Luku- ja työskentelytilat

Kirjaston luku- ja tietokonepaikat sekä hiljaiset alueet kaikkien asiakkaiden käyttöön. Helsingin yliopiston opiskelijoille luku- ja työskentelytilaa löytyy myös yliopiston oppimiskeskuksista Aleksandriassa, Minervassa ja Soc & Komissa.

Kaikissa kirjaston toimipaikoissa on runsaasti yleistä luku- ja työskentelytilaa kaikkien asiakkaiden käyttöön. Kirjastosta löydät paikkoja sekä seisten että istuen työskentelyyn. Perinteisten pöytä ja tuoli -lukupaikkojen lisäksi kirjastossa on erilaisia nojatuoli- ja sohvapaikkoja, jos kaipaat rennompaa lukuasentoa.

Luku- ja työskentelyalueet tunnistat oranssista kyltistä.

Osa lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Luku- ja työskentelyalueet ovat kirjaston yleistä, oranssia aluetta. Oranssilla alueella hiljainen puhe on sallittu ja se on kirjastossa pääsääntöisesti vallitseva äänentaso.

Huomaathan, että osa lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua lukupaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa lukupaikalle jättämistäsi tavaroista.

Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Pidä työskentelytilat siisteinä ja siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla.

Kaikissa kirjaston toimipisteissä voit käyttää omaa kannettavaa tietokonetta. Jos sinulla ei ole yliopiston käyttäjätunnusta, saat tilapäisen tunnuksen Helsingin yliopiston langattoman HUPnet-verkon käyttöön kirjaston asiakaspalvelusta. Yliopistolaisena käytössäsi on Eduroam-verkko.

Kirjastossa on myös Kirjastokioskeja kaikkien asiakkaiden käyttöön. Kirjastokioskeilla voit hakea ja selata Helka-tietokannan sisältöä, lukea kirjaston lisensoituja e-aineistoja, kirjautua Helka-tietokannan asiakasprofiiliisi sekä etsiä ja lukea Helsingin yliopiston digitaalisia opinnäytteitä. Kirjastokioskeilta et pääse vapaasti internetiin etkä voi työstää niillä omia tiedostojasi.

Omalta laitteelta ja kirjastokioskilta voit tulostaa Print-in-City-palvelun avulla. 

Kirjaston yleisillä työskentelyalueilla osa paikoista on varustettu tietokoneilla. Kirjaston toimipaikoissa on myös erillisiä tietokoneluokkia. Tietokonepaikat ja -luokat ovat lukupaikkojen tapaan oranssia aluetta. Erityisen paljon tietokoneita on Oppimiskeskus Aleksandriassa.

Kaikille kirjaston tiloissa oleville koneille kirjaudutaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella, ne ovat siis vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Koneiden käytössä on noudatettava yliopiston IT-palveluiden käyttösääntöjä. Apua tietoteknisissä pulmatilanteissa saat Tietotekniikkakeskuksen Helpdeskistä.

Kirjaston jokaisen toimipaikan asiakaspalvelupisteen yhteydessä toimii ID point -palvelupiste. ID Point on tunnistuspalvelu, jonka avulla yliopistolaiset voivat käyttää Helpdeskin henkilötunnistusta vaativia palveluita puhelimitse.

Tietokonepaikat ja -luokat ovat lukupaikkojen tapaan oranssia aluetta. Hiljainen puhe on sallittu.

Kaikille kirjaston asiakastiloissa oleville koneille kirjaudutaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella, ne ovat siis vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Koneiden käytössä on noudatettava yliopiston IT-palveluiden käyttösääntöjä.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua tietokonepaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa työskentelypaikalle jättämistäsi tavaroista.

Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Pidä tietokonepaikat ja -luokat siisteinä, ja siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla.

Kirjaston toimipaikkojen ja oppimiskeskusten hiljaiset alueet on merkitty punaisella ja ne on tarkoitettu äänettömään työskentelyyn. Hiljaisten tilojen työskentelypaikat ovat pääasiassa perinteisiä pöytä ja tuoli -paikkoja.

Osa hiljaisista lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Kaisa-talon 2. kerroksessa on pieni hiljainen lukusali, jossa työskentely tapahtuu ilman kannettavia tietokoneita. Muissa yliopiston kirjaston hiljaisissa tiloissa kannettavien käyttö on sallittu.

Hiljaiset tilat on merkitty punaisella ja ne on tarkoitettu äänettömään työskentelyyn.

Pidä kaikki laitteet kokonaan äänettöminä, työskentele hiljaisesti. Kunnioita toisten työskentelyrauhaa.

Huomaathan, että osa hiljaisista tiloista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Kaisa-talon 2. kerroksessa on pieni hiljainen lukusali, jossa työskentely tapahtuu ilman kannettavia tietokoneita. Muissa yliopiston kirjaston hiljaisissa tiloissa kannettavien käyttö on sallittu.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua lukupaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa työskentelypaikalle jättämistäsi tavaroista.

Pidä hiljaiset tilat siisteinä, siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla. Hoida puhelut puhelutiloissa tai jossain sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Infokeskuksen pohjakerroksessa sijaitseva lukusali on ollut avoinna Helsingin yliopiston opiskelijoille ympäri vuorokauden. Lukusalin käyttö arkisin klo 19.00 jälkeen ja viikonloppuisin on edellyttänyt henkilökohtaista kulkulupakorttia. Kortteja ei ole myönnetty enää 1.1.2020 alkaen Infokeskuksen tulevan remontin takia.

24h lukusali on suljettu kevään poikkeustilan ja Infokeskuksen remontin ajan. Lukusali ei sellaisenaan ole käytössä myöskään Infokeskuksen remontin jälkeen. Jos sinulla on yhä kulkulupakortti 24h lukusaliin, voit palauttaa sen Viikin kampuskirjastoon elokuussa 2020, kun kampuskirjasto on avattu väistötiloissa. Täytettyäsi laskulomakkeen asiakaspalvelutiskillä kirjasto palauttaa panttimaksun tilillesi.