Kaikkien kirjasto

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee asiakkaitaan yliopiston kaikilla neljällä kampuksella. Kirjastojen ovet ovat avoinna jokaiselle tiedonjanoiselle. Tästä näet kirjaston kaikille avoimet palvelut, eli sellaiset joihin ei tarvita Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta.
Tervetuloa yliopiston kirjaston asiakkaaksi

Voit lainata, uusia ja varata painettua aineistoa kaikissa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikoissa. Tähän tarvitset Helka-kirjastokortin. 

Helka-tietokannassa voit hakea sekä Helsingin yliopiston kirjaston, että muiden Helka-kirjastojen aineistoa. Näet Helkasta aineiston saatavuuden ja sijainnin eri kirjastoissa.

Kirjautumalla Helkaan saat käyttöösi kaikki itsepalvelutoiminnot. Voit varata kirjoja, uusia lainoja ja maksaa tarvittaessa myöhästymismaksuja asiakastiedoissasi Helkassa.

Helkaan kirjautuminen edellyttää, että annat kirjastolle sähköpostiosoitteesi.

Helka-kortti

Helka-korttia voit käyttää Helka-kirjastoissa, joita ovat Helsingin yliopiston kirjaston lisäksi Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto, Museoviraston kirjasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto, Työväenliikkeen kirjasto ja Tuglas-seuran Baltia-kirjasto. 

Helka-kortin voi saada 15 vuotta täyttänyt henkilö, jolla on voimassa oleva kuvallinen henkilötodistus ja katuosoite Suomessa.

Poikkeuksena ovat Helsingin yliopiston opiskelijat ja tutkijat (ml. vierailevat opiskelijat ja tutkijat), joilla on mahdollisuus saada kortti em. ehdoista riippumatta.

Kortti on henkilökohtainen ja sen haltijana sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Ilmoita kortin katoamisesta välittömästi johonkin Helka-kirjastoon. Kadonneen kortin tilalle annetusta kortista peritään maksu.

Jos tarvitset apua esimerkiksi liikuntaesteen vuoksi, voit pyytää kirjastokorttiisi merkinnän erityispalveluista.

Kuinka saan kirjastokortin?

Helka-kortti Opiskelu-palvelussa

Voit hankkia Helka-kortin digitaalisena Opiskelu-palvelussa. Helka-kortti on heti käyttövalmis etkä tarvitse lainkaan fyysistä kirjastokorttia.

 1. Kirjaudu Opiskelu-palveluun yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Kirjautumisen jälkeen näet Helka-kortti-kuvakkeen sivun oikeassa yläkulmassa. Mobiililaitteella Helka-kortti löytyy hampurilaisvalikosta oikeassa yläkulmassa.  
 2. Palvelu ohjaa sinut ensin aktivoimaan asiakastietosi Helka-tietokannassa. Aktivoinnin jälkeen voit hankkia Helka-kortin Opiskelu-palvelussa ohjeiden mukaisesti.
 3. Aseta PIN-koodi ja paina tallenna. Helka-korttisi on luotu ja se on heti valmis käyttöön.

Kirjojen varaaminen, lainojen uusiminen ja myöhästymismaksujen maksaminen onnistuvat kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa. Älä kuitenkaan päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja muut yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmään (Sisu).

Helka-kortti kirjaston asiakaspalvelupisteeltä

Kirjastokortin voi hankkia myös fyysisenä. Kortti noudetaan kirjaston asiakaspalvelupisteeltä.

 1. Aktivoi ensin asiakastietosi kirjautumalla Helka-tietokantaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi.
 2. Voit noutaa Helka-kortin kirjaston asiakaspalvelusta heti sen jälkeen, kun olet aktivoinut asiakastietosi. Kortin voi noutaa mistä tahansa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikasta asiakaspalvelun aukioloaikoina. Muista ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan noutaessasi Helka-korttia.
 3. Aseta PIN-koodi asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa. PIN-koodia tarvitset vain kirjaston lainausautomaateilla lainatessasi painettua aineistoa.

Kirjojen varaaminen, lainojen uusiminen ja myöhästymismaksujen maksaminen onnistuvat kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa.

Älä kuitenkaan päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja muut yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmään (Sisu).

Helka-kortti Opiskelu-palvelussa

Voit hankkia Helka-kortin digitaalisena Opiskelu-palvelussa. Helka-kortti on heti käyttövalmis etkä tarvitse lainkaan fyysistä kirjastokorttia.

