Julkaisuarkisto Helda
Heldasta, yliopiston digitaalisesta julkaisuarkistosta, löydät kaikki Helsingin yliopiston avoimet julkaisut.

Heldassa julkaistaan tutkijoiden artikkeleita, yksiköiden julkaisusarjoja, opinnäytteitä ja oppimateriaaleja sekä yliopiston tuottamia tutkimusaineistoja. Heldassa voi julkaista avoimesti myös monografioita.

Monografioista Helda Open Books -kokoelmaan nostetaan Helsingin yliopiston tutkijoiden kirjoittamia ja toimittamia korkeatasoisia monografioita ja tieteenalojen klassikoita, jotka saavat myös kansainvälisen DOI-tunnisteen. Aiemmin esimekiksi painettuna julkaistu teos on mahdollista myös julkaista uudelleen avoimena kaikkien tekijänoikeuden haltijoiden luvalla.

Helsingin yliopiston tutkijoiden julkaisut siirtyvät tutkimustietojärjestelmästä Heldaan avoimesti saataville kustantajan mahdollisesti asettaman embargoajan eli julkaisukarenssin jälkeen.

Helsingin yliopistossa opinnäytteet julkaistaan avoimesti. Avoimesti verkkoon saataville tulevat ne opinnäytteet, joille tekijät ovat antaneet verkkojulkaisuluvan. Muihin opinnäytteisiin on mahdollista tutustua kirjaston tiloissa.

Yliopiston julkaisuarkistossa:

  • Julkaisujen pitkäaikainen säilytys ja käyttö ovat turvattuina.
  • Julkaisut saavat pysyvän verkko-osoitteen, johon voi myös viitata.
  • Tallennettuja julkaisuja haravoidaan kansainvälisiin digiarkistoihin ja portaaleihin.
  • Plan-S -periaatteet täyttyvät.

Kun haluat julkaista Heldassa avoimesti oppimateriaaleja, monografioita tai sarjajulkaisuja, ole yhteydessä kirjastoon: openaccess@helsinki.fi.