Helsingin yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa Heldassa julkaistaan tutkijoiden artikkeleita, väitöskirjoja ja tutkielmia, monografioita, yksiköiden julkaisusarjoja sekä muuta yliopistossa tuotettua aineistoa.
Helsingin yliopisto on sitoutunut tieteen avoimuuteen, ja kirjaston ylläpitämä Helda-julkaisuarkisto on keskeinen palvelu tämän toteuttamisessa. Heldan tarkoituksena on lisätä yliopiston julkaisujen näkyvyyttä, käyttöä ja vaikuttavuutta. Helda tarjoaa julkaisuille myös vakaan säilytyspaikan.
Helsingin yliopistossa väitöskirjat ja tutkielmat julkaistaan pääsääntöisesti avoimesti Heldassa. Kaikkiin kirjaston kokoelmissa oleviin opinnäytteisiin on mahdollista tutustua kirjaston tiloissa.
Helsingin yliopiston tutkijoiden rinnakkaistallennetut julkaisut siirtyvät Tuhat-tutkimustietojärjestelmästä Heldaan avoimesti saataville.
Monografioista Helda Open Books -kokoelmaan nostetaan Helsingin yliopiston tutkijoiden kirjoittamia ja toimittamia korkeatasoisia kirjoja ja tieteenalojen klassikoita. Aiemmin esimerkiksi painettuna julkaistu teos on mahdollista julkaista uudelleen avoimena tekijänoikeuden haltijoiden luvalla.
Julkaisuarkisto Helda
Haluatko julkaista Heldassa? Tai onko sinulla kysymyksiä Heldaan liittyen? Ota yhteyttä kirjastoon:
openaccess@helsinki.fi.
Heldasta löydät Helsingin yliopiston tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden tuottamia aineistoja. Suurin osa on tekstiaineistoja, mutta Heldaan on tallennettu myös esitysgrafiikkaa sekä ääni-, kuva- ja videotiedostoja. Suuri osa Heldan pääkokoelmista kasvaa jatkuvasti tuoreen aineiston lisäysten myötä. Vuonna 2021 Heldan aineisto karttui n. 11 000 julkaisulla. Helda jakautuu sisällön tyypin mukaisiin pääkokoelmiin:
Heldassa on myös Helsingin yliopiston ulkopuolisten toimijoiden ylläpitämiä kokoelmia ja sisältöjä. Yhteistyökumppaneita ovat Ilmatieteen laitos, Hanken, Ruokavirasto (ent. Evira, ent. Elintarviketurvallisuusvirasto), Kela (Kansaneläkelaitos), Maanmittauslaitos, Syke (Suomen Ympäristökeskus) ja Työväenperinne ry (kirjasto). Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa ulkopuolisille asiakkaille julkaisuarkistopalveluita, mutta ei vastaa kokoelmien sisällöistä.
Heldan aineistot ovat löydettävissä muun muassa Heldan oman käyttöliittymän avulla, kirjaston Helka-palvelusta sekä hakukoneiden avulla. Lisäksi Heldan aineistoa on haravoitu julkaisuarkistojen sisältöjä kokoaviin palveluihin (mm. OpenAIRE, Core, Base).
Tuhat-järjestelmään tallennetut tutkimusjulkaisut siirtyvät Heldan Artikkelit-kokoelmaan. Suuri osa Heldassa julkaistavien artikkeleiden tallennuksesta Tuhat-järjestelmään tehdään kirjastossa (ks. rinnakkaistallennuspalvelu). Jos tutkimusartikkelia ei ole vielä julkaistu Heldassa, voit lähettää artikkelin kirjaston palveluosoitteeseen openaccess@helsinki.fi. Voit myös itse tallentaa oman julkaisusi Tuhatiin ja Heldaan. Ohje tallennukseen on saatavilla kirjaston open access -oppaassa.
Kirjasto tallentaa yliopiston digitaaliset väitöskirjat Heldaan. Pääsääntöisesti julkaistavat väitöskirjatiedostot saadaan Heldassa julkaistavaksi Unigrafiasta. Tutustu digitaalisten väitöskirjojen julkaisemista käsittelevään ohjeeseen kirjaston sivulla. Tutustu digitaalisten väitöskirjojen julkaisemista käsittelevään ohjeeseen palvelun ohjesivustolla.
E-thesis-järjestelmässä arvioitujen ja hyväksyttyjen ylemmän korkeakoulututkinnon tutkielmien (maisterintutkielmat, lääketieteen syventävien opintojen tutkielmat ja eläinlääketieteen lisensiaatintutkielmat) kuvailutiedot siirtyvät automaattisesti Heldaan. Jos opiskelija antaa työlleen julkaisuluvan E-thesis-järjestelmässä, myös tutkielmatiedosto siirtyy Heldaan. Lisätietoja löydät E-thesis-järjestelmän ohjesivustolta.
Heldassa julkaistaan yliopistolaisten monografioita ja sarjajulkaisuja. Helda Open Books (HOB) on avointen kirjojen näyteikkunakokoelma Heldassa: teokset saavat DOI-tunnisteen, joka lisää niiden kansainvälistä näkyvyyttä, ja teokset julkaistaan Creative Commons -lisenssillä, joka täsmentää niiden käyttöehtoja. HOB-oppaassa on kuvattu tarkemmin, mitä palveluun kuuluu ja mitä kokoelmassa julkaistaan (ks. myös blogiartikkelisarja, joka esittelee Heldan ja Helda Open Booksin julkaisutyyppejä). Jos haluat julkaista monografian, sarjajulkaisun tai tutkimuksen loppuraportin Heldassa, ota yhteyttä palveluosoitteeseen heldaopenbooks@helsinki.fi.
Yliopiston julkaisusarjoille on perustettu julkaisusarjakohtaisia kokoelmia Heldaan. Jos haluat julkaista sarjajulkaisun Heldassa jo olevassa kokoelmassa tai jos julkaisusarja voisi tarvita oman kokoelmansa Heldassa, ota yhteyttä helda-admin@helsinki.fi-palveluosoitteeseen.
Suositeltava julkaisualusta useimmille oppimateriaaleille on valtakunnallinen Avointen oppimateriaalien kirjasto. Jos haluat tiedustella oppimateriaalin tai oppikirjojen julkaisemisesta Heldassa, ota yhteyttä helda-admin@helsinki.fi-palveluosoitteeseen.
Heldassa ei tällä hetkellä ole aktiivista palvelua tutkimusaineistojen julkaisemiseksi. Tutkimusaineistojen säilyttämiseen, avaamiseen ja julkaisemiseen liittyviä neuvoja voi kysyä yliopiston datatuen palveluosoitteesta (datasupport@helsinki.fi). Heldaan aiemmin tallennettuja aineistoja koskevia kysymyksiä voi lähettää Heldan palveluosoitteeseen (helda-admin@helsinki.fi).
Heldaa hyödyntävät asiakasorganisaatiot huolehtivat itse aineston tallentamisesta Heldaan. Tallennusoikeuksia koskevat kysymykset kannattaa lähettää Heldan palveluosoitteeseen helda-admin@helsinki.fi.