 1. Kirjaudu Opiskelu-palveluun yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Kirjautumisen jälkeen näet Helka-kortti-kuvakkeen sivun oikeassa yläkulmassa. Mobiililaitteella Helka-kortti löytyy hampurilaisvalikosta oikeassa yläkulmassa.  
 2. Palvelu ohjaa sinut ensin aktivoimaan asiakastietosi Helka-tietokannassa. Aktivoinnin jälkeen voit hankkia Helka-kortin Opiskelu-palvelussa ohjeiden mukaisesti.
 3. Aseta PIN-koodi ja paina tallenna. Helka-korttisi on luotu ja se on heti valmis käyttöön.

Kirjojen varaaminen, lainojen uusiminen ja myöhästymismaksujen maksaminen onnistuvat kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa. Älä kuitenkaan päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja muut yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmään.

Helka-kortti kirjaston asiakaspalvelupisteeltä

Kirjastokortin voi hankkia myös fyysisenä. Kortti noudetaan kirjaston asiakaspalvelupisteeltä.

 1. Aktivoi ensin asiakastietosi kirjautumalla Helka-tietokantaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi.
 2. Nouda Helka-kortti kirjaston asiakaspalvelusta sen jälkeen, kun olet aktivoinut asiakastietosi. Voit noutaa korttisi mistä tahansa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikasta asiakaspalvelun aukioloaikoina. Muista ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan noutaessasi Helka-korttia.
 3. Aseta PIN-koodi asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa. PIN-koodia tarvitset vain kirjaston lainausautomaateilla lainatessasi painettua aineistoa.

Helka-kortin hankittuasi voit varata kirjoja ja uusia lainoja asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa.

Älä kuitenkaan päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja muut yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmään.

 1. Hae Helka-korttia verkkolomakkeella. Lomake pyytää ensin vain sähköpostiosoitteesi. Sen jälkeen pääset täyttämään kirjastokorttia varten tarvittavat tiedot sähköpostiisi tulevan linkin kautta.
 2. Voit noutaa Helka-kortin kirjaston asiakaspalvelusta heti, kun olet saanut Tervetuloa asiakkaaksi-sähköpostiviestin Helka-tietokannasta. Kortin voi noutaa mistä tahansa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikasta asiakaspalvelun aukioloaikoina. Muista ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan noutaessasi Helka-korttia.
 3. Aseta PIN-koodi asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa. PIN-koodia tarvitset vain kirjaston lainausautomaateilla lainatessasi painettua aineistoa. Helkaan kirjautuminen edellyttää, että olet antanut kirjastolle sähköpostiosoitteesi.
 4. Helka-kortin hankittuasi voit varata kirjoja, uusia lainoja, päivittää yhteystietosi ja maksaa tarvittaessa myöhästymismaksuja kirjautumalla asiakastietoihisi Helka-tietokannassa.
Kirjautuminen Helka-tietokantaan
 1. Kirjaudu sisään valitsemalla ”Helsingin yliopiston kirjautuminen”.
 2. Asiakastiedoistasi löydät lainasi, varauksesi ja maksusi.
 3. Omat tiedot -välilehdeltä näet yhteystietosi ja pääset asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla.
 4. Älä päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmiin (Sisu/Sap).

Helkaan kirjautuminen edellyttää, että olet antanut kirjastolle sähköpostiosoitteesi.

 1. Kirjaudu sisään valitsemalla ”Kirjautuminen sähköpostilla”.
 2. Helka lähettää sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla pääset kirjautumaan Helkaan. Linkki on voimassa rajoitetun ajan.
 3. Asiakastiedoistasi löydät lainasi, varauksesi ja maksusi.
 4. Omat tiedot -välilehdeltä näet yhteystietosi ja pääset asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla. Muuttuneet yhteystiedot voit päivittää linkistä ”Muuta”.

Jos et il­moi­ta kir­jas­tol­le säh­kö­pos­tio­soi­tet­ta­si

 • et voi kirjautua omiin asiakastietoihisi Helkassa
 • et näe eräpäiviä asiakastiedoissasi etkä saa eräpäivämuistutuksia
 • et voi uusia lainojasi itse
 • et voi tehdä varauksia itse etkä saa ilmoituksia saapuneista varauksista
 • et voi maksaa maksuja verkossa.

Helka on Helka-kirjastojen yhteinen kokoelmaluettelo ja lainausjärjestelmä. Helka-kirjastoja ovat Helsingin yliopiston kirjasto sekä viisi muuta kirjastoa (Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto, Museoviraston kirjasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto, Työväenliikkeen kirjasto ja Tuglas-seuran Baltia-kirjasto).

