Luotettava taudinmääritys mahdollistaa oikean hoidon valinnan mitä erilaisimmissa infektiotautitapauksissa, joita esiintyy maailmassa miljardeja vuosittain. Lääketieteessä kasvava megatrendi on vieridiagnostiikka, eli point-of-care (POC) -taudinmääritys.
Joukko tutkijoita Helsingin yliopistosta on kehittänyt uudenlaisen menetelmän, joka mahdollistaa vasta-aineiden nopean mittauksen potilaan luona.
Se perustuu energian siirtymiseen kahden valoherkän molekyylin välillä, jota kutsutaan nimellä Time-Resolved Förster Resonance Energy Transfer (TR-FRET). Menetelmä voi mullistaa infektiotautien, autoimmuunisairauksien ja allergioiden diagnostiikan.
Nopea immuunimääritys lähes mille tahansa vasta-aineelle
Perinteinen lääketieteellinen diagnosointi vaatii aikaa, henkilöstöä ja kookkaan laitteiston. RFS-menetelmä antaa tuloksen heti, kun reagenssit on yhdistetty.
Määritys perustuu FRET-pariin, joka muodostuu kun fluoroforimerkitty antigeeni ja ns. superantigeeni, proteiini L, sitoutuvat immunoglobuliinimolekyyliin. Kannettavan LFRET-laitteen avulla koko diagnoosiprosessi kestää alle 30 minuuttia, eli se on selvästi nopeampi kuin perinteinen, monivaiheinen diagnostiikka.
LFRET-immuunimääritysalusta on todettu erittäin toimivaksi akuuttien sairauksien diagnostiikassa. Sen odotetaan toimivan lähes minkä tahansa taudin määrityksessä, jossa käytetään vasta-ainemittausta.
Kohti ensimmäisiä kaupallisia kokeita
RFS:n teho on todettu laboratorio-olosuhteissa ja nyt tiimi etsii asiakkaita tuotteen kaupalliseen pilotointiin. Menetelmälle on haettu kansainvälinen patentti.
Päivitetty 16.11.2018