkaisuarkiston muissa kokoelmissa on mahdollista julkaista myös muuta kuin kirja-aineistoa, esimerkiksi julkaisusarjoja, raportteja, oppimateriaaleja ja väitöskirjoja.
Avoin julkaiseminen Helda Open Books -kokoelmassa kannattaa, sillä:
Helda Open Books tarjoaa:
Helsingin yliopiston kirjasto on kiinnostunut julkaisemaan teoksesi avoimena Helda Open Books -kokoelmassa mikäli seuraavat edellytykset täyttyvät:
Helda Open Booksissa julkaistaan sekä vertaisarvioituja että vertaisarvioimattomia teoksia. Vertaisarvioitujen teosten kuvailutietoihin lisätään merkintä vertaisarvioinnista, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät (ks. myös TSV:n ohjeet vertaisarvioinnista):
Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta edellyttää saavutettavuutta yliopistojen tuottamilta verkkosisällöiltä ja -palveluilta. Saavutettavuus tarkoittaa, että kuka tahansa voi käyttää verkkopalveluja ja niissä olevia sisältöjä helposti. Kirjasto huomioi saavutettavuusvaatimukset hankkiessaan e-kirjoja ym. digitaalisia aineistoja.
Myös Helda Open Books -palvelussa otetaan saavutettavuus huomioon niin julkaisualustan toiminnassa, kirjatiedostossa kuin kuvailutiedoissakin. HOB-kirjojen tekijöiden odotetaan huomioivan saavutettavuusvaatimukset.
Saavutettavuuden toteuttaminen kirjatiedostoissa on suhteellisen yksinkertaista, jos se huomioidaan hyvissä ajoin käsikirjoitusta tehdessä. Suurin osa HOB-kirjoista on PDF-muotoisia. Saavutettava PDF-tiedosto tehdään yleensä muuntamalla alkuperäinen tekstinkäsittelyohjelmalla (esim. Word) saavutettavaksi tehty tiedosto PDF-muotoon. Saavutettavasti.fi-sivustolla on tietoa tiedostojen saavutettavuusvaatimuksista sekä ohjeita saavutettavien Word- ja PDF-tiedostojen tekemiseksi. EPUB-muotoisille kirjoille on oma ohjeistuksensa.
Tekijänoikeuslainsäädännön mukaan julkaisemiseen on pyydettävä lupa jokaiselta kirjoittajalta sekä kaikilta muilta julkaisun tekijänoikeuden omistajilta, kuten taittajalta, kannen tekijältä, valokuvaajalta, kuvittajalta tai kääntäjältä. Koska julkaisun kirjoittajana tai toimittajana teillä on parhaat kontaktit kirjan tekijöihin, pyydämme, että kysytte luvat avoimeen julkaisemiseen Creative Commons -lisenssillä. Jos olette toimitetun teoksen kohdalla sopineet, että teoksen toimittajat vastaavat julkaisemiseen liittyvistä asioista, toimittajien lupa riittää.
Seuraavaa mallipohjaa voi soveltaen käyttää luvan pyytämiseen tekijöiltä Helda Open Books -julkaisemista varten. Teksti on luonnos, jonka on tarkoitus sopia mahdollisimman moneen tilanteeseen. Sitä voi siis vapaasti muokata tilanteeseen sopivaksi. CC BY -lisenssi on mallissa vain ehdotuksena – Helda Open Booksissa voi julkaista myös muilla CC-lisensseillä.
***
Pyyntö julkaisemiseen Helsingin yliopiston digitaalisessa julkaisuarkistossa
Olemme julkaisemassa verkkoversiota teoksesta X. Tietojemme mukaan olette teoksen X tekijänoikeudenhaltija, joten pyytäisimme teiltä lupaa seuraavan teoksen/artikkelin julkaisemiseen Helsingin yliopiston digitaalisessa julkaisuarkistossa (Helda) ja sen avoimessa Helda Open Books -kirjakokoelmassa.
Artikkelin/teoksen nimi:
Julkaisuaika:
Helda-julkaisuarkistoon tallennetaan kaikille avoimia kokotekstiaineistoja, kuten artikkeleita, sarjoja, monografioita ja oppimateriaaleja. Aineistojen pitkäaikaisesta säilytyksestä huolehtii Helsingin yliopiston kirjasto.
Myöntämällä luvan julkaisemiseen aineisto tallennetaan ja se on avoimesti kaikkien käytettävissä CC BY -lisenssillä (ks. lisenssiopas: https://libraryguides.helsinki.fi/oa/lisenssit). Lisenssi määrittelee julkaisun jatkokäytön ehdot ja lisää näkyvyyttä. Tekijänoikeus säilyy CC-lisensseissä alkuperäisellä tekijällä tai oikeudenhaltijalla.
Voitte hyväksyä julkaisupyynnön vastaamalla tähän sähköpostiin.
Lisätietoja saatte minulta (yhteystiedot alla) tai Helda Open Booksin palveluosoitteesta heldaopenbooks@helsinki.fi.
Tässä kerrotaan lyhyesti mitä kaikkea HOB-käsikirjoitusta suunnittelevan on hyvä ottaa huomioon kirjoitus- ja julkaisuprosessin aikana. Lisätietoja ja apua julkaisuprosessiin saa osoitteesta heldaopenbooks@helsinki.fi.
Esimerkkinä on painettu kirja Biologia eläväksi (2005), joka on julkaistu e-kirjana Helda Open Books -kokoelmassa ilman kirjaan tehtyjä muutoksia.
APA
Eloranta, V., Jeronen, E., & Palmberg, I. (Eds.). (2005). Biologia eläväksi. Biologian didaktiikka. PS-kustannus. https://doi.org/10.31885/9789515150646
MLA
Eloranta, V., et al., editors. Biologia Eläväksi. Biologian Didaktiikka. Jyväskylä: PS-kustannus., 2005. Helda Open Books, https://doi.org/10.31885/9789515150646.
Harvard
Eloranta, V., Jeronen, E. and Palmberg, I. (eds.). (2005) Biologia eläväksi. Biologian didaktiikka. [ebook] Jyväskylä: PS-kustannus. Available at: <https://di.org/10.31885/9789515150646>.