Hankkimalla kirjastokortin sitoudut kaikkien Helka-kirjastojen käyttösääntöihin. Samalla asiakastietosi liitetään Helkan asiakasrekisteriin. Näet asiakastietosi kirjautumalla Helka-profiiliisi.

Helka-järjestelmän asiakasrekisterin kautta saat asiointiin liittyviä muistutuksia ainoastaan sähköpostitse. Tällaisia ovat esimerkiksi eräpäivämuistutus, ilmoitus saapuneesta varauksesta ja palautuskehotus. Helkasta ei lähetetä enää paperipostia lainkaan.

Asiakkaana olet itse vastuussa asiakastietojesi ajantasaisuudesta. Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, osoite- ja yhteystietosi päivittyvät Helkaan Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä, jonne muutokset on ilmoitettava. Yliopiston ulkopuoliset asiakkaat päivittävät yhteystietonsa Helkassa.

Työskentelytilat ja laitteet

Kaikissa kirjaston toimipaikoissa on runsaasti yleistä luku- ja työskentelytilaa kaikkien asiakkaiden käyttöön. Kirjastosta löydät paikkoja sekä seisten että istuen työskentelyyn. Perinteisten pöytä ja tuoli -lukupaikkojen lisäksi kirjastossa on erilaisia nojatuoli- ja sohvapaikkoja, jos kaipaat rennompaa lukuasentoa.

Luku- ja työskentelyalueet tunnistat oranssista kyltistä.

Osa lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Kirjaston toimipaikkojen ja oppimiskeskusten hiljaiset alueet on merkitty punaisella ja ne on tarkoitettu äänettömään työskentelyyn. Hiljaisten tilojen työskentelypaikat ovat pääasiassa perinteisiä pöytä ja tuoli -paikkoja.

Osa hiljaisista lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Kaisa-talon 2. kerroksessa on pieni hiljainen lukusali, jossa työskentely tapahtuu ilman kannettavia tietokoneita. Muissa yliopiston kirjaston hiljaisissa tiloissa kannettavien käyttö on sallittu.

Kaisa-talon 6. kerroksesta on käytettävissä esteetön työtila (6042).

Työtila on tarkoitettu ensisijaisesti pyörätuoliasiakkaille sekä seisten työskentelyyn. Tilaa ei voi varata.

Työtilassa on luku- ja työskentelytilaa 1—4 hengelle sekä kaksi sähköpöytää, joiden korkeus on helposti säädeltävissä.

Kirjastossa on puhelutiloja ja -koppeja, jotka on tarkoitettu nimensä mukaisesti puheluita varten.

Älä varaa puhelutilaa henkilökohtaiseksi luku- tai työskentelypaikaksi. 

Puhelutiloja on Kaisa-talossa, Kumpulan kampuskirjastossa sekä Meilahden kampuskirjastossa Terkko Health Hubissa. Jos puhelutilaa ei ole saatavilla tai et löydä sitä, hoida puhelusi jossakin sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Kaikissa kirjaston toimipisteissä voit käyttää omaa kannettavaa tietokonetta.

Jos sinulla ei ole yliopiston käyttäjätunnusta, voit käyttää kirjaston e-aineistoja omalla laitteella HelsinkiUni Guest -vierailijaverkon kautta. HelsinkiUni Guest -verkon salasana on uniguest. Yliopistolaisena käytössäsi on Eduroam-verkko.

Omalta laitteelta voit tulostaa Print-in-City-palvelun avulla.

HY opiskelijat voivat tulostaa omalta laitteelta käyttäen sähköpostitulostusta.

Kirjastokioskit ovat asiakkaiden käytettävissä kaikissa kirjaston toimipaikoissa.

Kirjastokioskeilla voit hakea ja selata Helka-tietokannan sisältöä, lukea kirjaston lisensoituja e-aineistoja, kirjautua Helka-tietokannan asiakasprofiiliisi sekä etsiä ja lukea Helsingin yliopiston digitaalisia opinnäytteitä.

Helka-tietokannan asiakastoimintojen käyttö kuten omien hakujen ja suosikkien tallentaminen sekä viitetietojen tallentaminen ja lähettäminen omaan sähköpostiin on myös mahdollista kirjastokioskeilla. 

Kirjastokioskilta voit tulostaa Print-in-City-palveluun tai tallentaa omalle muistitikulle PDF-dokumentteja tai HTML-sivuja.

Kirjastokioskeilta et pääse vapaasti internetiin etkä voi työstää niillä omia tiedostojasi.

Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta pystyvät kirjautumaan kioskikoneilla omalle työpöydälleen yliopiston käyttäjätunnuksella.

Kaisa-talon mikrofilmien lukulaite sijaitsee 4. kerroksessa, huoneessa 4044. Linssin mikrofilmiskanneriin voit lainata kirjastokortilla saat 3. kerroksen asiakaspalvelusta

Helsingin yliopiston ulkopuoliset asiakkaat voivat tehdä varauksen mikrofilmien lukulaitteelle Kaisa-talon asiakaspalvelussa tai sähköpostitse kirjasto@helsinki.fi.

Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat varata erityistyötilojen laitteita yliopiston Office365-kalenterissa. Laitteen nimi Office365-kalenterissa:

 • Kaisa-talo, Microfilm Reader and Scanner, 4044
Tulostus, kopiointi ja skannaus

Helsingin yliopiston kirjastossa on monitoimilaitteita kaikkien asiakkaiden käyttöön. Yliopistolaiset käyttävät monitoimilaitteita henkilökohtaisella tunnistekortilla ja muilla asiakkailla on käytössään Print in City-palvelu. Henkilökunta opastaa mielellään pulmatilanteissa.

Monitoimilaitteet toimivat henkilökohtaisella tunnistekortilla. Niillä voit kopioida, skannata ja tulostaa, mikäli sinulla on Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Kun tulostat tai kopioit ensimmäistä kertaa monitoimilaitteella, sinun on rekisteröitävä tunnistekortti (esim. HSL:n matkakortti) yliopiston käyttäjätunnuksellasi ja sen salasanalla.

Helsingin yliopiston opiskelijat lataavat monitoimilaitteiden käyttöön vaadittavaa tulostussaldoa itselleen Unigrafian Saldokaupassa.

Kopioimaan ja skannaamaan pääset Print-in-City-palvelulla. Palvelun käyttö ei vaadi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Palvelussa voit itse ladata tulostus-, kopiointi- ja skannaussaldoa. 

Kirjastokioskilta voit tulostaa Print-in-City-palveluun tai tallentaa omalle muistitikulle PDF-dokumentteja tai HTML-sivuja.

Tulostuksessa oletusvalintana on mustavalkoinen ja kaksipuoleinen printti. Jos haluat yksipuoleisen tai värillisen tulosteen, valitse ne erikseen Print-in-City-palvelussa.

Muistitikulle tallennettaessa tiedosto ladataan kioskin välimuistiin, ja siirretään sieltä tikulle resurssienhallintaikkunassa (File Manager). Välimuisti tyhjenee automaattisesti, kun suljet selaimen ikkunan tai kun kioskia ei käytetä kahteen minuuttiin.

En­sim­mäi­nen tu­los­tus­ker­ta

Kun tulostat ensimmäisen kerran Print-in-City-palvelulla, sinun täytyy rekisteröityä ja ostaa tulostussaldoa.

Huom! Kirjastokioskeilta voi kirjautua Print-in-City-palveluun vain tulostamista varten. Palveluun rekisteröityminen ja saldon osto tulee tehdä omalla laitteella (tietokone, tabletti tai älypuhelin).

Linkin palveluun löydät myös Kirjastokioskin selaimen kirjanmerkkipalkista. Ohjeet rekisteröitymiseen ja saldon ostamiseen löytyvät palvelusta. 

Tulosteen voi tulostaa ulos Print-in-City-laitteelta 48 tunnin ajan. Tulostustyö veloitetaan vasta kun se tulostetaan ulos laitteelta.

Näin tu­los­tat Print-in-City-lait­teel­la

 1. Napauta selaimen tai PDF Readerin tulostuspainiketta.
 2. Valitse Print to file.  Voit nimetä tiedoston haluamallasi tavalla napauttamalla painiketta kohdassa File:
 3. Kirjoita haluamasi nimi kohtaan Name: ja napauta Select. Nimeä tiedostosi, jos aiot tulostaa useampia tiedostoja, jolloin erotat ne myös tulostuslaitteella toisistaan.
 4. Valitse Print. Tiedosto tallentuu kansioon nimeltä Downloads.
 5. Kirjaudu Print-in-City-palveluun. Linkin palveluun löydät Kirjastokioskilla selaimen kirjanmerkkipalkista.
 6. Lataa tulostettava tiedosto(t) palvelun ohjeiden mukaan.
 7. Hae tulosteesi haluamaltasi Print-in-City-laitteelta.

Näin tal­len­nat tie­dos­ton ti­kul­le

 1. Lataa haluamasi PDF napsauttamalla Download-kuvaketta.
 2. Liitä muistitikkusi kioskin USB-porttiin. Joillakin Kirjastokioskeilla on USB-jatkokaapeli (Kaisa-talo), joillakin USB-portit löytyvät näytön vasemmasta laidasta (Meilahti, Kumpula, Viikki)
 3. Avaa resurssienhallinta (File Manager
 4. Avaa kansio Downloads
 5. Varmista, että muistitikkusi näkyy vasemman laidan Places-listassa
 6. Tartu hiirellä lataamaasi tiedostoon, vedä se muistitikun nimen päälle ja pudota. Tiedosto tallentuu muistitikulle.
 7. Tallennuksen jälkeen irrota muistitikku turvallisesti napauttamalla tikun nimen vierestä löytyvää kuvaketta.
Noudata pelisääntöjä kirjaston tiloissa

Ohjeistus tilojen käytöstä on koottu kirjaston pelisääntöihin. Muut säännöt, kuten asiakkaan ja kirjaston oikeudet sekä vastuut, löydät kirjaston käyttösäännöistä.

 • Yleiset työskentelytilat, luku- ja tietokonepaikat ovat oranssia aluetta.
 • Hiljaiset tilat (osa luku- ja tietokonepaikoista) ovat punaista aluetta.
 • Sosiaaliset tilat, virkistysalueet, puhelutilat ja ryhmätyötilat ovat vihreää aluetta.

  Kaikkien kirjaston käyttäjien tulee noudattaa kirjastossa esillä olevia turvallisuusohjeita. Pitämällä huolta itsestäsi pidät huolta myös muista.

  Jokainen asiakas vastaa itse siitä, että toimii turvallisuusohjeiden mukaisesti kaikissa kirjaston tiloissa.

  • Pidä riittävä etäisyys muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.
  • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Tule kirjastoon vain terveenä.
  • Puhdista yhteiskäytössä olevat laitteet puhdistuspyyhkeellä.
   • Puhdistuspyyhkeitä saat kirjaston asiakaspalvelusta tai vahtimestareilta.
  • Käytä kasvomaskia oman harkinnan mukaan ja erityisesti tilanteissa, joissa ei voida ylläpitää fyysistä etäisyyttä.
   • Harkitse maskin käyttöä oman terveytesi ja turvallisuutesi perusteella etenkin, jos kuulut riskiryhmään.

  Luku- ja työskentelyalueet ovat kirjaston yleistä, oranssia aluetta. Oranssilla alueella hiljainen puhe on sallittu ja se on kirjastossa pääsääntöisesti vallitseva äänentaso.

  Huomaathan, että osa lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

  Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

  Voit poistua lukupaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa lukupaikalle jättämistäsi tavaroista.

  Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

  Pidä työskentelytilat siisteinä ja siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla.

  Tietokonepaikat ja -luokat ovat lukupaikkojen tapaan oranssia aluetta. Hiljainen puhe on sallittu.

  • Säästä kiinteällä tietokoneella varustetut työskentelypaikat niitä tarvitseville. Työskentele oman laitteen kanssa yleisillä lukupaikoilla.
  • Kaikille kirjaston asiakastiloissa oleville koneille kirjaudutaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella, ne ovat siis vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön.
  • Koneiden käytössä on noudatettava yliopiston IT-palveluiden käyttösääntöjä.

  Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. 

  • Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa.
  • Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

  Voit poistua tietokonepaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi.

  • Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen.
  • Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. 
  • Kirjasto ei vastaa työskentelypaikalle jättämistäsi tavaroista.

  Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

  Pidä tietokonepaikat ja -luokat siisteinä, ja siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla.

  Hiljaiset tilat on merkitty punaisella ja ne on tarkoitettu äänettömään työskentelyyn.

  Pidä kaikki laitteet kokonaan äänettöminä, työskentele hiljaisesti. Kunnioita toisten työskentelyrauhaa.

  Huomaathan, että osa hiljaisista tiloista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

  Kaisa-talon 2. kerroksessa on pieni hiljainen lukusali, jossa työskentely tapahtuu ilman kannettavia tietokoneita. Muissa yliopiston kirjaston hiljaisissa tiloissa kannettavien käyttö on sallittu.

  Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

  Voit poistua lukupaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa työskentelypaikalle jättämistäsi tavaroista.